Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Nový produkt pre diabetikov

Základným predpokladom zníženia rizika vzniku diabetes mellitus typu 2 je zdravá racionálna výživa. Tí pacienti, ktorí trpia týmto ochorením najlepšie vedia, že to nie je až také jednoduché.

I keď sa sortiment produktov, vhodných aj pre diabetikov, postupne obohacuje, stále je nepostačujúci. Dobrou správou však je, že už aj v našom regióne začali vyrábať nový diabetický chlieb a žemle „diabet-max“. Od decembra vlaňajšieho roka ním obohatila svoje výrobné portfólio Pekáreň Cobko v Cigli. S jej konateľom Mariánom Cmarkom sme hovorili o novom produkte.

Pán Cmarko, predstavte našim čitateľom váš nový produkt.
- Diabetický chlieb a žemle sú svetlé pekárske výrobky, pripravované výlučne z prírodných látok. Neobsahujú obilné otruby, sú chutné a trvalo konzumovateľné. Obsah polysacharidov v týchto výrobkoch je nižší o 30 % v porovnaní s bežnými pekárskymi výrobkami. Hodinu po konzumácii diabetického chleba či žemle je nárast cukru v krvi o 35,3 % nižší ako po konzumácii bežných pekárskych výrobkov. Zníženie polysacharidov sme docielili pridaním obilninových bielkovín. Časť polysacharidov sme vymenili za guarovú múku, pripravovanú zo semien rastliny, ktorú pestujú v Indii a Pakistane.
Akú funkciu plní guarová múka v diabetických pekárských výrobkoch?
- Jej výraznou vlastnosťou je schopnosť viazať mimoriadne veľké množstvo vody, a v tom spočíva jej vplyv. V potravinách, v ktorých sa nachádza, alebo s ktorými sa konzumuje, vytvára pevnú väzbu. Tzv. gél aq. Ten spôsobuje, že organizmus nevyužije všetku skonzumovanú stravu. Toto obmedzovanie zužitkovania potravy sa netýka len polysacharidov, ale každej potravy. Preto sa diabetické pekárske výrobky môžu využívať aj pri liečbe obezity, či rôznych diétach, zameraných na zníženie hmotnosti. Vlastnosti pekárskych výrobkov diabet max sa v plnej miere prejavia len vtedy, ak sa priebežne konzumujú, najideálnejšie s každým jedlom. Nevýhodou je, že sú ťažšie rozžuvateľné. Dostatok tekutín počas jedla však dokáže túto vlastnosť eliminovať, až ju úplne vylúčiť. A navyše, ako som už spomenul výrobky diabet-max majú schopnosť vodu viazať a tak má človek dlhšiu dobu pocit sýtosti.

Diabetické pekárske výrobky pripravujete odlišným spôsobom, alebo zvyčajnou technológiou?
Nové diabetické pekárske výrobky vyvinula výskumná stanica pestovania obilnín a firma Novoback. A práve pán Haveta z tejto spoločnosti oslovil vlani našu pekáreň, ponúkol nám možnosť tieto produkty vyrábať. Dodal technológiu, oboznámil nás so systémom práce, zaučil našich zamestnancov priamo v pekárni. Samozrejme, že podrobnosti neprezradím. Poviem len toľko, že výroba je odlišná, používa sa veľa vody, ktorá vytvorí na výrobkoch akýsi obal a tie potom nevysychajú tak rýchlo ako bežné pekárenské výrobky.

Našli si už výrobky diabet-max cestu k spotrebiteľom?
Týždenne vyrobíme v našej pekárni asi dvesto kusov diabetického chleba a žemlí, ktoré sú v balíčkoch po šesť. Každá novinka potrebuje svoj čas a tak to je i so spomínanými diabetickými výrobkami. Som však presvedčený, že čoskoro sa stanú na trhu žiadaným artiklom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 271
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 078
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 527
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 753
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 356
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 097
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 493
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 393
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 289
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 229
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Rieka Handlovka a niektoré jej prítoky v Handlovej sa v utorok sfarbili do oranžova. Situáciou sa už zaoberá mesto.

4 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

6 h
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

10 h
Ilustračná foto.

Príspevok samospráva vyplácala od roku 2008 počas dvoch rokov, zrušila ho pre vtedajšiu hospodársku krízu.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

8 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?