Slovensko je krajinou bohatou na huby, ich zbieranie je tu tradíciou od stredoveku. Na našom území rastie takmer tritisíc druhov, z ktorých je vyše stopäťdesiat jedlých. Pre svoj rast majú u nás veľmi priaznivé prírodné podmienky, ako dostatok tepla, vlahy a vysokú lesnatosť. V lesoch síce rastie najviac dobrých jedlých húb, dajú sa bežne nájsť aj na lúkach a poliach. Tieto dary prírody sa stali bežnou súčasťou jedálneho lístka vo väčšine domácností. Ich význam z hľadiska ľudskej výživy vyplýva najmä z bielkovinového zloženia, majú však aj rôzne liečivé vlastnosti. Dokážu modifikovať imunitný systém, znižujú krvný tlak a koncentráciu glukózy a tukov v krvi, môžu pozitívne ovplyvniť vývoj nádorov a zápalov. Halucinogénne účinky niektorých druhov sa využívajú v liečiteľstve zvanom etnomedicína.
Hubárska sezóna má niekoľko fáz. Prvou je obdobie jari, kedy rastú napríklad májovky, nasleduje letné – vákuové obdobie počas júla a augusta a najplodnejšia je jeseň, považovaná za hlavnú sezónu s najväčším výskytom húb. Najrozšírenejšou z nich je hríb smrekový. Na jeseň sa už neoplatí ísť do listnatých lesov, v tejto dobe sú plné húb práve ihličnaté hory. Za najlepší mesiac na hubárčenie je všeobecne považovaný september. Netreba však zabúdať na to, že ak huby nepoznáte alebo si nie ste úplne istý, o aký druh ide, radšej ich nezbierajte.