Novácka baňa je pravdepodobne jediná v Európe, kde v hĺbke približne 300 metrov pod zemou vo veľkom pestujú huby. Podľa slov vedúceho strediska Hliváreň Dušana Šamaja prevažnú časť produkcie si kúpia samotní baníci a pracovníci baní v miestnom bufete. Ľudia si na jej pravidelný konzum už zvykli, najmä ak vedia, že americkí aj japonskí odborníci potvrdili jej preventívne účinky pri srdcovo-cievnych ochoreniach a pri podpore imunitného systému. Časť spotrebujú aj miestnej závodnej kuchyni. Najmenej raz do týždňa v nej pre zamestnancov varia jedno jedlo z hlivy. Hubami zásobujú aj školské jedálne na hornej Nitre a často ju žiadajú aj z okolitých závodných jedální. Do obchodnej siete sa jej dostane iba málo.
Experimentovať s pestovaním húb v podzemí začali v Novákoch pred viac ako 20 rokmi. Využili na to dočasne nevyužívané banské diela, kde je relatívne stabilná teplota i vlhkosť. Kým sa im však začalo dariť, museli prekonať mnoho úskalí. Táto huba je totiž citlivá na čistotu, teplotu a prúdenie vzduchu. Hlivu pestujú na preparovanej slame v igelitových vreciach. Ešte pred niekoľkými rokmi dopestovali až 50 ton húb. Niektoré chodby, kde hlivy pestovali, však v roku 2005 museli vrátiť do prevádzky kvôli obnoveniu ťažby uhlia.
Ak tamojšie zásoby uhlia vyťažia, nie je vylúčené, že v nevyužívaných chodbách začnú rásť huby opäť, konštatoval Šamaj.