I keď sa sortiment produktov, vhodných aj pre diabetikov, postupne obohacuje, stále je nepostačujúci. Dobrou správou však je, že už aj v našom regióne začali vyrábať nový diabetický chlieb a žemle „diabet-max“. Od decembra vlaňajšieho roka ním obohatila svoje výrobné portfólio Pekáreň Cobko v Cigli. S jej konateľom Mariánom Cmarkom sme hovorili o novom produkte.
Pán Cmarko, predstavte našim čitateľom váš nový produkt.
- Diabetický chlieb a žemle sú svetlé pekárske výrobky, pripravované výlučne z prírodných látok. Neobsahujú obilné otruby, sú chutné a trvalo konzumovateľné. Obsah polysacharidov v týchto výrobkoch je nižší o 30 % v porovnaní s bežnými pekárskymi výrobkami. Hodinu po konzumácii diabetického chleba či žemle je nárast cukru v krvi o 35,3 % nižší ako po konzumácii bežných pekárskych výrobkov. Zníženie polysacharidov sme docielili pridaním obilninových bielkovín. Časť polysacharidov sme vymenili za guarovú múku, pripravovanú zo semien rastliny, ktorú pestujú v Indii a Pakistane.
Akú funkciu plní guarová múka v diabetických pekárských výrobkoch?
- Jej výraznou vlastnosťou je schopnosť viazať mimoriadne veľké množstvo vody, a v tom spočíva jej vplyv. V potravinách, v ktorých sa nachádza, alebo s ktorými sa konzumuje, vytvára pevnú väzbu. Tzv. gél aq. Ten spôsobuje, že organizmus nevyužije všetku skonzumovanú stravu. Toto obmedzovanie zužitkovania potravy sa netýka len polysacharidov, ale každej potravy. Preto sa diabetické pekárske výrobky môžu využívať aj pri liečbe obezity, či rôznych diétach, zameraných na zníženie hmotnosti. Vlastnosti pekárskych výrobkov diabet max sa v plnej miere prejavia len vtedy, ak sa priebežne konzumujú, najideálnejšie s každým jedlom. Nevýhodou je, že sú ťažšie rozžuvateľné. Dostatok tekutín počas jedla však dokáže túto vlastnosť eliminovať, až ju úplne vylúčiť. A navyše, ako som už spomenul výrobky diabet-max majú schopnosť vodu viazať a tak má človek dlhšiu dobu pocit sýtosti.
Diabetické pekárske výrobky pripravujete odlišným spôsobom, alebo zvyčajnou technológiou?
Nové diabetické pekárske výrobky vyvinula výskumná stanica pestovania obilnín a firma Novoback. A práve pán Haveta z tejto spoločnosti oslovil vlani našu pekáreň, ponúkol nám možnosť tieto produkty vyrábať. Dodal technológiu, oboznámil nás so systémom práce, zaučil našich zamestnancov priamo v pekárni. Samozrejme, že podrobnosti neprezradím. Poviem len toľko, že výroba je odlišná, používa sa veľa vody, ktorá vytvorí na výrobkoch akýsi obal a tie potom nevysychajú tak rýchlo ako bežné pekárenské výrobky.
Našli si už výrobky diabet-max cestu k spotrebiteľom?
Týždenne vyrobíme v našej pekárni asi dvesto kusov diabetického chleba a žemlí, ktoré sú v balíčkoch po šesť. Každá novinka potrebuje svoj čas a tak to je i so spomínanými diabetickými výrobkami. Som však presvedčený, že čoskoro sa stanú na trhu žiadaným artiklom.