A to doslovne. Nie je totiž len vášnivým športovým rybárom, ryby ho aj živia. Je tvorcom známej a obľúbenej televíznej relácie Ryby, rybky, rybičky a šéfredaktorom rovnomenného časopisu, autorom dvoch kníh. Ako inak s rybárskou tematikou. Prvou je útla knižočka a čitateľovi približuje to naj zo zákulisia televíznej relácie pre rybárov a druhá, čerstvá novinka určite poteší každého, kto sa v tomto roku zúčastnil na Kaprárskom maratóne na Liptovskej Mare, ale i toho, kto tam z rôznych dôvodov chýbal. Aspoň prostredníctvom slov a fotografií nasaje tú správnu atmosféru, atmosféru, ktorú dôverne poznajú len a len rybári. Slavomíra Pavleho, o ňom je totiž reč sme sa teda opýtali aké ryby uprednostňujú rybári počas Vianoc. Klasiku, alebo...
„Nemôžem zovšeobecňovať, budem hovoriť len za seba. Každý z nás je iný, a tak je to i s chuťami rybárov. Ja uprednostňujem na Vianoce klasiku – teda kapra obaleného v trojobale, vypraženého na tradičnej bravčovej masti. Neoslovili ma totiž mýty o najzdravších jedlách, o varení na oleji. Nikto nám nezaručí, že práve olej nebol vyrobený z geneticky modifikovaných surovín. Takto pripravený kapor je chutnejší, voňavejší,“ začína svoje rozprávanie na kuchársku tému Slavo. Dozvedáme sa o zásadách, ktorými sa riadi. Prvou zásadou je, že ryba by sa mala pripravovať čerstvá, preto aj kaprov začínajú predávať v obchodoch až tesne pred Vianocami. Prečo? V zamrznutej sa vytvoria kryštáliky ľadu, po roztopení sa dostane voda do štruktúry rybacieho mäsa a to zostane „blatové“. Ryba, akákoľvek, teda nielen kapor, by sa mala variť v mierne slanej vode asi dvadsať minút, potom vynikne jej lahodná chuť. Aká je mierne slaná voda? Do 2 litrov vody stačí pridať polievkovú lyžicu soli. To je druhá zásada. „Uvarené kaprie mäso má lahodnú chuť, keď konzumujete uvareného lipňa, cítite v ňom tymián, podľa tohto korenia sa odvíja aj latinský názov tejto ryby. Podelím sa s vami o tri recepty, možno navonok šialené, ale podľa nich pripravené ryby, a opäť podotýkam, že to nemusia byť len kapry, ale aj pstruh, šťuka, sumec, či zubáč, chutia vynikajúco. Treba len nájsť odvahu aj rybu pripraviť trochu inak než vypraženú, či pečenú na masle,“ dostáva sa Slavomír Pavle k podstate nášho stretnutia. Na takto pripravených špecialitách si môžete pochutiť nielen v čase vianočnom.
Ryba s medom
Akúkoľvek rybu uvaríte v mierne slanej vode. Potom mäso oberiete z kostí. Tie ešte môžete dať znovu variť, získate tak základ na rybaciu polievku. Na panvici zohrejete maslo, pridáte pokrájané šampiňóny, pokiaľ nemáte po ruke čerstvé, môžu byť aj z konzervy, a štipku provensálskho korenia. Orestujete, zalejete šľahačkovou smotanou, aby bola celá zmes prikrytá. Vsypete vykostenú rybu a miešate dovtedy, kým sa šľahačka nevstrebe a zmes nie je na pohľad suchá. V tejto etape prípravy ryby s medom máte ešte šancu povyberať drobné kostičky, ktoré v mäsku zostali. Formičku v tvare ryby potriete maslom, vtlačíte do nej pripravenú zmes a vyklopíte na tanier. Takto vzniknutú rybku polejete tenučkými pásikmi medu, nastriekate šľahačku a dozdobíte jahodou. „Vyskúšajte, chuť je unikátna. Kto ochutnal, tvrdí, že lepšie pripravenú rybu ešte nejedol. A je bez kostí, pretože práve tie často odrádzajú od ich konzumácie,“ odporúča Slavo.
