Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Perkelt z ježka bol vyberanou pochúťkou

„Život Rómov bol od nepamäti spätý s prírodou,“ hovorí Marek Baláž z Prievidze a spomína na časy, keď ešte ako chlapec kočoval so svojou rodinou. Živili sa tým, ako sám vraví, čo dostali, čo príroda dala alebo čo ukradli.

Medzi pochúťky patrili vajcia vtákov, ktorým vyberali hniezda či plnený syseľ. Najväčšou pochúťkou vraj však bol perkelt z ježka. A tak sme u Balážovcov išli variť.
Dnešný šéfkuchár hovorí: „Keď sme ako deti pripravovali perkelt z ježka a opaľovali ho nad ohňom, nožičky boli prvé, ktoré sme mohli olamovať a jesť. Najrýchlejšie sa upiekli a mal som ich aj najradšej. V prvom rade treba ale hlavne vedieť odstrániť chlpatú časť z bruška a pichliače. Opálili sme ho väčšinou nad ohňom a pekne oškrabali. Očistenie je rituál, ktorý môžeme prirovnať k tomu, keď Japonci varia čaj. Potom sa rozreže a používajú sa jednotlivé časti. Najdôležitejšia je tu žlč. Nekonzumuje sa, ale dáva do liehu. U nás to bol odpad z pálenice alebo sa vyrobil doma. Tekutina pôsobila ako ochrana pred infekčnými chorobami, používala sa tiež ako dobrý prípravok proti zavšivaveniu, kožným chorobám. Žlč sa pôsobila aj ako protijed pri uštipnutí hadom. Ten recept už presne neviem, čo je ale škoda. Viem však, že sa to používalo.“
Museli sme sa najesť
Vidno, že Marek má vo varení prax. Zručnosť prejavil už pri krájaní cibule. Prezradil, že do tohto tradičného perkeltu dali všetko, čo sa pri kotlíku zhromaždilo. Aby sa najedol veľký počet ľudí a keď mali práve múku, robil sa s haluškami. Keď sa im podarilo „zohnať“ zemiaky, bol so zemiakmi. Jedávali ho ale i s nekvaseným chlebom, tzv. cigánskym kabáčom.
Do hrnca putuje na kúsky nakrájané mäso. Nechá sa trošku pripiecť. „Väčšinou sme mali dostupné kozy, dali sme tam teda aj kozie mlieko. Pokiaľ nebolo, zaliali sme mäsko vodou. Teraz môžem na perkelt použiť akékoľvek koreniny. Vtedy sme používali všetko z prírody. Skrátka také, ktoré sa dali nazbierať. Medvedí cesnak, chodili sme so staršími ľuďmi zbierať bylinky – pažítku alebo čokoľvek z lúky. K podusenému mäsu sa pridala cibuľa, halušky, zemiaky, čo bolo. Nás bolo štrnásť a z jedného ježka sme sa s prílohami najedli. Chutí to vynikajúco a nemenil by som ho za žiadne iné mäso, ktoré doteraz poznám,“ usmieva sa hostiteľ.
Vždy boli spätí s prírodou
Na otázku, ako sa vysporiadali s tým, že ježko je zákonom chránený, sme dostali jednoznačnú odpoveď: „Keď sme my kočovali, ochranári neexistovali a toto je tradičné staré jedlo nášho národa. Ochrancami prírody sme vtedy boli my, lebo my sme s prírodou tak spätí, že bez nej by sme neboli živí. Napríklad vajíčka z hniezda sme nikdy nevyberali všetky. Vedeli sme, že príroda musí zostať. A zostať musíme aj my. Ježkov sme napríklad vyberali len samčekov starších ako rok - dva vždy na jeseň, keď dospievali mláďatá. Nikdy sme teda nevyhubili a nezničili všetko. To by znamenalo koniec aj pre nás. Aj keď sme pytliačili, napr. srnky. Vždy sme chytili len jedincov, ktorí nestihli ujsť, boli teda oslabení. To znamená, že aj v prírode by dlho nevydržali. Žili sme aj zo zdochlín. Ja sa to nehanbím povedať. Toľko zdochlín som pojedol, že to hádam ani sup v Afrike nedokázal. Doteraz v to chudobnejších rómskych oblastiach Slovenska i Európy pretrváva. Mnoho sa zmenilo. Rómovia nie sú s prírodou až takí spätí, ale veľa pretrváva. Príkladom je aj vyberanie kontajnerov. Keď ale idete do pravých rómskych osád na Slovensku, myslíte si, že vám povedia, čo naozaj jedia? Jedávajú naše tradičné jedlá pripravené zo psov, ježkov, sysľov – pokiaľ ich ešte nájdu,“ živo vysvetľuje Marek Baláž a dopĺňa, že keď mali ježkov viac, udusili ich aj v trúbe, na ohni, ale väčšinou to bol perkelt. Bola to teda tradícia. V súčasnosti už toto jedlo nevaria. No ako vraví, v zaostalejších oblastiach určite áno. Syseľ bol vraj po ježkovi hneď na druhom mieste. „Bol vynikajúci s plnkou. Lovili sme ho väčšinou na konci augusta. Vtedy sme chodili na hríby, tzv. horkáče a tie sme dusili, miešali s masťou a oškvarkami. Zmesou sme plnili sysľa. Tak sme ho dusili alebo údili.
Ja nemám problém o tom hovoriť, pretože som vyrastal voľne v prírode, kočovali sme z miesta na miesto. O tom, že sme kradli, ani hovoriť nebudem. Pretože to bolo absolútnou prirodzenosťou. Nemali sme nič a čokoľvek sme dostali, brali sme to ako dar od Boha.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 449
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 074
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 321
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 389
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 129
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 153
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 328
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 983
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 668
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 213
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Jeden z nich v tom čase viezol v aute maloletú.


TASR 11 h

Vo väzení si môže posedieť až 15 rokov.


TASR 15 h
Ilustračné foto.

Meškanie otvorenia plavárne odôvodnili pandémiou nového koronavírusu.


TASR 15 h
Ilustrašné foto.

Cez víkend sa očkovalo vo veľkom v Trenčíne i Prievidzi.


SITA 17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


14 h

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


14. jún

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


17 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?