Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Prešli krstom ohňom

Krst ohňom - takto by sa dali nazvať praktické maturity v Združenej strednej škole hotelových služieb a obchodu v Prievidzi.


Pokiaľ sa študenti a žiaci učebných odborov dopustia chýb, uvidia to nielen skúšajúci učitelia, ale aj široká verejnosť. Svoje vedomosti a zručnosti totiž predvádzajú na Gastrodňoch, o ktoré je zo strany návštevníkov každý rok väčší záujem. Priamo v škole ich lákajú zaujímavo pripravené reštaurácie, bary, vinárničky, barmanská súťaž, módna prehliadka a mnohé ďalšie podujatia, ktoré nechýbali ani tento rok. Na vysokej úrovni pripravili maturanti a učni historickú, vegetariánsku a grécku reštauráciu, kaviareň, denný bar, rýchle občerstvenie, pizzériu, mliečny bar a gazdovský dvor. „Všetko sme si museli pripraviť samé. Vytvorili sme päťčlennú skupinu a pretože máme radi zdravú stravu, dohodli sme sa, že budeme prevádzkovať vegetariánsku reštauráciu. Rozdelili sme si funkcie. Máme napríklad marketingovú či finančnú manažérku,“ hovorí top manažérka reštaurácie U Zeleninovej víly Kristína Glesková a dodáva: „Na začiatok sme museli vypracovať protokol, čo je v podstate podnikateľský plán. Potom nasledovala príprava jedálnych a nápojových lístkov. Zohnať sme si museli stoličky, dekorácie. Pre čašníčky sme dali urobiť rovnaké tričká s názvom reštaurácie. Projekt sme podporili reklamou.“ Dievčatá z hotelovej akadémie investovali do reštaurácie vlastné peniaze a bolo len na ich šikovnosti prilákať čo najviac zákazníkov. Spokojný s návštevnosťou bol hneď od začiatku top manažér gréckej reštaurácie Miroslav Strúčka: „U nás obsluhujú dievčatá v antických dobových rúchach. Snažili sme sa upútať pozornosť aj štýlovým vchodom do reštaurácie. U ľudí to má úspech a odozvu.“

Počas našej návštevy na Gastrodňoch sme sa stretli i s odbornou komisiou, ktorá hodnotila prácu aranžérok. „Brali sme do úvahy historické zaradenie, dekoráciu, priestor, čistotu prevedenia. Najviac sa nám páčilo dobové zachytenie gréckej reštaurácie. Dobre vystihnutá bola aj vegetariánska reštaurácia. Trošku slabšie priestorovo a farebne bola zvládnutá reštaurácia Hradná pani. Vináreň a pizzéria boli na rovnakej priemernej úrovni,“ zhodnotila neoficiálne pre naše noviny Darina Brzáčová, majsterka odborného výcviku pre aranžérov. Tak ako aranžérky, tak i každý učebný odbor mal svoju hodnotiacu komisiu. Tá určí konečnú známku za to, ako si študenti a žiaci počínali v praxi.
Barmani svoje zručnosti ukázali v celoslovenskej konkurencii na barmanskej súťaži, ktorá sa každoročne koná v rámci Gastrodní. Tento rok bolo prihlásených približne šesťdesiat súťažiacich. Ďalšie učebné odbory sa podieľali na príprave slávnostných tabúl, studených mís, cukrárskych výrobkov. Nechýbala ani tradičná módna prehliadka, kde sa snúbili práce troch odborov – krajčírok, kaderníčok a kozmetičiek. „Zmysel Gastrodní vidím v tom, že študenti a žiaci svoje získané vedomosti prezentujú pred verejnosťou. Tu môžu urobiť posledné chyby. Keď odídu zo školy, už nebudú pod odborným okom pedagógov, nikto im vonku neporadí. “ hovorí riaditeľ školy Štefan Gaman a pokračuje: „Veľmi na našich študentoch obdivujem ich nápady a inovácie, s ktorými každoročne prichádzajú.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 142
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 375
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 615
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 967
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 798
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 656
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 845
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 757
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 618
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 950
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Robert Šuník, majiteľ a prezident FC Baník Prievidza

Primátorka Prievidze mala pozitívny test na koronavírus

Katarína Macháčková vyzvala ľudí, aby sa k testom a k ochranným opatreniam stavali zodpovedne a dodržiavali ich.

Prievidzská primátorka informovala, že mala pozitívny test na koronavírus.

Prievidza chce vybudovať vodozádržné opatrenia v parku a na sídlisku Píly

Prievidzská samospráva má záujem zmierniť dosahy zmeny klímy na životné prostredie v meste.

Mestský úrad v Prievidzi.

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude H. Dadíková

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude mestská poslankyňa Helena Dadíková.

Turisticko-informačná kancelária.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?