Súpis sa stane súčasť okresných pohotovostných plánov pre prípad podozrenia a výskytu vtáčej chrípky. „Do 5. mája budú tento súpis robiť v súlade s usmernením ministerstva pôdohospodárstva a Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy,“ informovala MY Hornonitrianske noviny hovorkyňa mesta Ivona Vojtášová. Do zoznamu je potrebné nahlásiť meno a priezvisko chovateľa, adresu, chovaný druh a počet kusov.
Podľa usmernenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR je predaj živej hydiny z domácich chovov na území Slovenska možný, len z registrovaných chovov, ktoré sú pod stálou veterinárnou kontrolou. Predajca hydiny musí pracovníkom mestských a obecných úradov zdokumentovať zdravotný stav predávanej hydiny veterinárnym osvedčením /Zdravotný certifikát ŠVPS SR Hyd/Jd 05/09/04, ŠVPS SR Hyd/20 ks 04/09/04, ŠVPS SR Hyd/ Rú 03/09/04, ŠVPS SR Hyd/Zr 02/09/04, ŠVPS SR Hyd/Ja 01/09/04, ŠVPS SR Hyd/Nv 06/0904).