Bývajú sviatkom v rodine, po zabíjačke sa pri hodovaní stretnú príbuzní, susedia i priatelia. Mnohí sa však obávajú, že platnosť nového zákona o veterinárnej starostlivosti, účinnosť nadobudne 1. februára 2007, prinesie ich útlm. Chovateľom ošípaných sa nepáči povinnosť daná touto zákonnou normou, že musia zabíjačku nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. Považujú to za zbytočné „šikanovanie“, veď ošípané pre domácu spotrebu zabíjajú roky a nikdy sa nikomu nič nestalo.
Je to zbytočné? S touto otázkou sme zašli za doktorom Igorom Podobom, epizootológom regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi. „Vôbec nie. Prvoradá je ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom – trichinelou, s následnými zdravotnými problémami. Známych je niekoľko prípadov, keď sa po konzumácii surových klobás, údeného mäsa či iných tepelne dostatočne neopracovaných výrobkov práve z domácich zabíjačiek, ľudia spomínaným ochorením nakazili.“
Ako majú domáci chovatelia postupovať? Najneskôr jeden kalendárny deň pred zabíjačkou nahlásiť jej termín na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Prievidzi. A to akýmkoľvek spôsobom – telefonicky, písomne, faxom, e-mailom. Počas zabíjačky musia odobrať vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti. Vzorky veľké zhruba 5x5 cm uložiť do mikrotenových vreciek, skladovať ich v chladničke nie mrazničke. Pokiaľ je zabíjačka počas víkendu, najneskôr v pondelok do 15. h musí chovateľ vzorky doručiť na regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. „Je potrebné, aby k vzorkám priložil chovateľ sprievodný list, uviedol v ňom svoju adresu a telefonický kontakt. Aby sme sa s ním v prípade, že sa vo vzorkách vyskytol svalovec, mohli rýchlo skontaktovať. Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môžu byť použité pre domácu spotrebu po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky. Napríklad, ak vzorku odovzdá v pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu neoznámime pozitívny nález svalovca, môže tepelne neopracované výrobky konzumovať. V opačnom prípade sa s chovateľom skontaktujeme. Od nás sa dozvie čo ďalej,“ vysvetľuje doktor Igor Podoba a dodáva: „Dúfame, že chovatelia domácich ošípaných pochopia, že táto povinnosť nie je namierená proti nim a nemá za cieľ znížiť počet zakáľačiek. Jej cieľom je jednoznačne garantovať bezpečné potraviny z domácej zabíjačky. Za vyšetrenie vzorky v Štátnom veterinárnom ústave vo Zvolene chovateľ nič neplatí. Podrobnejšie informácie zatiaľ nemáme ani my. Keď ich získame, radi sa o ne so záujemcami podelíme.“
TRICHINELÓZA
Je bolestivé ochorenie a predstavuje jedno z najobávanejších ľudských utrpení. V prípade veľmi ťažkej infekcie môže skončiť smrťou. Ochorenie spôsobuje veľmi malý parazitický červ trichina (Trichinella spiralis), ľudovo nazývaný svalovec. Nie je nákazlivé, ľudia ochorejú po zjedení surového alebo nedostatočne uvareného mäsa, ktoré obsahuje cysty červov.
Príznaky ochorenia sa objavia v čase, keď sú larvy a cysty v svalovom tkanive. Pacienti majú horúčku, bolesti brucha, svalov a kĺbov, hlavy, zvracajú, trpia hnačkou, trápia ich bolestivé oči, krvné výrony a majú ťažký dych. Pri ťažkých prípadoch ochorenia sa objavia príznaky srdcového ochorenia alebo mozgové poruchy, ako napríklad delírium až kóma. Stanovenie diagnózy trichinelózy u človeka nie je jednoduché, prvé príznaky sa neobjavia skôr ako o týždeň po zjedení infikovaného mäsa. Najlepšou prevenciou je nekonzumovať tepelne neupravené mäso a mäsové výrobky z ošípaných. Od 1. februára 2007 by aj po domácich zabíjačkách, ak si chovateľ splní nahlasovaciu povinnosť a odovzdá vzorky na vyšetrenie, mohli mať konzumenti zabíjačkových špecialít istotu, že sa svalovcom nenakazia.
Autor: vká