Kráľovské návštevy na Slovensku nie sú príliš časté. Minulý týždeň k nám však zavítala holandská panovníčka Beatrix. V Bratislave ju privítal slovenský prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou. Na jej počesť pripravili slávnostnú večeru, ktorú kompletne pripravil tím deviatich kuchárov z Čerenian, na čele so šéfkuchárom Mariánom Filom. „Už dávnejšie nás oslovil prezidentský pár s požiadavkou, pripraviť večeru pre holandskú kráľovnú. Pripravil som štyri rôzne menu, pričom pán prezident s manželkou jedno z nich vybrali. K jednotlivým jedlám sme vyberali aj vína. Už niekoľko mesiacov dopredu sme začali s prípravami, skúšali sme jednotlivé chody, rozdeľovali si jednotlivé úlohy pri príprave. Dôležitý bol v poslednej fáze aj nákup potravín a ingrediencií. Vyberali sme len to najlepšie a najkvalitnejšie.“ Zaujímavosťou je, že všetky jedlá boli originálne, špeciálne vytvorené Mariánom Filom pre túto príležitosť.
Slávnostnú večeru pre tridsaťpäť hostí pripravoval Marián Filo spolu so svojím tímom kuchárov priamo v prezidentskom paláci. Na všetko dohliadali hygienici, každé jedlo vyskúšali ochutnávači. Dodržané boli všetky bezpečnostné opatrenia. „Ku všetkým chodom sme pristupovali maximálne dôsledne. Všetko sme prepracovali do posledného detailu,“ spomína na prípravu kráľovskej hostiny M. Filo. Odmenou nielen pre neho, ale všetkých kuchárov bola veľmi prekvapujúca. „Pán prezident nás všetkých zavolal do sály, kde hostia práve jedli dezert. Keď sme sa pred nich postavili, zatlieskali nám, vrátane kráľovnej Beatrix. Bola to pre nás veľká pochvala. Dozvedeli sme sa, že takéto niečo sa v prezidentskom paláci stala len druhý raz.“
Marián Filo si veľmi váži, že so svojím tímom mohol pripraviť kráľovskú hostinu. „Veď sme z neveľkej dediny Čereňany. A napriek tomu sme dostali prednosť pred kuchármi z luxusných bratislavských hotelov, či prestížnych reštaurácií.“ Nie je to však prvýkrát, čo varili pre štátnika. Už predtým ich jedlá ochutnal luxemburský veľkovojvoda, či prezidenti Chorvátska a Maďarka. Onedlho pripravia v Čereňanoch hostinu pre delegáciu z Európskeho parlamentu.
Štyridsaťročný Marián Filo sa gastronómii intenzívne venuje od skončenia školy. V Čereňanoch je šéfkuchárom v reštaurácii, ktorú aj vlastní. „Povinností mám neúrekom, no v kuchyni som každý deň. Varenie je totiž mojou vášňou,“ vyznal sa M. Filo.