Ľudí, ktorí nejedia mäso, ostatná verejnosť zväčša nechápe. Prečo si nechcú dopriať pôžitok z rezňa alebo inej mäsitej delikatesy? Dôvodov je mnoho, podstatné je, že vegetariáni svoj jedálniček považujú za plnohodnotný a zdravý. „Je to o dobrom pocite,“ tvrdí prievidzský vegetarián Juraj Hrnčiar (31).
Dôležité je presvedčenie
J. Hrnčiar neje mäso už desať rokov. Rozhodol sa tak kvôli zdravotným problémom, ktoré ho trápili. Vtedy síce nebol presvedčený o pozitívnych účinkoch vegetariánskeho spôsobu života, teraz však už vie, že to bolo to najlepšie, čo mohol pre svoje zdravie a duševnú pohodu urobiť. Aspoň to tak tvrdí. Keď sa po čase presvedčil o tom, že toto je cesta, ktorou chce ísť, necítil viac potrebu jesť mäso. „Nejde len o zmenu stravovania, ale aj myslenia. Ak to niekto robí z donútenia, nemá to žiadny zmysel. Človek si musí byť istý, že to čo robí, je pre neho správne,“ vysvetľuje Juraj a dodáva: „Po zmene stravy som sa cítil oveľa lepšie. Fyzicky aj psychicky. Teraz mám oveľa viac energie, nie som taký unavený. Keď sa človek naje mäsitej stravy, cíti únavu, má chuť oddychovať, ísť si ľahnúť. Ja naopak. Získam množstvo energie, ktorú môžem využiť. Je to niečo úplne iné.“
Nikdy nebol zástancom liekov, verí, že každý problém sa dá vyriešiť inak, napríklad vhodnou stravou. Uistil sa o tom na vlastnej koži, jeho manželka má rovnaký názor. Od kedy zmenil jedálniček, lieky neužíval.
Domácnosť bez mäsa
Vegetariánsky spôsob života ovplyvnil aj Jurajovu manželku, mäso nekonzumujú ani ich deti: „Dali sme im ochutnať mäso, mohli sa rozhodnúť samy, ale vybrali si bezmäsitú stravu, čo sme radi. Tak isto nemajú zdravotné problémy, chutí im jesť. Ale rozhodnutie necháme v budúcnosti na nich. Ak sa rozhodnú stravovať ako väčšina ľudí, nebudeme im v tom brániť. Vieme však, že im mäso nechutí.“
Základom stravy rodiny Hrnčiarovcov sú čerstvé šťavy. Okrem toho konzumujú veľa ovocia a zeleniny, naturálnu ryžu, stálym doplnkom je za studena lisovaný olivový olej. Pri varení používajú rôzne bylinky a sušenú zeleninu, snažia sa vyhýbať pekárenským výrobkom, vôbec neprijímajú bielu múku. Občas si dajú celozrnné pečivo. Nejedia ani vajcia, raz za čas si kúpia syr, aj to nie akýkoľvek. Juraj si niekedy dopraje aj pohár kvalitného vína. Deti nekŕmili sunarom, namiesto toho im pripravovali špeciálne mlieko z orechov. Otec rodiny tvrdí, že nie sú žiadni fanatici, dokonca si z času na čas pripravia aj ryby.
Túži byť „surový“
Hrnčiarovci jedia aj varené jedlo, napríklad polievky, zemiaky, ryžu. Berú to však len ako dočasné riešenie. Jurajovým snom je, aby raz žil na surovej strave. Na Slovensku vraj momentálne nie je možné nevariť, pretože kvalita potravín je tu zlá: „Ovocie či zelenina, ktoré zoženiete na našom trhu, sú nekvalitné a nedokážu dať človeku dostatočné množstvo živín a energie. V krajinách, kde sú potraviny prvotriedne, ľudia bežne existujú na nevarenom jedle, sú spokojní a zdraví. Každý človek po niečom túži. Mojím snom je byť ´surový´,“ približuje svoj cieľ Juraj.
Negatíva odmieta
Vegetariánstvo je podľa J. Hrnčiara hlavne o dobrom pocite: „Stravujem sa tak preto, lebo sa cítim dobre a som presvedčený, že je to pre mňa to najlepšie. A jem len to, čo mi chutí. Človek sa s takýmto životným štýlom musí naplno stotožniť, vtedy to má zmysel.“ Aj keď je to finančne náročnejšie, zdravie je pre neho prvoradé, preto na peniaze veľmi nehľadí. Negatívne ohlasy zo strany lekárov a odporcov odmieta, tvrdí, že mu nič nechýba a jeho strava je vyvážená. Živočíšne bielkoviny považuje za veľmi ťažko stráviteľné a tým pádom škodlivé. Nevýhody vegetariánstva nepripúšťa, jeho najväčšou výhodou je dobrý pocit.
To čo v iných ľuďoch evokuje čerstvo vypražený rezeň, v ňom vyvoláva chuť čerstvého kvalitného ovocia. Mäso mu naozaj vôbec nechýba, dokonca sa mu protiví. Vegetariánom nie je z ľútosti k zvieratám. Má pocit, že množstvo procesov, financií a síl vynaložených pri spracúvaní mäsa by sa dali využiť v iných, užitočnejších oblastiach. Podľa neho sme už mohli na Slovensku mať napríklad kvalitnejšie ovocie. Páči sa mu, kam jeho životný štýl smeruje a keď dosiahne svoj cieľ, že bude konzumovať len surovú stravu, vtedy bude úplne spokojný.
Autor: jar