Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Nie je ryba ako ryba, alebo trochu šialené recepty

Prvýkrát chytil do ruky udicu ako sedemročný. Prihlásil sa do krúžku mladých rybárov. Od vtedy, azda len s dvojročnou prestávkou sa jeho život točí okolo rýb i rybárčenia.


A to doslovne. Nie je totiž len vášnivým športovým rybárom, ryby ho aj živia. Je tvorcom známej a obľúbenej televíznej relácie Ryby, rybky, rybičky a šéfredaktorom rovnomenného časopisu, autorom dvoch kníh. Ako inak s rybárskou tematikou. Prvou je útla knižočka a čitateľovi približuje to naj zo zákulisia televíznej relácie pre rybárov a druhá, čerstvá novinka určite poteší každého, kto sa v tomto roku zúčastnil na Kaprárskom maratóne na Liptovskej Mare, ale i toho, kto tam z rôznych dôvodov chýbal. Aspoň prostredníctvom slov a fotografií nasaje tú správnu atmosféru, atmosféru, ktorú dôverne poznajú len a len rybári. Slavomíra Pavleho, o ňom je totiž reč sme sa teda opýtali aké ryby uprednostňujú rybári počas Vianoc. Klasiku, alebo...

„Nemôžem zovšeobecňovať, budem hovoriť len za seba. Každý z nás je iný, a tak je to i s chuťami rybárov. Ja uprednostňujem na Vianoce klasiku – teda kapra obaleného v trojobale, vypraženého na tradičnej bravčovej masti. Neoslovili ma totiž mýty o najzdravších jedlách, o varení na oleji. Nikto nám nezaručí, že práve olej nebol vyrobený z geneticky modifikovaných surovín. Takto pripravený kapor je chutnejší, voňavejší,“ začína svoje rozprávanie na kuchársku tému Slavo. Dozvedáme sa o zásadách, ktorými sa riadi. Prvou zásadou je, že ryba by sa mala pripravovať čerstvá, preto aj kaprov začínajú predávať v obchodoch až tesne pred Vianocami. Prečo? V zamrznutej sa vytvoria kryštáliky ľadu, po roztopení sa dostane voda do štruktúry rybacieho mäsa a to zostane „blatové“. Ryba, akákoľvek, teda nielen kapor, by sa mala variť v mierne slanej vode asi dvadsať minút, potom vynikne jej lahodná chuť. Aká je mierne slaná voda? Do 2 litrov vody stačí pridať polievkovú lyžicu soli. To je druhá zásada. „Uvarené kaprie mäso má lahodnú chuť, keď konzumujete uvareného lipňa, cítite v ňom tymián, podľa tohto korenia sa odvíja aj latinský názov tejto ryby. Podelím sa s vami o tri recepty, možno navonok šialené, ale podľa nich pripravené ryby, a opäť podotýkam, že to nemusia byť len kapry, ale aj pstruh, šťuka, sumec, či zubáč, chutia vynikajúco. Treba len nájsť odvahu aj rybu pripraviť trochu inak než vypraženú, či pečenú na masle,“ dostáva sa Slavomír Pavle k podstate nášho stretnutia. Na takto pripravených špecialitách si môžete pochutiť nielen v čase vianočnom.

Ryba s medom
Akúkoľvek rybu uvaríte v mierne slanej vode. Potom mäso oberiete z kostí. Tie ešte môžete dať znovu variť, získate tak základ na rybaciu polievku. Na panvici zohrejete maslo, pridáte pokrájané šampiňóny, pokiaľ nemáte po ruke čerstvé, môžu byť aj z konzervy, a štipku provensálskho korenia. Orestujete, zalejete šľahačkovou smotanou, aby bola celá zmes prikrytá. Vsypete vykostenú rybu a miešate dovtedy, kým sa šľahačka nevstrebe a zmes nie je na pohľad suchá. V tejto etape prípravy ryby s medom máte ešte šancu povyberať drobné kostičky, ktoré v mäsku zostali. Formičku v tvare ryby potriete maslom, vtlačíte do nej pripravenú zmes a vyklopíte na tanier. Takto vzniknutú rybku polejete tenučkými pásikmi medu, nastriekate šľahačku a dozdobíte jahodou. „Vyskúšajte, chuť je unikátna. Kto ochutnal, tvrdí, že lepšie pripravenú rybu ešte nejedol. A je bez kostí, pretože práve tie často odrádzajú od ich konzumácie,“ odporúča Slavo.

Kapor v blate
Je to náročnejší recept, na prípravu kapra v blate treba myslieť dostatočne v predstihu, nie tesne pred sviatkami. Sotva by ste zo zamrznutého poľa vzali hlinu. Ideálna je z miest, ktoré nie sú kontaminované rôznymi chemikáliami po poľnohospodráskej veľkovýrobe, úplne super je zem z krtinca. Treba ju preosiať, aby bola jemná, mierne nechať usušiť. Potom do nej pridať kilogram soli, jedno balenie korenia Gyros a jedno balenie mletej rasce. Z týchto surovín vymiesiť kompaktnú hmotu, ak je potrebné pridať i trochu vody. Do čerstvej, suchej ryby s kožou vložiť banán, jabĺčka alebo iné ovocie, možno variovať. Inú chuť získate, ako do nej vložíte napríklad klobásu, alebo mleté mäso, či vlašské a lieskové orechy. Je to na kuchárovi, čo uprednostní. Na dno vyššieho plechu dáme časť blata, položíme naň suchú naplnenú rybu a prikryjeme druhou časťou blata, tak, aby nikde nevykúkala. V rúre pečieme hodinu. „Vznikne taká tvrdá kocka, ako na murovanie. Opatrne odstránime hlinu. Odporúčam kraje plechu, kde sa budú dve vrstvy hliny spájať, vystlať alobalom. Lepšie sa blato odlupuje. Rybacie mäso má vynikajúcu vlastnosť. Zo soli a ostatných ingrediencií vstrebe do seba len toľko, koľko potrebuje. Ešte raz opakujem, kapra alebo inú rybu takto pripravujte zásadne len s kožou, lepšie sa po upečení zbavuje svojho obalu,“ pripomína Slavomír Pavle.