Kapor v blate
Je to náročnejší recept, na prípravu kapra v blate treba myslieť dostatočne v predstihu, nie tesne pred sviatkami. Sotva by ste zo zamrznutého poľa vzali hlinu. Ideálna je z miest, ktoré nie sú kontaminované rôznymi chemikáliami po poľnohospodráskej veľkovýrobe, úplne super je zem z krtinca. Treba ju preosiať, aby bola jemná, mierne nechať usušiť. Potom do nej pridať kilogram soli, jedno balenie korenia Gyros a jedno balenie mletej rasce. Z týchto surovín vymiesiť kompaktnú hmotu, ak je potrebné pridať i trochu vody. Do čerstvej, suchej ryby s kožou vložiť banán, jabĺčka alebo iné ovocie, možno variovať. Inú chuť získate, ako do nej vložíte napríklad klobásu, alebo mleté mäso, či vlašské a lieskové orechy. Je to na kuchárovi, čo uprednostní. Na dno vyššieho plechu dáme časť blata, položíme naň suchú naplnenú rybu a prikryjeme druhou časťou blata, tak, aby nikde nevykúkala. V rúre pečieme hodinu. „Vznikne taká tvrdá kocka, ako na murovanie. Opatrne odstránime hlinu. Odporúčam kraje plechu, kde sa budú dve vrstvy hliny spájať, vystlať alobalom. Lepšie sa blato odlupuje. Rybacie mäso má vynikajúcu vlastnosť. Zo soli a ostatných ingrediencií vstrebe do seba len toľko, koľko potrebuje. Ešte raz opakujem, kapra alebo inú rybu takto pripravujte zásadne len s kožou, lepšie sa po upečení zbavuje svojho obalu,“ pripomína Slavomír Pavle.
Ryba v soli
Tento recept je mnohým povedomý. Takto sa pripravuje aj kura. Suchú, čerstvú rybu položíme na vrstvu soli, a ďalšou ju zasypeme tak, aby z nej nič netrčalo. „Väčšie kusy odporúčam rozpoliť a tak ich na soľ uložiť. Verte, viem o čom hovorím. Raz som pri príprave asi štvorkilovej ryby minul dvanásť kilogramov soli. Pečieme ju asi hodinu, kým soľ nezhnedne, neskamenie. Je zaujímavé, že tento recept patrí k najväčším špecialitám, ktoré vám pripravia v prímorských krajinách. Všetci si myslia, že morské ryby sú slané, opak je pravdou, treba ich soliť dvojnásobne.“ Túto informáciu sa Slavo dozvedel v Chorvátsku.
Akú prílohu zvoliť k týmto receptom. To už záleží od kuchára a konzumentov. Určite však nič nepokazíte, ak si k nim dáte zemiakový šalát, či varené zemiaky. Každému podľa vôle.
Keď už sme „dovarili“ boli sme zvedaví, kam chodí rybár telom i dušou na ryby. Keďže sa i profesionálne venuje rybárstvu, často cestuje po celom Slovensku, či zahraničné revíry. Keď už má všetkého, televíznej relácie, časopisu, obchodu, plné zuby, všetko hodí za hlavu a ide – na ryby. Do Novák, Kanianky, Nitrianskeho Rudna, Lazian, Brezian. Skrátka navštevuje všetky stojaté vody v našom regióne. Na hornej Nitre podľa neho rybári za rybu považujú jedine kapry. Tie sa však nedajú chytať v tečúcich vodách. A v tých je práve dostatok plotíc, červeníc, karasov, pleskáčov, ostriežov. Niektoré sa môžu chytať po celý rok, preto Slavo Pavle nepohrdne ani riekou Nitrou. Zásadne svojim úlovkom „daruje život“, veď ako sme už spomenuli, neuznáva mrazené ryby. A keď si chce doma nejakú pripraviť, tak si ju jednoducho kúpi. Nápadne to pripomína šustra, ktorý chodí bosý. Nemyslíte?