šak smeruje ku kuraciemu mäsu.
Zvracanie, bolesti hlavy, hnačky a teplota sa u prvých ľudí objavila v nedeľu, u ďalších v prvých dňoch minulého týždňa. V piatok evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza osemdesiatosem pacientov. Niekoľkých hospitalizovali v nemocnici, ďalší prijali infúziu.
Regionálny hygienik Gabriel Šimko z RÚVZ Prievidza potvrdil, že okamžite po zistení nákazy prijali potrebné opatrenia. „Vyšetrili sme personál vývarovne, aj všetkých ľudí, ktorí s chorými prišli do kontaktu, všetko sme podrobne zdokumentovali. Urobili sme už aj kompletnú dezinfekciu kuchyne. Riziko ďalšieho rozšírenia salmonelózy z tohto zdroja momentálne nehrozí.“
Prečo sa toľko stravníkov nakazilo, nie je doteraz známe. Príčiny sa dajú podľa G. Šimku zatiaľ len predpokladať. „Ochoreli ľudia, ktorí obedovali stravu z tejto školskej jedálne v piatok, prípadne už vo štvrtok. Piatkové vzorky jedál, ktoré sa ešte podarilo uchovať, však prekvapujúco neboli kontaminované. Spoločným menovateľom je, zdá sa, kuracie mäso, ktoré bolo na jedálnom lístku vo štvrtok aj piatok. Je to veľká epidémia, preto predpokladáme, že kurčatá boli masívne kontaminované salmonelou. Kontaktovali sme preto už aj dodávateľa. Všetko sú to však len prvotné zistenia, viac ukáže ďalšie skúmanie.“
Salmonelózou sa nenakazili len študenti gymnázia a pedagógovia, ale aj niekoľko pracovníkov Unifarmy, SAD a Prievidzských pekární a cukrární, teda firiem, ktoré z tejto jedálne odoberajú stravu. Minulotýždňové maturity na prievidzskom gymnáziu epidémia neohrozila. Maturanti totiž mali v inkriminovaných dňoch študijné voľno. Kvôli ochoreniu niektorých pedagógov však bolo zložitejšie zostavovanie maturitných komisií.