Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Prekvapenie šéfkuchára – špina, hmyz a hlodavce

S priateľom som si obľúbila jednu prievidzskú reštauráciu s exotickou kuchyňou. Často sme tam obedovali, a nedávno sme sa tam vybrali i na romantickú večeru.


Žiaľ, sadli sme si do tmavého kúta. Už som dojedala dezert, keď sme si všimli na stene nejaké chrobáčiky. Automaticky som vyskočila a spod mojej stoličky vybehla ďalšia podozrivá háveď. Nakoniec som sa odhodlala pozrieť bližšie. Boli to malé šváby, tzv. rusi. Viac nám nebolo treba. Zobrali sme nohy na plecia a odvtedy sme do reštaurácie nevstúpili. Radšej oželiem výborné jedlo, ako by som mala vždy pátrať, čo je v ňom zapečené.

Mnohých v poslednom čase šokovali i zábery z českých reštaurácií. Ľudia len krútili hlavami, s otázkou, či je to vôbec možné. My sme položili túto otázku riaditeľovi Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Bojniciach Gabrielovi Šimkovi. „U nás v regióne nenájdete reštaurácie, ktorých priestory by sa podobali na zábery z televízie. Všetky zariadenia minimálne spĺňajú základné štandardy z hľadiska hygieny a epidemiológie. Kvalita však nie je stále rovnaká vo všetkých prevádzkach, kolíše v závislosti od majiteľov a personálu. Veľkú úlohu hrajú hlavne zákazníci,“ upozorňuje riaditeľ a pokračuje: „Pokiaľ nie je zákazník spokojný s jedlom, ktoré dostane na stôl, mal by ho reklamovať a samozrejme avizovať nedostatky na Úrad verejného zdravia. Reagujeme i na anonymné sťažnosti od občanov.“ Každé zariadenie poskytujúce stravu musí u nás prechádzať pravidelnými prehliadkami a pri otvorení musí mať každá reštaurácia i rýchle občerstvenie vypracovaný prevádzkový poriadok. Ten rieši celý postup práce s potravinami a proces upratovania, dezinfekcie a deratizácie. „Treba si uvedomiť, že sa tu pracuje s komoditami ako zelenina, ovocie, či múka. Vždy je možnosť, že sa s nimi do kuchyne dostane i hmyz. Majiteľ je ale povinný, ak narazí na podobný problém, urobiť všetky potrebné opatrenia podľa prevádzkového poriadku. Musí znížiť výskyt nežiadúceho hmyzu. Faktom však zostáva, že dostať sa v tejto oblasti na nulu nie je reálne možné. Čo sa týka švábov v spomínanej reštaurácii, predpokladáme, že nejde len o problém jej prevádzky, ale o problém celej budovy. Dôležité je podniknúť potrebné opatrenia na minimalizovanie ich výskytu,“ vysvetľuje G. Šimko. V rámci spádového regiónu má RÚVZ na starosti viac ako dvetisíc reštauračných prevádzok od veľkých jedální cez reštaurácie až po stánky s rýchlym občerstvením. Počet pracovníkov úradu umožňuje vykonať kontrolu v každom zariadení priemerne raz za rok. Prioritou sú najmä školské a závodné jedálne. „Keď sa už do prevádzky dostaneme, to nie je len o tom, že pozrieme iba prostredie v ktorom sú potraviny skladované. Zaujímame sa i o dodržiavanie záručnej doby potravín, kontrolujeme správnu teplotu, odoberáme jedlo na mikrobiologický rozbor,“ hovorí riaditeľ. Najčastejšie sa pracovníci RÚVZ stretávajú s problémom „kríženia čistej a špinavej prevádzky“, čo znamená, že na jednom mieste sa pracuje s uvarenou i surovou stravou a dostávajú sa spolu do kontaktu.

Zaujímavé je, že nespokojný zákazník v reštaurácii nie je nijakou raritou a predsa, G. Šimko konštatuje: „Sťažností od návštevníkov reštauračných zariadení je minimum. Ako riaditeľ pracujem na RÚVZ šesť rokov, ale spomínam si len na jediný prípad, kedy sa klient dožadoval kontroly reštaurácie.“
Prestalo aj vám v poslednom čase chutiť jedlo, ktoré si sami neuvaríte, hoci donedávna ste nemali zábrany navštevovať reštaurácie i každý deň? Môžeme vám povedať, že zrejme to nebude naozaj také strašné, ako sme videli v médiách. Veď kto iný pozná reštauračné kuchyne lepšie ako riaditeľ RÚVZ Gabriel Šimko a on sa myšlienke na dobrú večeru v reštaurácii nebráni.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 25 360
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 014
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 163
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 962
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 586
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 360
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 592
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 472
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 299
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

4 h
Ilustračná foto.

Príspevok samospráva vyplácala od roku 2008 počas dvoch rokov, zrušila ho pre vtedajšiu hospodársku krízu.

4 h

Zmizlo drevo na kúrenie, brikety, píla i predlžovačka.

6 h
Odberné miesto na covid.

V Trenčianskom kraji 160.

6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

23 h

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Už ste čítali?