Údajne to bude dôsledok nízkej úrody potravinárskeho obilia. Bol by to šok, a nielen pre naše peňaženky. Zaujímalo nás teda, ako sa nedostatkom obilia a s ním súvisiacim nárastom cien za chlieb, vysporiadajú niektoré pekárne v našom regióne.
Akciová spoločnosť Prievidzské pekárne a cukrárne ponúka odberateľom v súčasnosti 42 druhov chleba. Na margo zvyšovania cien obchodný riaditeľ Stanislav Rovnák pre naše noviny povedal: „Cenu chleba ovplyvňujú rôzne aspekty. Nie je to len samotná cena zrna a múky, ale i ďalších komodít, ktoré sú pre celý proces pečenia a distribúcie nevyhnutné. Napríklad zvýšila sa i cena vody, a bez nej sa v našom odvetví nezaobídeme. Výrazne nás zasiahlo zvýšenie pohonných hmôt od júla tohto roku. Náš rozvoz je špecifický, chlieb a pečivo musí byť načas u odberateľov. Zákazníci chcú mať tieto základné potraviny vždy na čas a čerstvé. K zdraženiu cien múky došlo v tomto roku už dvakrát. Kvôli tomu sme však cenu chleba a pečiva neupravovali. Vždy k úprave pristupujeme citlivo. Do decembra chceme ceny udržať na terajšej úrovni. Nepredpokladáme, že by v novom roku mali ceny chleba spôsobiť zákazníkom šok. Budú to halierové nie korunové sumy. Ťažko môžeme dnes povedať presne až kam sa vyšplhajú ceny za obilie, múku a ďalších komodít, potrebných na výrobu chleba a pečiva.“
Jedno je isté, obilia sa urodilo na Slovensku menej. V niektorých regiónoch sa už pohybujú zahraniční obchodníci a skupujú potravinársku pšenicu. Jej cena za tonu je už o 1300 korún vyššia, než bola koncom vlaňajšieho roka. Predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina predpokladá, že ceny všetkých pekárenských výrobkov vzrastú do konca roka asi o 15 percent. To znamená, že chlieb, ktorý kúpime za 25 korún bude stáť takmer 29 korún.
Pekárenské spoločnosti, či už menšie alebo väčšie to nemajú jednoduché. „V podstate aj v našej spoločnosti ideme na doraz, rezervy sa nám neustále stenšujú, na to aby sme investovali do nových technológií nám nezostávajú zdroje. Napriek tomu chceme cenu chleba v tomto roku udržať. Prievidzské pekárne a cukrárne v súčasnosti ponúkajú svojim odberateľom skutočne široké portfólio – kompletná ponuka pozostáva zo 450 druhov rôznych výrobkov od chleba po mrazené výrobky a zákusky. Máme tri vlastné predajne, zásobujeme celú hornú Nitru, prevádzku máme v Martine, naše výrobky predávame v Nitre i v Bánovciach nad Bebravou,“ dodal Stanislav Rovnák.
V silnej konkurencii to majú omnoho zložitejšie menšie pekárne. Potvrdil to aj Milan Cmarko, majiteľ Pekárne COBKO v Cigli. „Pri cenotvorbe vychádzame z praxe, záleží od veľkých obchodných reťazcov a hypermarketov k akým cenám dotlačia pekárov. V súčasnosti je cena chleba z malých pekární podhodnotená, predstavuje asi 60 % z našich reálnych nákladov. Po predpokladanom budúcoročnom zvýšení očakávame, že sa priblížime k 75 percentám. V našej pekárni vyrábame päť druhov chleba, ešte sme sa cenovou politikou na budúci rok nezaoberali. Všetko sa bude odvíjať od toho, aké zmluvy podpíšeme so spomínanými hypermarketmi.“ Milan Cmarko uviedol, že v silnej konkurencii, ktorá na trhu s pekárenskými výrobkami prevláda, sa podstatne lepšie darí veľkopekárňam. „Chlieb môžu ponúknuť o pätinu lacnejšie, ako ho predávajú malé pekárne a ešte majú pokryté svoje výrobné náklady,“ dodal.
Jasnú odpoveď za koľko budeme po Silvestri kupovať chlieb sa dozvieme až v reálnom čase. Dovtedy sú to len dohady. Isté však je, že bude drahší, i keď podľa odborníkov bude sotva stáť kilogram viac ako päťdesiat korún.
Autor: vká