Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Za chlieb zaplatíme viac...

Nedávno v elektronických médiách rezonovala informácia, že na budúci rok zaplatíme za kilogram chleba možno i viac ako päťdesiat korún.

Údajne to bude dôsledok nízkej úrody potravinárskeho obilia. Bol by to šok, a nielen pre naše peňaženky. Zaujímalo nás teda, ako sa nedostatkom obilia a s ním súvisiacim nárastom cien za chlieb, vysporiadajú niektoré pekárne v našom regióne.
Akciová spoločnosť Prievidzské pekárne a cukrárne ponúka odberateľom v súčasnosti 42 druhov chleba. Na margo zvyšovania cien obchodný riaditeľ Stanislav Rovnák pre naše noviny povedal: „Cenu chleba ovplyvňujú rôzne aspekty. Nie je to len samotná cena zrna a múky, ale i ďalších komodít, ktoré sú pre celý proces pečenia a distribúcie nevyhnutné. Napríklad zvýšila sa i cena vody, a bez nej sa v našom odvetví nezaobídeme. Výrazne nás zasiahlo zvýšenie pohonných hmôt od júla tohto roku. Náš rozvoz je špecifický, chlieb a pečivo musí byť načas u odberateľov. Zákazníci chcú mať tieto základné potraviny vždy na čas a čerstvé. K zdraženiu cien múky došlo v tomto roku už dvakrát. Kvôli tomu sme však cenu chleba a pečiva neupravovali. Vždy k úprave pristupujeme citlivo. Do decembra chceme ceny udržať na terajšej úrovni. Nepredpokladáme, že by v novom roku mali ceny chleba spôsobiť zákazníkom šok. Budú to halierové nie korunové sumy. Ťažko môžeme dnes povedať presne až kam sa vyšplhajú ceny za obilie, múku a ďalších komodít, potrebných na výrobu chleba a pečiva.“
Jedno je isté, obilia sa urodilo na Slovensku menej. V niektorých regiónoch sa už pohybujú zahraniční obchodníci a skupujú potravinársku pšenicu. Jej cena za tonu je už o 1300 korún vyššia, než bola koncom vlaňajšieho roka. Predseda Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina predpokladá, že ceny všetkých pekárenských výrobkov vzrastú do konca roka asi o 15 percent. To znamená, že chlieb, ktorý kúpime za 25 korún bude stáť takmer 29 korún.
Pekárenské spoločnosti, či už menšie alebo väčšie to nemajú jednoduché. „V podstate aj v našej spoločnosti ideme na doraz, rezervy sa nám neustále stenšujú, na to aby sme investovali do nových technológií nám nezostávajú zdroje. Napriek tomu chceme cenu chleba v tomto roku udržať. Prievidzské pekárne a cukrárne v súčasnosti ponúkajú svojim odberateľom skutočne široké portfólio – kompletná ponuka pozostáva zo 450 druhov rôznych výrobkov od chleba po mrazené výrobky a zákusky. Máme tri vlastné predajne, zásobujeme celú hornú Nitru, prevádzku máme v Martine, naše výrobky predávame v Nitre i v Bánovciach nad Bebravou,“ dodal Stanislav Rovnák.
V silnej konkurencii to majú omnoho zložitejšie menšie pekárne. Potvrdil to aj Milan Cmarko, majiteľ Pekárne COBKO v Cigli. „Pri cenotvorbe vychádzame z praxe, záleží od veľkých obchodných reťazcov a hypermarketov k akým cenám dotlačia pekárov. V súčasnosti je cena chleba z malých pekární podhodnotená, predstavuje asi 60 % z našich reálnych nákladov. Po predpokladanom budúcoročnom zvýšení očakávame, že sa priblížime k 75 percentám. V našej pekárni vyrábame päť druhov chleba, ešte sme sa cenovou politikou na budúci rok nezaoberali. Všetko sa bude odvíjať od toho, aké zmluvy podpíšeme so spomínanými hypermarketmi.“ Milan Cmarko uviedol, že v silnej konkurencii, ktorá na trhu s pekárenskými výrobkami prevláda, sa podstatne lepšie darí veľkopekárňam. „Chlieb môžu ponúknuť o pätinu lacnejšie, ako ho predávajú malé pekárne a ešte majú pokryté svoje výrobné náklady,“ dodal.
Jasnú odpoveď za koľko budeme po Silvestri kupovať chlieb sa dozvieme až v reálnom čase. Dovtedy sú to len dohady. Isté však je, že bude drahší, i keď podľa odborníkov bude sotva stáť kilogram viac ako päťdesiat korún.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 512
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 330
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 187
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 952
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 924
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 448
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 256
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Samosprávy na hornej Nitre poukázali na chýbajúci legislatívny rámec celoplošného testovania

Samosprávy na hornej Nitre chcú byť súčinné pri celoplošnom testovaní obyvateľov, upozornili však na chýbajúci legislatívny rámec, ktorý sa dotýka zabezpečenia pracovníkov zo strany miest a obcí.

Ilustračné foto.

Kontrola v prievidzskom zariadení pre seniorov zistila viaceré nedostatky

V zariadení vykonala kontrolu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím aj ministerstvo práce sociálnych veci a rodiny. Ministerstvo počas dohľadu skonštatovalo porušenia ústavy aj zákona o sociálnych službách.

Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?