Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Tajomstvo skla neodhaľuje za zatvorenými dverami

Keď sa povie Valaská Belá, mnohí si automaticky spomenú na sklo. Sklárska výroba totiž dlhé roky živila tunajších obyvateľov, výrobky zo známeho družstva Krištáľ boli známe široko-ďaleko. Dnes je všetko inak. Podnik je už minulosťou, no šikovní majstri, k

torí v ňom dlhé roky pracovali, ostali. Niektorí si založili malé súkromné dielničky, v ktorých sa zaoberajú brúsením, pieskovaním či maľovaním skla. Peter Dolinaj sa vybral podobnou cestou, no oproti iným predsa vlastnou a originálnou.
Dnes takmer tridsaťtriročný muž sa pred desiati rokmi zamestnal ako pomocník v sklárskej hute. O skle vtedy nevedel takmer nič. Pomáhal však zdatným majstrom, odnášal výrobky do pece, padával, čo bolo treba. Postupne sa v práci zdokonaľoval, pomalými krokmi začal prenikať do tajomstiev skla, vytváral z neho výrobky. Keď už mohol svoju zručnosť naplno ukázať a neustále sa v nej zveľaďovať, hutu zatvorili.
Nech sa páči, vstúpte
Novej lásky sa však nechcel vzdať. Navyše mu na srdci ležala história sklárstva vo Valaskej Belej a neďalekom Gápli, ktorá mohla pomaličky upadať do zabudnutia. „Rozhodol som sa, že si pri rodinnom dome zriadim malú sklársku dielňu. S pomocou skúseného majstra som si zhotovil pec, zhromaždil som všetky potrebné pomôcky a materiál. Dlhý čas som potom sám pracoval, zdokonaľoval sa, vytváral drobné sklenné výrobky,“ spomína Peter Dolinaj.
V dielni okrem toho postupne zhromaždil rôzne pomôcky, ktoré sklári v minulosti, či až dodnes využívajú. Nezabudol ani na sklenné výrobky, ktoré vznikli v minulosti v Gápli a vo Valaskej Belej. Dielňu, ktorú Peter Dolinaj pomenoval Sklenný sen, nakoniec otvoril pre verejnosť. „Je ojedinelá svojho druhu nielen vo Valaskej Belej, či na hornej Nitre, ale v rámci Slovenska. Návštevníci si v nej totiž nepozerajú len hotové výrobky, ale sledujú celý proces ich výroby. Všimol som si, že niektoré deti ani nedýchajú, keď pozerajú, ako z mäkkej žeravej hmoty vzniká napríklad vázička. No nielen deti sú týmto procesom uchvátené. Veď aj väčšina dospelých niečo také vidí v tejto dielni po prvý raz v živote,“ zdôrazňuje sklársky majster. Pripomína, že pri výrobe sklenených výrobkov sa už dnes preferujú stroje, ručná práca je opomínaná. Chce ju preto približovať, aby nezapadla do zabudnutia.
Päťstostupňové chladenie
Opísať slovami vznik skleneného výrobku, nie je vôbec jednoduché. Základom sklennej hmoty je kameň kremeň. Rozdrvený sa vkladá do pece. Pridávajú sa však k nemu aj ďalšie prísady, chemikálie. Keby bol kremeň sám, tavil by sa až pri teplote 1800 stupňov, s prísadami môže byť teplota asi o šesťsto stupňov nižšia. Kremeň sa roztavil a Peter Dolinaj už berie do rúk sklársku píšťalu. „Je to asi dvetisíc rokov starý vynález, ktorý však skvele slúži dodnes a umožňuje vytvárať všakovaké sklenené diela. Píšťaly, cez ktoré sa dá fúkať, sú menšie i väčšie. Pri práci si ich vyberám podľa toho, čo idem vytvárať. Roztavené sklo je ako med, tak si z neho točením vezmem na píšťalu. Ešte za tepla naznačím rez, od ktorého potom hotový výrobok odbijem. Na vzniknutú bublinku naberiem z pece ďalšie sklo. Potom s ním ďalej pracujem, vyfúknem ho do požadovaného tvaru, vytvarujem vo forme, či rôznymi pomôckami natiahnem.“
Petra Dolinaja sledujeme pri vytváraní skleneného jablka. Aby malo červenú farbu, namočí žeravú hmotu do farebných črepín, ktoré do skla zataví a navždy v ňom zostane. Na jablko postupne „lepí“ stonku i zelený lístok. Pracuje rýchlo, neustále otvára pec a vznikajúce dielo v ňom zahrieva. Keď je hotové, dá ho podľa vlastných slov zachladiť do vedľajšej temperovacej pece, v ktorej je 500 stupňov. „Výrobok sa v nej postupne ochladzuje. Keby sme ho do tejto temperovacej pece nevložili, a nechali ho chladnúť pri klasickej vonkajšej teplote, po čase by sklo prasklo,“ vysvetľuje P. Dolinaj. I keď má v dielni viaceré drevené formy, ktoré používali sklári vo Valaskej Belej už v minulosti, snaží sa robiť bez nich, aby bol každý výrobok originálny. Formy boli vyrábané z bukového dreva, niektoré mali dokonca pánty, aby sa z nich dali výrobky jednoduchšie vyberať. Aby nepopraskali, chladili ich vo vode. Používali sa napríklad pri výrobe pohárov, keď mala byť celá sada úplne rovnaká.
V sklenených výrobkoch Petra Dolinaja pozorným okom objavíte aj bublinky. Hovorí, že, dnes sú žiadané. „Kedysi sa sklo nedalo úplne vyčistiť, zostávali v ňom bublinky. Dnes ich ľudia v skle doslova chcú, pretože pripomínajú doby minulé. Ľuďom sa jednoducho história páči. Aj preto by som chcel dielňu postupne prebudovať, aby vyzerala ako pred mnohými rokmi. Malú pec by potom vystriedala väčšia, v ktorej by sa kúrilo drevom.“
Štyri tričká za deň
Práca sklára podľa Petra Dolinaja, vraj, nie je mimoriadne náročná. „Samozrejme, pokiaľ ju niekto vie robiť. Voľakedy, keď sa vytvárali rôzne veľké výrobky, ruky sklára dostali zabrať. Ani siné pľúca nemusím mať. Pri fúkaní do píšťale skôr potrebujem správny cit, aby mal výrobok správny tvar a veľkosť. Najhoršia pri tejto práci je vysoká teplota. Za jeden deň si vymením aj štyri tričká a vypijem niekoľko litrov tekutín.“
Napriek tomu Peter Dolinaj chce v tejto práci pokračovať a predovšetkým ju ukazovať ľuďom. Raz by chcel, aby nielen dielňa vyzerala ako v minulosti, ale dokonca aj jej okolie a časť dvora. Takto chce svoj Sklenný sen pomaly meniť na realitu.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 900
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 840
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 509
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 223
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 689
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 678
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 662
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 317
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 183
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 949
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Sekcia kopytníkov v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach sa začiatkom júna rozrástla o novú antilopu.


