„Deň jabĺk bol pred pár rokmi aj v Základnej škole v Nedožeroch-Brezanoch skvelým podujatím, počas ktorého sa hovorilo o tomto ovocí, o jeho prínose pre zdravie človeka. Opakovať však každoročne to isté, i keď vždy s nejakými novinkami, sa nám nezdalo efektívne. Deň jabĺk sme teda v jesennom období nahradili Dňom výživy a zdravia,“ predstavila novú aktivitu zástupkyňa riaditeľa Základnej školy v Nedožeroch-Brezanoch Alena Rybárová.
Minulý pondelok sa žiaci tejto školy učili len prvé dve hodiny. Potom sa stretli v školskej jedálni, kde rozvoniavalo ovocie a predovšetkým chutné koláče. V duchu hesla, že dobré zvyky treba zachovávať, totiž mamičky tak, ako aj počas Dňa jabĺk, napiekli všakovaké koláče a zákusky z ovocia, ktoré mohli deti ochutnať. Okrem toho si však vo vynovenej jedálni pozreli aj prestreté stoly, určené na rôzne príležitosti – od Vianoc, cez sviatok sv. Valentína až po narodeninovú párty. Slávnostné tabule pripravili, samozrejme, samotní žiaci.
A. Rybárová zdôraznila, že to bola len jedna z mnohých aktivít. „Na prvom stupni pracovali deti v triedach podľa ročníkov. Prváci napríklad varili ovocné čaje, ďalší vytvárali postavičky z darov prírody. Žiakov z piatych až deviatych ročníkov sme rozdelili do skupín. ´Premiešali´ sme mladšie deti so staršími, čím sme chceli prispieť k lepšiemu spoznaniu pri spoločných činnostiach. Každá skupina tvorila niečo iné. Vytvárali ikebany, z rôznych drobných plodov, ako je napríklad kukurica, šípky, či ryža. Tvorili obrázky, biele šálky metódou ´servítkovania´ ozdobovali motívmi ovocia. Prekvapili nás chlapci z deviateho ročníka, ktorí z papierových obrúskov tvorili rôzne ozdobné tvary. Netradičné boli aj korálky zo zemiaka, ktoré vraj nesčernejú, pretože boli namočené v octe. A vo výpočte pekných a zaujímavých výtvorov by som mohla pokračovať.“
Dňom výživy a zdravia žila celá škola. Okná, dvere, či steny boli vyzdobené jesennými motívmi, nechýbali ani citáty o zdravom životnom štýle. K nemu patrí aj športovanie, takže počas dňa bolo živo aj v telocvični. „Podujatie sme pripravovali s obavami, či bude úspešné. No stretlo sa so skvelým ohlasom u žiakov i pedagógov. Všetci pracovali s nadšením a to je najdôležitejšie,“ dodala Alena Rybárová.
Autor: mak