Pokiaľ sa študenti a žiaci učebných odborov dopustia chýb, uvidia to nielen skúšajúci učitelia, ale aj široká verejnosť. Svoje vedomosti a zručnosti totiž predvádzajú na Gastrodňoch, o ktoré je zo strany návštevníkov každý rok väčší záujem. Priamo v škole ich lákajú zaujímavo pripravené reštaurácie, bary, vinárničky, barmanská súťaž, módna prehliadka a mnohé ďalšie podujatia, ktoré nechýbali ani tento rok. Na vysokej úrovni pripravili maturanti a učni historickú, vegetariánsku a grécku reštauráciu, kaviareň, denný bar, rýchle občerstvenie, pizzériu, mliečny bar a gazdovský dvor. „Všetko sme si museli pripraviť samé. Vytvorili sme päťčlennú skupinu a pretože máme radi zdravú stravu, dohodli sme sa, že budeme prevádzkovať vegetariánsku reštauráciu. Rozdelili sme si funkcie. Máme napríklad marketingovú či finančnú manažérku,“ hovorí top manažérka reštaurácie U Zeleninovej víly Kristína Glesková a dodáva: „Na začiatok sme museli vypracovať protokol, čo je v podstate podnikateľský plán. Potom nasledovala príprava jedálnych a nápojových lístkov. Zohnať sme si museli stoličky, dekorácie. Pre čašníčky sme dali urobiť rovnaké tričká s názvom reštaurácie. Projekt sme podporili reklamou.“ Dievčatá z hotelovej akadémie investovali do reštaurácie vlastné peniaze a bolo len na ich šikovnosti prilákať čo najviac zákazníkov. Spokojný s návštevnosťou bol hneď od začiatku top manažér gréckej reštaurácie Miroslav Strúčka: „U nás obsluhujú dievčatá v antických dobových rúchach. Snažili sme sa upútať pozornosť aj štýlovým vchodom do reštaurácie. U ľudí to má úspech a odozvu.“
Počas našej návštevy na Gastrodňoch sme sa stretli i s odbornou komisiou, ktorá hodnotila prácu aranžérok. „Brali sme do úvahy historické zaradenie, dekoráciu, priestor, čistotu prevedenia. Najviac sa nám páčilo dobové zachytenie gréckej reštaurácie. Dobre vystihnutá bola aj vegetariánska reštaurácia. Trošku slabšie priestorovo a farebne bola zvládnutá reštaurácia Hradná pani. Vináreň a pizzéria boli na rovnakej priemernej úrovni,“ zhodnotila neoficiálne pre naše noviny Darina Brzáčová, majsterka odborného výcviku pre aranžérov. Tak ako aranžérky, tak i každý učebný odbor mal svoju hodnotiacu komisiu. Tá určí konečnú známku za to, ako si študenti a žiaci počínali v praxi.
Barmani svoje zručnosti ukázali v celoslovenskej konkurencii na barmanskej súťaži, ktorá sa každoročne koná v rámci Gastrodní. Tento rok bolo prihlásených približne šesťdesiat súťažiacich. Ďalšie učebné odbory sa podieľali na príprave slávnostných tabúl, studených mís, cukrárskych výrobkov. Nechýbala ani tradičná módna prehliadka, kde sa snúbili práce troch odborov – krajčírok, kaderníčok a kozmetičiek. „Zmysel Gastrodní vidím v tom, že študenti a žiaci svoje získané vedomosti prezentujú pred verejnosťou. Tu môžu urobiť posledné chyby. Keď odídu zo školy, už nebudú pod odborným okom pedagógov, nikto im vonku neporadí. “ hovorí riaditeľ školy Štefan Gaman a pokračuje: „Veľmi na našich študentoch obdivujem ich nápady a inovácie, s ktorými každoročne prichádzajú.“