Ryba v soli
Tento recept je mnohým povedomý. Takto sa pripravuje aj kura. Suchú, čerstvú rybu položíme na vrstvu soli, a ďalšou ju zasypeme tak, aby z nej nič netrčalo. „Väčšie kusy odporúčam rozpoliť a tak ich na soľ uložiť. Verte, viem o čom hovorím. Raz som pri príprave asi štvorkilovej ryby minul dvanásť kilogramov soli. Pečieme ju asi hodinu, kým soľ nezhnedne, neskamenie. Je zaujímavé, že tento recept patrí k najväčším špecialitám, ktoré vám pripravia v prímorských krajinách. Všetci si myslia, že morské ryby sú slané, opak je pravdou, treba ich soliť dvojnásobne.“ Túto informáciu sa Slavo dozvedel v Chorvátsku.
Akú prílohu zvoliť k týmto receptom. To už záleží od kuchára a konzumentov. Určite však nič nepokazíte, ak si k nim dáte zemiakový šalát, či varené zemiaky. Každému podľa vôle.



Keď už sme „dovarili“ boli sme zvedaví, kam chodí rybár telom i dušou na ryby. Keďže sa i profesionálne venuje rybárstvu, často cestuje po celom Slovensku, či zahraničné revíry. Keď už má všetkého, televíznej relácie, časopisu, obchodu, plné zuby, všetko hodí za hlavu a ide – na ryby. Do Novák, Kanianky, Nitrianskeho Rudna, Lazian, Brezian. Skrátka navštevuje všetky stojaté vody v našom regióne. Na hornej Nitre podľa neho rybári za rybu považujú jedine kapry. Tie sa však nedajú chytať v tečúcich vodách. A v tých je práve dostatok plotíc, červeníc, karasov, pleskáčov, ostriežov. Niektoré sa môžu chytať po celý rok, preto Slavo Pavle nepohrdne ani riekou Nitrou. Zásadne svojim úlovkom „daruje život“, veď ako sme už spomenuli, neuznáva mrazené ryby. A keď si chce doma nejakú pripraviť, tak si ju jednoducho kúpi. Nápadne to pripomína šustra, ktorý chodí bosý. Nemyslíte?

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  2. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  3. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  4. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  7. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  8. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  10. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 742
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 646
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 254
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 486
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 406
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 393
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 252
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 159
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 147
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 608

Blogy SME

  1. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  2. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes.
  3. Štefan Vidlár: Autority
  4. Anton Kovalčík: Len aby si neublížil(a)!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 17. - Antarktída a jej zabudnutí objavitelia
  6. Jozef Sitko: Zákonnosť či spravodlivosť? Že by neaktuálna téma?
  7. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Moderátor Junior: Nezmením a nevyliečim nikoho, ale môžem pomôcť zviditeľniť
  8. Robert Škerko: Ďalší životný zážitok !
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 530
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 372
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 022
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 476
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 360
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 782
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 811
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 733
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Nenechajte si ujsť ďalší diel LIVE diskusie na tému zelenej energie s fundovanými hosťami už v utorok 28. septembra o 11:00 hod.


13 h

Zranenie dvoch ľudí si vyžiadala vo štvrtok (23. 9.) dopoludnia dopravná nehoda na ceste I/64 v katastri Pravenca v okrese Prievidza.


TASR 19 h
Ilustračné foto

Na avizované zvýšenie cien tepla pre odberateľov v budúcom roku bude vplývať najmä vyššia cena plynu a elektrickej energie, čo by na PTH nemalo mať až taký veľký dosah.


TASR 19 h

Cvičenie so zriadením štábu sa uskutočnilo v areáli výrobného závodu v Dolných Vesteniciach.


TASR 20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Opitý vodič BMW zrovnal so zemou stĺp verejného osvetlenia. Ťažko zranenému vodičovi druhého auta poskytol prvú pomoc hasič mimo služby.


24. sep

Môžete si pozrieť najvzácnejšiu hubu sveta.


19 h

Z miesta, na ktoré pred dvadsiatimi rokmi ľudia prichádzali s radosťou, sa stal objekt, od akého obyvatelia radšej odvrátia zrak. Avšak, možno už nie nadlho.


23. sep

V ankete uspelo až päť žilinských lekárov.


23. sep

Blogy SME

  1. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  2. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes.
  3. Štefan Vidlár: Autority
  4. Anton Kovalčík: Len aby si neublížil(a)!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 17. - Antarktída a jej zabudnutí objavitelia
  6. Jozef Sitko: Zákonnosť či spravodlivosť? Že by neaktuálna téma?
  7. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: Moderátor Junior: Nezmením a nevyliečim nikoho, ale môžem pomôcť zviditeľniť
  8. Robert Škerko: Ďalší životný zážitok !
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 530
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 372
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 022
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 476
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 360
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 782
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 811
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 733
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu