Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Nie je ryba ako ryba, alebo trochu šialené recepty

Prvýkrát chytil do ruky udicu ako sedemročný. Prihlásil sa do krúžku mladých rybárov. Od vtedy, azda len s dvojročnou prestávkou sa jeho život točí okolo rýb i rybárčenia.


A to doslovne. Nie je totiž len vášnivým športovým rybárom, ryby ho aj živia. Je tvorcom známej a obľúbenej televíznej relácie Ryby, rybky, rybičky a šéfredaktorom rovnomenného časopisu, autorom dvoch kníh. Ako inak s rybárskou tematikou. Prvou je útla knižočka a čitateľovi približuje to naj zo zákulisia televíznej relácie pre rybárov a druhá, čerstvá novinka určite poteší každého, kto sa v tomto roku zúčastnil na Kaprárskom maratóne na Liptovskej Mare, ale i toho, kto tam z rôznych dôvodov chýbal. Aspoň prostredníctvom slov a fotografií nasaje tú správnu atmosféru, atmosféru, ktorú dôverne poznajú len a len rybári. Slavomíra Pavleho, o ňom je totiž reč sme sa teda opýtali aké ryby uprednostňujú rybári počas Vianoc. Klasiku, alebo...

„Nemôžem zovšeobecňovať, budem hovoriť len za seba. Každý z nás je iný, a tak je to i s chuťami rybárov. Ja uprednostňujem na Vianoce klasiku – teda kapra obaleného v trojobale, vypraženého na tradičnej bravčovej masti. Neoslovili ma totiž mýty o najzdravších jedlách, o varení na oleji. Nikto nám nezaručí, že práve olej nebol vyrobený z geneticky modifikovaných surovín. Takto pripravený kapor je chutnejší, voňavejší,“ začína svoje rozprávanie na kuchársku tému Slavo. Dozvedáme sa o zásadách, ktorými sa riadi. Prvou zásadou je, že ryba by sa mala pripravovať čerstvá, preto aj kaprov začínajú predávať v obchodoch až tesne pred Vianocami. Prečo? V zamrznutej sa vytvoria kryštáliky ľadu, po roztopení sa dostane voda do štruktúry rybacieho mäsa a to zostane „blatové“. Ryba, akákoľvek, teda nielen kapor, by sa mala variť v mierne slanej vode asi dvadsať minút, potom vynikne jej lahodná chuť. Aká je mierne slaná voda? Do 2 litrov vody stačí pridať polievkovú lyžicu soli. To je druhá zásada. „Uvarené kaprie mäso má lahodnú chuť, keď konzumujete uvareného lipňa, cítite v ňom tymián, podľa tohto korenia sa odvíja aj latinský názov tejto ryby. Podelím sa s vami o tri recepty, možno navonok šialené, ale podľa nich pripravené ryby, a opäť podotýkam, že to nemusia byť len kapry, ale aj pstruh, šťuka, sumec, či zubáč, chutia vynikajúco. Treba len nájsť odvahu aj rybu pripraviť trochu inak než vypraženú, či pečenú na masle,“ dostáva sa Slavomír Pavle k podstate nášho stretnutia. Na takto pripravených špecialitách si môžete pochutiť nielen v čase vianočnom.

Ryba s medom
Akúkoľvek rybu uvaríte v mierne slanej vode. Potom mäso oberiete z kostí. Tie ešte môžete dať znovu variť, získate tak základ na rybaciu polievku. Na panvici zohrejete maslo, pridáte pokrájané šampiňóny, pokiaľ nemáte po ruke čerstvé, môžu byť aj z konzervy, a štipku provensálskho korenia. Orestujete, zalejete šľahačkovou smotanou, aby bola celá zmes prikrytá. Vsypete vykostenú rybu a miešate dovtedy, kým sa šľahačka nevstrebe a zmes nie je na pohľad suchá. V tejto etape prípravy ryby s medom máte ešte šancu povyberať drobné kostičky, ktoré v mäsku zostali. Formičku v tvare ryby potriete maslom, vtlačíte do nej pripravenú zmes a vyklopíte na tanier. Takto vzniknutú rybku polejete tenučkými pásikmi medu, nastriekate šľahačku a dozdobíte jahodou. „Vyskúšajte, chuť je unikátna. Kto ochutnal, tvrdí, že lepšie pripravenú rybu ešte nejedol. A je bez kostí, pretože práve tie často odrádzajú od ich konzumácie,“ odporúča Slavo.

Kapor v blate
Je to náročnejší recept, na prípravu kapra v blate treba myslieť dostatočne v predstihu, nie tesne pred sviatkami. Sotva by ste zo zamrznutého poľa vzali hlinu. Ideálna je z miest, ktoré nie sú kontaminované rôznymi chemikáliami po poľnohospodráskej veľkovýrobe, úplne super je zem z krtinca. Treba ju preosiať, aby bola jemná, mierne nechať usušiť. Potom do nej pridať kilogram soli, jedno balenie korenia Gyros a jedno balenie mletej rasce. Z týchto surovín vymiesiť kompaktnú hmotu, ak je potrebné pridať i trochu vody. Do čerstvej, suchej ryby s kožou vložiť banán, jabĺčka alebo iné ovocie, možno variovať. Inú chuť získate, ako do nej vložíte napríklad klobásu, alebo mleté mäso, či vlašské a lieskové orechy. Je to na kuchárovi, čo uprednostní. Na dno vyššieho plechu dáme časť blata, položíme naň suchú naplnenú rybu a prikryjeme druhou časťou blata, tak, aby nikde nevykúkala. V rúre pečieme hodinu. „Vznikne taká tvrdá kocka, ako na murovanie. Opatrne odstránime hlinu. Odporúčam kraje plechu, kde sa budú dve vrstvy hliny spájať, vystlať alobalom. Lepšie sa blato odlupuje. Rybacie mäso má vynikajúcu vlastnosť. Zo soli a ostatných ingrediencií vstrebe do seba len toľko, koľko potrebuje. Ešte raz opakujem, kapra alebo inú rybu takto pripravujte zásadne len s kožou, lepšie sa po upečení zbavuje svojho obalu,“ pripomína Slavomír Pavle.

Ryba v soli
Tento recept je mnohým povedomý. Takto sa pripravuje aj kura. Suchú, čerstvú rybu položíme na vrstvu soli, a ďalšou ju zasypeme tak, aby z nej nič netrčalo. „Väčšie kusy odporúčam rozpoliť a tak ich na soľ uložiť. Verte, viem o čom hovorím. Raz som pri príprave asi štvorkilovej ryby minul dvanásť kilogramov soli. Pečieme ju asi hodinu, kým soľ nezhnedne, neskamenie. Je zaujímavé, že tento recept patrí k najväčším špecialitám, ktoré vám pripravia v prímorských krajinách. Všetci si myslia, že morské ryby sú slané, opak je pravdou, treba ich soliť dvojnásobne.“ Túto informáciu sa Slavo dozvedel v Chorvátsku.
Akú prílohu zvoliť k týmto receptom. To už záleží od kuchára a konzumentov. Určite však nič nepokazíte, ak si k nim dáte zemiakový šalát, či varené zemiaky. Každému podľa vôle.



Keď už sme „dovarili“ boli sme zvedaví, kam chodí rybár telom i dušou na ryby. Keďže sa i profesionálne venuje rybárstvu, často cestuje po celom Slovensku, či zahraničné revíry. Keď už má všetkého, televíznej relácie, časopisu, obchodu, plné zuby, všetko hodí za hlavu a ide – na ryby. Do Novák, Kanianky, Nitrianskeho Rudna, Lazian, Brezian. Skrátka navštevuje všetky stojaté vody v našom regióne. Na hornej Nitre podľa neho rybári za rybu považujú jedine kapry. Tie sa však nedajú chytať v tečúcich vodách. A v tých je práve dostatok plotíc, červeníc, karasov, pleskáčov, ostriežov. Niektoré sa môžu chytať po celý rok, preto Slavo Pavle nepohrdne ani riekou Nitrou. Zásadne svojim úlovkom „daruje život“, veď ako sme už spomenuli, neuznáva mrazené ryby. A keď si chce doma nejakú pripraviť, tak si ju jednoducho kúpi. Nápadne to pripomína šustra, ktorý chodí bosý. Nemyslíte?

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 765
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 920
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 641
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 004
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 731
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 434
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 831
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 476
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 306
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Kto sa dostal do ideálnej jedenástky jesennej časti Majstrovstiev oblasti?

Vybrali sme ideálnu jedenástku Majstrovstiev oblasti.

Ilustračná fotografia.

Parádne gesto Handlovských fanatikov. Hráči ich na tribúne môžu vidieť napriek zákazu

Fanatici telom i dušou. Také je tvrdé jadro priaznivcov basketbalistov Baníka Handlová. Aj keď nemôžu byť prítomní na domácich zápasoch, hráči ich môžu vidieť na tribúne aj tak.

Makety fanúšikov zdobia tribúnu, kde sa združujú Handlovskí fanatici.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?