„Z vášho týždenníka sme sa dozvedeli o tejto výstave, tak sme sa prišli pozrieť. Chodíme totiž na rady na huby,“ povedali pre MY Hornonitrianske noviny Tatiana Peniašková a Hana Ťapušková z Prievidze, ktoré sme zastihli pri obzeraní vystavených húb v areáli Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Jeho pracovníci pripravili po druhý raz výstavu húb s názvom Z nedeľnej prechádzky, ktorá trvala len tri dni. Prvá sa konala ešte v roku 2001.
Jedna z iniciátoriek výstavy Marta Rusínová prezradila, že podnetom na jej zorganizovanie bolo veľké množstvo húb v lesoch hornej Nitry v posledných mesiacoch. „Expozíciu sme zostavili tak, že v jeden deň sa pracovníci múzea vybrali do prírody a hľadali huby. Zbierali sme všetky, čo sme našli, teda aj nejedlé, ktorých bola väčšina. Nainštalovali sme ich pred našu budovu na Košovskej ceste, kde je vďaka niekoľkým listnatým a ihličnatým stromom celkom pekné prírodné prostredie.“ Súčasťou výstavy bola aj detská súťaž o najkrajší výkres s muchotrávkou červenou. Gazdinky určite potešil malý receptár tradičných jedál z hornej Nitry pod názvom „To najlepšie hubové“.
Pracovníci múzea sa snažili všetky nájdené huby pomenovať, no v niektorých prípadoch im nestačili ani atlasy a knihy. Preto požiadali o odbornú pomoc Ladislava Mikuliča z Prievidze, ktorý sa hubárčeniu venuje už dlhé roky. Ako sám o sebe hovorí, je hubár – amatér, ale s hlbším záujmom o huby. Na výstave mu chýbali predovšetkým tie jedlé. „Je to však logické. Letná sezóna sa už skončila a jesenná sa začne asi o desať dní. Hubári sa preto môžu tešiť ešte na hríb smrekový či dubový, suchohríby, kozáky alebo masliaky. Samozrejme, ak budú vhodné podmienky. V lete sa hubám darilo hlavne vďaka vlahe, preto ich bolo tak veľa. Bolo ich toľko, ako v roku 1984. Vtedy bola havária v Černobyle a niektorí tvrdili, že preto sa darilo hubám, lebo absorbujú ťažké kovy. Podľa mňa to nie je vôbec pravda, dôležité sú vhodné poveternostné podmienky, tak ako tento rok.“
Z vystavených exponátov ho najviac zaujala kučierka veľká. Je to zaujímavá jedlá huba, z ktorej je vraj výborná polievka. „Pochádzam zo Záhoria, kde som začal chodiť na huby so starým otcom a otcom a tam som sa stretol s kučierkou. Tu na hornej Nitre ju ľudia takmer vôbec nepoznajú a vyskytuje sa len v borovicových lesoch, ktorých je v našom regióne málo. Z nejedlých húb som sa na výstave potešil hríbu zavalitému, ktorý je tiež dosť vzácny. Vyskytuje sa v dubinách, ale na teplejších miestach.“
Ladislav Mikulič huby pripravuje na rôzne spôsoby. Veľmi rád ich má s vajíčkami, no pripravuje aj jednu lahôdku. „Vynikajúca je muchotrávka červenkastá, keď je s cesnakom na hriankach. To je skutočne skvelá pochúťka!“