„Nájsť spoľahlivého remeselníka, ktorý každé ráno vstane do práce bez toho, aby z neho bolo cítiť alkohol, je zrejme nad moje sily. Doslova sa mi stáva, že musím ľudí prosiť, aby prišli do práce,“ bezmocne konštatuje podnikateľ zaoberajúci sa stavebnou činnosťou. S úlohou nájsť štyroch zamestnancov sa už viac ako mesiac pasuje jedna stolárska firma. „V súčasnosti zamestnávame štyroch stolárov, no máme veľa zákaziek a potrebovali by sme minimálne dvojnásobok. Dali sme požiadavku na úrad práce, ale zatiaľ nemáme nijakú odozvu,“ sťažuje sa majiteľspoločnosti.
Skúsenosti dvoch podnikateľov odrážajú celkovú situáciu na regionálnom trhu práce. V našom okrese bolo k 2. októbru len 7,5 percenta nezamestnaných (v rámci Slovenska je to až 10,2 percenta poz. red.). „To je už percento, ktoré sa dá označiť ako zdravá miera nezamestnanosti. Pomaly nastáva čas, kedy začína byť nedostatok pracovnej sily a momentálne je dosť problematické nájsť v našej evidencii kvalitných ľudí,“ hodnotí stav Peter Chovanec, riaditeľ Odboru služieb zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi. Za posledné tri roky sa zamestnanosť neustále zvyšuje. V blízkej budúcnosti sa u nás počíta v súvislosti s otvorením priemyselného parku s ďalším nárastom voľných pracovných miest.
Stále platí, že remeslo má zlaté dno. Práve v tejto kategórii je o zamestnancov najväčší záujem. Šikovní tesári, murári, stolári či maliari nemajú núdzu o dobre platené miesta u nás i v zahraničí. Je doslova nemožné, počas sezóny nájsť profesionálov v týchto odboroch. Tunajším firmám nezostáva iné, len začať o dobrých ľudí bojovať primeraným zvyšovaním zárobkov a rôznymi zamestnaneckými výhodami.
Pokiaľ má spoločnosť záujem prijať nových pracovníkov môže požiadať o pomoc úrad práce. „Po nahlásení voľných pracovných miest môže postupovať viacerými spôsobmi. Okrem toho, že ich zaradíme do našej databázy, sprístupníme ich aj na úradnej nástenke, na internete a zoznam je zverejňovaný aj v médiách. Naše sprostredkovateľky pri pravidelných kontaktoch s klientmi im tieto miesta ponúkajú. Dostanú tzv. odporučenku, a s ňou sa idú informovať k potenciálnemu zamestnávateľovi,“ opisuje zaužívaný postup P. Chovanec a pokračuje: „Firma nás tiež môže požiadať o zorganizovanie výberového konania. Ľudí zodpovedajúcich požiadavkám zamestnávateľa zavoláme k nám na určitý termín. Vzhľadom na platnosť zákona o ochrane osobných údajov, nemôžme podnikateľom poskytnúť bližšie informácie o klientoch a preto ich oslovujeme práve formou výberových konaní u nás na úrade. Tu sa môžu zamestnanec i zamestnávateľ stretnúť.“ Nezamestnaný musí na toto výberové konanie prísť. „Pokiaľ by neprišiel, je to kvalifikované ako nespolupráca s úradom práce a je to dôvod na sankčné vyradenie z evidencie. Opäť sa môže zaevidovať až po troch mesiacoch. V období, kedy nie je na úrade práce si musí sám platiť zdravotné poistenie,“ dodáva riaditeľ.
Paradoxom je, že v evidencii voľných pracovných miest sú pozície na stolárov, kuchárov či čašníkov, no dlhodobo ich nie je možné obsadiť. A to aj napriek tomu, že medzi klientmi úradu práce sú. Podľa Petra Chovanca tento fakt možno vysvetliť buď tým, že nezamestnaní nie sú dostatočne schopní a nespĺňajú nároky zamestnávateľa alebo práve naopak, zamestnávatelia nedokážu oceniť pracovnú silu, ktorú tak nutne potrebujú.