Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

Prešli krstom ohňom

Krst ohňom - takto by sa dali nazvať praktické maturity v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Prievidzi.


Pokiaľ sa študenti a žiaci učebných odborov dopustia chýb, uvidia to nielen skúšajúci učitelia, ale aj široká verejnosť. Svoje vedomosti a zručnosti totiž predvádzajú na Gastrodňoch, o ktoré je zo strany návštevníkov každý rok väčší záujem. Priamo v škole ich lákajú zaujímavo pripravené reštaurácie, bary, vinárničky, barmanská súťaž, módna prehliadka a mnohé ďalšie podujatia, ktoré nechýbali ani tento rok. Na vysokej úrovni pripravili maturanti a učni historickú, vegetariánsku a grécku reštauráciu, kaviareň, denný bar, rýchle občerstvenie, pizzériu, mliečny bar a gazdovský dvor. „Všetko sme si museli pripraviť samé. Vytvorili sme päťčlennú skupinu a pretože máme radi zdravú stravu, dohodli sme sa, že budeme prevádzkovať vegetariánsku reštauráciu. Rozdelili sme si funkcie. Máme napríklad marketingovú či finančnú manažérku,“ hovorí top manažérka reštaurácie U Zeleninovej víly Kristína Glesková a dodáva: „Na začiatok sme museli vypracovať protokol, čo je v podstate podnikateľský plán. Potom nasledovala príprava jedálnych a nápojových lístkov. Zohnať sme si museli stoličky, dekorácie. Pre čašníčky sme dali urobiť rovnaké tričká s názvom reštaurácie. Projekt sme podporili reklamou.“ Dievčatá z hotelovej akadémie investovali do reštaurácie vlastné peniaze a bolo len na ich šikovnosti prilákať čo najviac zákazníkov. Spokojný s návštevnosťou bol hneď od začiatku top manažér gréckej reštaurácie Miroslav Strúčka: „U nás obsluhujú dievčatá v antických dobových rúchach. Snažili sme sa upútať pozornosť aj štýlovým vchodom do reštaurácie. U ľudí to má úspech a odozvu.“

Počas našej návštevy na Gastrodňoch sme sa stretli i s odbornou komisiou, ktorá hodnotila prácu aranžérok. „Brali sme do úvahy historické zaradenie, dekoráciu, priestor, čistotu prevedenia. Najviac sa nám páčilo dobové zachytenie gréckej reštaurácie. Dobre vystihnutá bola aj vegetariánska reštaurácia. Trošku slabšie priestorovo a farebne bola zvládnutá reštaurácia Hradná pani. Vináreň a pizzéria boli na rovnakej priemernej úrovni,“ zhodnotila neoficiálne pre naše noviny Darina Brzáčová, majsterka odborného výcviku pre aranžérov. Tak ako aranžérky, tak i každý učebný odbor mal svoju hodnotiacu komisiu. Tá určí konečnú známku za to, ako si študenti a žiaci počínali v praxi.
Barmani svoje zručnosti ukázali v celoslovenskej konkurencii na barmanskej súťaži, ktorá sa každoročne koná v rámci Gastrodní. Tento rok bolo prihlásených približne šesťdesiat súťažiacich. Ďalšie učebné odbory sa podieľali na príprave slávnostných tabúl, studených mís, cukrárskych výrobkov. Nechýbala ani tradičná módna prehliadka, kde sa snúbili práce troch odborov – krajčírok, kaderníčok a kozmetičiek. „Zmysel Gastrodní vidím v tom, že študenti a žiaci svoje získané vedomosti prezentujú pred verejnosťou. Tu môžu urobiť posledné chyby. Keď odídu zo školy, už nebudú pod odborným okom pedagógov, nikto im vonku neporadí. “ hovorí riaditeľ školy Štefan Gaman a pokračuje: „Veľmi na našich študentoch obdivujem ich nápady a inovácie, s ktorými každoročne prichádzajú.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 50 682
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 141
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 551
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 14 184
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 762
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 891
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 490
  8. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 404
  9. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 239
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 6 752
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Dušan Magdin, primár pracoviska klinickej onkológie nemocnici v Bojniciach.

Vďaka prevencii a včasnej diagnostike sa lekárom darí liečiť ľudí s nádorovými ochoreniami lepšie ako kedykoľvek predtým. Hrozbou sú zákerné typy ochorenia ako rakovina pankreasu.

4 h
Ilustračné foto.

Pre ružové a červené okresy sa podľa COVID automatu zvyšuje počet divákov pre kultúrne podujatia.

18 h
Ilustračná fotografia

Do Prievidze sa vrátili zberné nádoby na použité šatstvo.

18 h

Interiér a exteriér Centra voľného času Prievidza prešiel zmenami.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muži, ktorí útočili pred nitrianskym barom, dostali tresty vo výške 4,5 a 4 roky. Na vyhlásenie rozsudku neprišli.

16 h

Likvidácia autovrakov, ku ktorým sa nikto nehlási, je zložitá, no aby stáli bez povšimnutia na lúke niekoľko rokov, je nezvyčajné a svedčí o nevšímavosti úradov aj ľudí.

7. máj

Ľudia berú zdravie na ľahkú váhu a sú málo informovaní o možných rizikách, tvrdí Oleksandr Olashyn.

4. máj

49-ročný muž sa o post primátora Trnavy uchádzal aj v roku 2018.

7. máj

Už ste čítali?