V 16. storočí tu vo viechach predávalo víno takmer sto majiteľov vinohradov. Prievidzskí vinohradníci si dokonca založili svoj cech, čo nebolo zvykom ani v rozvinutých vinárskych oblastiach. Z roku 1681 pochádza unikátna cechová, tzv. perecká kniha, z ktorej sa dozvedáme o cechu, predajoch a zámenách viníc. Tieto a mnohé iné zaujímavosti odzneli na druhom ročníku podujatia De vino prievidiensis – O prievidzskom víne. Organizátori, Hornonitrianska vetva Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty (NKCV) a Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi, pripravili komorný program, zostavený z blokov slova a hudby. Popri veršoch účastníci pomyselne absolvovali exkurz do histórie prievidzského vinohradníctva. Ako hudobný hosť sa predstavil Brass quintet z fakulty umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. „V tomto podujatí sa snažíme spájať tradíciu vinohradníctva s umením. Na prvý pohľad sú to dve nespojiteľné oblasti. No tak, ako je umením dorobiť kvalitné víno, správna konzumácia vína je tiež umením,“ približuje podujatie Peter Kováčik, predseda vetvy NKVC na hornej Nitre. Aj keď dnes už na vinohradníctvo v Prievidzi len spomíname, jedinečné a bohaté tradície mesta poskytujú možnosť ich využitia v rozvoji ekologického cestovného ruchu.
Autor: Erik KLIŽAN