Za chlieb zaplatíme viac...

Nedávno v elektronických médiách rezonovala informácia, že na budúci rok zaplatíme za kilogram chleba možno i viac ako päťdesiat korún.

Údajne to bude dôsledok nízkej úrody potravinárskeho obilia. Bol by to šok, a nielen pre naše peňaženky. Zaujímalo nás teda, ako sa nedostatkom obilia a s ním súvisiacim nárastom cien za chlieb, vysporiadajú niektoré pekárne v našom regióne.
Akciová spoločnosť Prievidzské pekárne a cukrárne ponúka odberateľom v súčasnosti 42 druhov chleba. Na margo zvyšovania cien obchodný riaditeľ Stanislav Rovnák pre naše noviny povedal: „Cenu chleba ovplyvňujú rôzne aspekty. Nie je to len samotná cena zrna a múky, ale i ďalších komodít, ktoré sú pre celý proces pečenia a distribúcie nevyhnutné. Napríklad zvýšila sa i cena vody, a bez nej sa v našom odvetví nezaobídeme. Výrazne nás zasiahlo zvýšenie pohonných hmôt od júla tohto roku. Náš rozvoz je špecifický, chlieb a pečivo musí byť načas u odberateľov. Zákazníci chcú mať tieto základné potraviny vždy na čas a čerstvé. K zdraženiu cien múky došlo v tomto roku už dvakrát. Kvôli tomu sme však cenu chleba a pečiva neupravovali. Vždy k úprave pristupujeme citlivo. Do decembra chceme ceny udržať na terajšej úrovni. Nepredpokladáme, že by v novom roku mali ceny chleba spôsobiť zákazníkom šok. Budú to halierové nie korunové sumy. Ťažko môžeme dnes povedať presne až kam sa vyšplhajú ceny za obilie, múku a ďalších komodít, potrebných na výrobu chleba a pečiva.“
Jedno je isté, obilia sa urodilo na Slovensku menej. V niektorých regiónoch sa už pohybujú zahraniční obchodníci a skupujú potravinársku pšenicu. Jej cena za tonu je už o 1300 korún vyššia, než bola koncom vlaňajšieho roka. Predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina predpokladá, že ceny všetkých pekárenských výrobkov vzrastú do konca roka asi o 15 percent. To znamená, že chlieb, ktorý kúpime za 25 korún bude stáť takmer 29 korún.
Pekárenské spoločnosti, či už menšie alebo väčšie to nemajú jednoduché. „V podstate aj v našej spoločnosti ideme na doraz, rezervy sa nám neustále stenšujú, na to aby sme investovali do nových technológií nám nezostávajú zdroje. Napriek tomu chceme cenu chleba v tomto roku udržať. Prievidzské pekárne a cukrárne v súčasnosti ponúkajú svojim odberateľom skutočne široké portfólio – kompletná ponuka pozostáva zo 450 druhov rôznych výrobkov od chleba po mrazené výrobky a zákusky. Máme tri vlastné predajne, zásobujeme celú hornú Nitru, prevádzku máme v Martine, naše výrobky predávame v Nitre i v Bánovciach nad Bebravou,“ dodal Stanislav Rovnák.
V silnej konkurencii to majú omnoho zložitejšie menšie pekárne. Potvrdil to aj Milan Cmarko, majiteľ Pekárne COBKO v Cigli. „Pri cenotvorbe vychádzame z praxe, záleží od veľkých obchodných reťazcov a hypermarketov k akým cenám dotlačia pekárov. V súčasnosti je cena chleba z malých pekární podhodnotená, predstavuje asi 60 % z našich reálnych nákladov. Po predpokladanom budúcoročnom zvýšení očakávame, že sa priblížime k 75 percentám. V našej pekárni vyrábame päť druhov chleba, ešte sme sa cenovou politikou na budúci rok nezaoberali. Všetko sa bude odvíjať od toho, aké zmluvy podpíšeme so spomínanými hypermarketmi.“ Milan Cmarko uviedol, že v silnej konkurencii, ktorá na trhu s pekárenskými výrobkami prevláda, sa podstatne lepšie darí veľkopekárňam. „Chlieb môžu ponúknuť o pätinu lacnejšie, ako ho predávajú malé pekárne a ešte majú pokryté svoje výrobné náklady,“ dodal.
Jasnú odpoveď za koľko budeme po Silvestri kupovať chlieb sa dozvieme až v reálnom čase. Dovtedy sú to len dohady. Isté však je, že bude drahší, i keď podľa odborníkov bude sotva stáť kilogram viac ako päťdesiat korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Autor: vká

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 9 449
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 197
  3. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 4 988
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 868
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 520
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 177
  7. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 3 576
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 376
  1. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia
  2. Jozef Ďanovský: Vydať knihu na Slovensku ako neznámy autor je ťažšie ako ju napísať
  3. Ján Valchár: Rafineritída sa šíri skokovo a Grétku skoro zabil dron
  4. Irena Šimuneková: Na potulkách Prosieckou dolinou
  5. Vladimír Bojničan: Greta Thunberg ako obeť konzervatívnej a klerikálnej dezinfoscény: útok na vedu, racionalitu a ľudskú dôstojnosť
  6. Marek Tocimák: Dieťa Snov
  7. Ján Valchár: STRACH II.
  8. Ivan Švajlen: Ďakujeme za váš záujem, ale buďte ticho.
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 738
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 10 480
  3. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 10 063
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 263
  5. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 5 643
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 5 453
  7. Ján Valchár: Súboj mentálnych atlétov alebo Nobelovu cenu za novú vojnu 4 310
  8. Ján Valchár: Quo vadis ruský automotive? 4 173
  1. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  2. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  3. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  4. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  5. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  6. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  7. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  8. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu