Kostolná Ves – „Každý súťažný tím si priniesol hrnce a ´náradie´, ktoré potrebuje na varenie halušiek pod holým nebom. Dôležité sú hlavne kotly, pod ktorými si musia členovia družstiev zakúriť a potom v nich halušky uvariť,“ povedala pre Prieboj Anna Ďurišová, predsedníčka Ženskej organizácie v Kostolnej Vsi, ktorá súťaž organizovala.
Všetky družstvá pripravovali bryndzové halušky, dostali rovnaké množstvo surovín a ingrediencií. Až keď všetky spotrebovali a vybrali hotové halušky z kotla, mohli ich predložiť pred porotu. Tá posudzovala viacero aspektov. Bolo to napríklad zakúrenie pod kotlom, ošúpanie zemiakov, samotné varenie halušiek, celkový čas na ich prípravu, vzhľad hotového jedla, jeho chuť. Dôležitá však bola napríklad aj obsluha, či „dresy“ súťažných tímov. Kým Brdekovci sa rozhodli variť v oblečení, v ktorom prišli, Čimovci si obliekli hasičské košele a Vodári ľudové kroje. „Bryndzové halušky sú určite slovenským národným jedlom, tak sme si povedali, že ich musíme pripravovať v slovenských krojoch,“ povedal jeden z členov družstva Vodárov. Napriek tomu, že ho tvorila pätica mužov, dvaja sa obliekli do ženských krojov. Celkovo v družstvách prevládali muži, pričom treba dodať, že halušky hádzali klasickým spôsobom lyžicou z lopárika.
Nakoniec nebolo dôležité, kto zvíťazil, ale to, že si ľudia pochutili na haluškách a hlavne sa zabavili. Diváci, ktorí zaplnili terasu Kultúrneho domu v Kostolnej Vsi, družstvá nielen výdatne povzbudzovali, ale nezabudli ani na vtipné pokriky.
„Ide nám predovšetkým o zábavu, aby sa ľudia stretli a uvoľnili,“ dodala A. Ďurišová. Ženská organizácia, ktorej predsedá, vznikla spontánne. Ženy z obce sa najskôr stretávali len pri spoločnom cvičení, neskôr začali organizovať rôzne podujatia počas celého roka aj pre ostatných obyvateľov dediny. Súťaž vo varení halušiek je jednou z najobľúbenejších.