TASR 16 h
Odborníčka tvrdí, že prípady, keď ľudí poštípe stepník, sú minimálne. A keď už, tak človek má len miernu alergickú reakciu.

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


11. jún
Róbert Boženík ako mladší žiak Terchovej. Stojí v hornom rade druhý sprava, jeho prvý tréner Marián Zajac stojí v hornom rade prvý zľava.

Michal Ďuriš, Stanislav Lobotka, Róbert Boženík, Peter Pekarík a ich inšpiratívne príbehy.


10. jún
Ilustračné foto.

Všeobecná lekárka pre dospelých skončí svoju činnosť v Nitrianskom Rudne a ambulanciu presťahuje do Bojníc. Stovky pacientov z celej doliny tak za ňou budú musieť cestovať.


11. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na mieste nehody zasahoval vrtuľník.


TASR 15 h

Aj keď na Slovensku sú takmer všetky pavúky jedovaté, stepník patrí k tým s prudším jedom. Odborníčka však ubezpečuje, že stretnúť takéhoto pavúka je pomerne vzácne a rovnako vzácne je aj to, žeby človeka uštipol. Pri pohryznutí nedôjde k ohrozeniu života.


11. jún

Pacientom sa výrazne zlepšil stav a viditeľne schudli.


11. jún

Minister povedal, že za istých okolností bude možné čerpať zdroje z plánu obnovy historických verejných budov. Podľa jedného z variantov mala byť pôvodná historická budova zbúraná.


11. jún

Už ste čítali?