Za chlieb zaplatíme viac...

Nedávno v elektronických médiách rezonovala informácia, že na budúci rok zaplatíme za kilogram chleba možno i viac ako päťdesiat korún.

Údajne to bude dôsledok nízkej úrody potravinárskeho obilia. Bol by to šok, a nielen pre naše peňaženky. Zaujímalo nás teda, ako sa nedostatkom obilia a s ním súvisiacim nárastom cien za chlieb, vysporiadajú niektoré pekárne v našom regióne.
Akciová spoločnosť Prievidzské pekárne a cukrárne ponúka odberateľom v súčasnosti 42 druhov chleba. Na margo zvyšovania cien obchodný riaditeľ Stanislav Rovnák pre naše noviny povedal: „Cenu chleba ovplyvňujú rôzne aspekty. Nie je to len samotná cena zrna a múky, ale i ďalších komodít, ktoré sú pre celý proces pečenia a distribúcie nevyhnutné. Napríklad zvýšila sa i cena vody, a bez nej sa v našom odvetví nezaobídeme. Výrazne nás zasiahlo zvýšenie pohonných hmôt od júla tohto roku. Náš rozvoz je špecifický, chlieb a pečivo musí byť načas u odberateľov. Zákazníci chcú mať tieto základné potraviny vždy na čas a čerstvé. K zdraženiu cien múky došlo v tomto roku už dvakrát. Kvôli tomu sme však cenu chleba a pečiva neupravovali. Vždy k úprave pristupujeme citlivo. Do decembra chceme ceny udržať na terajšej úrovni. Nepredpokladáme, že by v novom roku mali ceny chleba spôsobiť zákazníkom šok. Budú to halierové nie korunové sumy. Ťažko môžeme dnes povedať presne až kam sa vyšplhajú ceny za obilie, múku a ďalších komodít, potrebných na výrobu chleba a pečiva.“
Jedno je isté, obilia sa urodilo na Slovensku menej. V niektorých regiónoch sa už pohybujú zahraniční obchodníci a skupujú potravinársku pšenicu. Jej cena za tonu je už o 1300 korún vyššia, než bola koncom vlaňajšieho roka. Predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina predpokladá, že ceny všetkých pekárenských výrobkov vzrastú do konca roka asi o 15 percent. To znamená, že chlieb, ktorý kúpime za 25 korún bude stáť takmer 29 korún.
Pekárenské spoločnosti, či už menšie alebo väčšie to nemajú jednoduché. „V podstate aj v našej spoločnosti ideme na doraz, rezervy sa nám neustále stenšujú, na to aby sme investovali do nových technológií nám nezostávajú zdroje. Napriek tomu chceme cenu chleba v tomto roku udržať. Prievidzské pekárne a cukrárne v súčasnosti ponúkajú svojim odberateľom skutočne široké portfólio – kompletná ponuka pozostáva zo 450 druhov rôznych výrobkov od chleba po mrazené výrobky a zákusky. Máme tri vlastné predajne, zásobujeme celú hornú Nitru, prevádzku máme v Martine, naše výrobky predávame v Nitre i v Bánovciach nad Bebravou,“ dodal Stanislav Rovnák.
V silnej konkurencii to majú omnoho zložitejšie menšie pekárne. Potvrdil to aj Milan Cmarko, majiteľ Pekárne COBKO v Cigli. „Pri cenotvorbe vychádzame z praxe, záleží od veľkých obchodných reťazcov a hypermarketov k akým cenám dotlačia pekárov. V súčasnosti je cena chleba z malých pekární podhodnotená, predstavuje asi 60 % z našich reálnych nákladov. Po predpokladanom budúcoročnom zvýšení očakávame, že sa priblížime k 75 percentám. V našej pekárni vyrábame päť druhov chleba, ešte sme sa cenovou politikou na budúci rok nezaoberali. Všetko sa bude odvíjať od toho, aké zmluvy podpíšeme so spomínanými hypermarketmi.“ Milan Cmarko uviedol, že v silnej konkurencii, ktorá na trhu s pekárenskými výrobkami prevláda, sa podstatne lepšie darí veľkopekárňam. „Chlieb môžu ponúknuť o pätinu lacnejšie, ako ho predávajú malé pekárne a ešte majú pokryté svoje výrobné náklady,“ dodal.
Jasnú odpoveď za koľko budeme po Silvestri kupovať chlieb sa dozvieme až v reálnom čase. Dovtedy sú to len dohady. Isté však je, že bude drahší, i keď podľa odborníkov bude sotva stáť kilogram viac ako päťdesiat korún.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Autor: vká

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 348
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 10 987
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 825
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 718
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 2 570
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 210
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 1 700
  8. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 1 619
  1. Jozef Drahovský: Zneužívanie špeciálne upraveného dopravného značenia na páchanie trestnej činnosti
  2. Irena Šimuneková: Múzeum slovenskej dediny v Martine
  3. Ján Karas: Demokracia, ktorú si musíme chrániť
  4. Elena Antalová: Za všetkým nemusíš hľadať ženu, ale...
  5. Daniel Bíro: Lukáš Ilavský ako riaditeľ SOŠE Trnava má plány do budúcnosti. V škole sú tiež žiadané viaceré technické odbory
  6. Štefan Šturdzík: Futbal je krásny , no dokáže byť neskutočne krutý.
  7. Branislav Hláčik: Komando Tiger - Kapitola 11
  8. Medard Slovík: 23 rokov a 300 dní plných priateľstiev: Môj život v srdci knižnice
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 18 874
  2. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 15 295
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 14 249
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 799
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 705
  6. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 9 802
  7. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 9 016
  8. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 901
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Čelo tabuľky je poriadne našľapané.


Šarkanšou 2025

Šarkanšou otvorila jeseň vo veľkom štýle.


Ilustračné foto

Polevka nepremenil penaltu, no vzápätí to napravil.


Ilustračné foto.

Riešenie je testované v praxi.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu