Rodák z nášho okresu je už niekoľko rokov v Spojených štátoch amerických, kde sa venuje kulturistike. Nedávno sa zúčastnil v New Yorku na majstrovstvách sveta v naturálnej kulturistike federácie WNBF, čo je svetová federácia naturálnej kulturistiky. Podarilo sa mu v hmotnostnej kategórii do 80 kg prebojovať do finálovej dvanástky a nakoniec skončil ôsmy. My sme úspešnému športovcovi položili niekoľko otázok.
* Patrik, ako si spokojný s dosiahnutým výsledkom?
Úprimne povedané, nie som spokojný s rozhodovaním Američanov na ich vlastnej pôde. Tento rok som na šampionát prišiel v špičkovej forme a skončil som až ôsmy. Na jednej strane je to pre mňa úspech byť v najlepšej desiatke v takej silnej konkurencii, ako sa zišla tento rok, ale podľa toho, čo som videl a čo mi ostatní nezávisle na sebe hovorili, mal som byť minimálne o dve až tri priečky vyššie. Nie je to len výhovorka, okrem iných polovica anglického tímu sa kvôli neobjektívnemu rozhodovaniu vzdala členstva vo WNBF....
* Čo bolo tvojou silnou stránkou v porovnaní s konkurenciou?
Mojou silnou zbraňou bola symetria tela a jeden z najlepších chrbtových a brušných svalov vôbec. Mal som najviac fotografované „brušáky“ zo všetkých súťažiacich.
* Ako si sa prebojoval na majstrovstvá sveta, respektíve kto ťa nominoval?
Moja posledná súťaž bola v septembri toho roku v Kansas City. Boli to medzinárodné majstrovstvá Spojených štátov amerických a práve na nich som siedmym miestom získal právo štartu na majstrovstvách sveta. Priznávam sa a budem úprimný, tu som nemal ani zďaleka takú formu ako na svetovom šampionáte, dosť som súťaž podcenil. Išiel som na ňu s tým, že sa nepotrebujem nejako špecializovať na koncovku – odvodňovanie. Vedel som, že na „svet“ sa nominujem aj bez toho a stalo sa. No poučil som sa, už nikdy nebudem taký neopatrný a nebudem podceňovať hierarchicky nižšie súťaže. Zaujímavosťou je, že zo súťažiacich, ktorí tam boli, som na „svete“ porazil prakticky všetkých, až na víťaza z Kansasu. Ten na svetovom šampionáte skončil druhý. Z toho mi logicky vychádza, že keby som na medzinárodné majstrovstvá USA išiel stopercentne pripravený, skončím druhý. No čo už, poučil som sa, nabudúce nič nepodcením.
* Spomínal si, že na majstrovstvách sveta si bol v životnej forme. Aká bola tvoja príprava na šampionát?
Príprava bola asi tá najtvrdšia v mojej kulturistickej kariére, na súťaž ma pripravoval najznámejší dietológ v rámci naturálnej kulturistiky v USA - Joe Klemczewski. Je to skutočne najvyhľadávanejší odborník. Taktiež som spolupracoval online s Igorom Kopčekom zo Slovenska, ktorý je známy odborník vo výžive na Slovensku. Vedel som, že sa musím pripraviť čo najlepšie. Medzi amatérmi som to mal neraz ľahké, lebo som bol prakticky vždy na pódiu najlepší a v pohode som sa dokázal na súťaž pripraviť sám. No medzi „pro-naturálmi“ sú už ďaleko vyššie kvality. Hlavne separácia a vyrysovanosť svalstva i stav odvodnenia. Manipulácia s vodou je to najdôležitejšie posledných 4 až 5 dní prípravy. Ak ste dodržiavali diétu poctivo tri mesiace a nezvládnete koncovku s odvodnením, tak je to doslova hrozné. Niečo podobné sa mi stalo minulý rok na majstrovstvách sveta. Podkožná voda vyzerá ako tuk a zakrýva všetky vyrysované detaily svalov. Teraz si už vychutnávam všetko, čo som si pol roka nedoprial, keďže som bol v diétoval od júna. Konečne je už aj manželka spokojnejšia, pretože môžeme ísť spolu do reštaurácie a jesť čokoľvek. Jedlo - to je sen každého kulturistu v príprave na súťaž.
* Čo ťa teraz čaká najbližšie? Aké ciele si si v najbližšom čase vytýčil?
Môj cieľ je skončiť do tretieho miesta na medzinárodnom US cupe v máji a vybojovať si opäť právo štartu na majstrovstvách sveta. Na „svete“ sa chcem dostať čo najvyššie. A som rozhodnutý, ak sa zopakuje politika v rozhodovaní, tak odstúpim z federácie, v ktorej momentálne súťažím. Urobím to, čo už urobilo niekoľko súťažiacich, ktorí boli tak ako ja nedoceňovaní a nechodili sa pred súťažou rozprávať s rozhodcami a pútať ich pozornosť - prestúpim do konkurenčnej federácie. Zatiaľ to však nechám tak a po US cupe a budúcoročnom svetovom šampionáte sa uvidí, čo bude ďalej.
* Spomínal si, že tvojím snom je otvoriť si fitnes centrum. V akom štádiu je táto tvoja túžba?
Momentálne v neurčitom. Čo sa týka plánov s otvorením „gymu“, veľakrát sme sa s manželkou bavili o plusoch a mínusoch v porovnaní so súčasnou prácou. Ja som bol vo svojej robote povýšený a mám kvalitné podmienky na prípravu na súťaž. Rozhodli sme sa teda, že zatiaľ zostanem pracovať vo firme.
* A akej oblasti momentálne pracuješ?
V stavebníctve. Pracujem v stavebnej firma, ktorá má 20-ročnú históriu a ja som v nej začínal na pozícii inštalatéra kuchýň až som sa prepracoval na post supervisiora, čo je niečo ako kontrolór, ktorý zodpovedá za kvalitu práce. Sedím väčšinou za počítačom, mám na starosti nejaké papierovačky a stretnutia s klientmi. Darí sa mi aj z pohľadu fotografovania. Momentálne som dokončil fotenia pre rôzne reklamné agentúry a musím sa pochváliť, že spolupracujem s fotografom, ktorý fotí pre módneho giganta Calvina Kleina. Fotením pre časopisy a rôzne agentúry sa mi vráti podstatná časť nákladov, ktoré musím vynaložiť na prípravu pred samotnou súťažou. Myšlienku otvoriť si tréningové štúdium som však nezavrhol. Trénerstvo je to, čomu sa chcem v budúcnosti venovať. Moji klienti, ktorých trénujem na polovičný úväzok sa ma stále pýtajú, kedy už konečne otvorím nejaký „gym“, aby mohli priviesť aj svojich známych. Byť dobrým osobným trénerom so skúsenosťami a profesionálnym prístupom je veľkou devízou do budúcnosti. Bohužiaľ, existujú aj ľudia, ktorí majú doktoráty z výživy a v skutočnosti nemajú ani šajnu, čo v praxi znamená výraz polysacharid, alebo hamstring. Je veľa trénerov, ktorí nemajú ani poňatia, čo klient potrebuje a ako treba technicky správne vykonávať daný cvik.
Autor: bb