Pondelok, 19. október, 2020 | Meniny má KristiánKrížovkyKrížovky

Prekvapenie šéfkuchára – špina, hmyz a hlodavce

S priateľom som si obľúbila jednu prievidzskú reštauráciu s exotickou kuchyňou. Často sme tam obedovali, a nedávno sme sa tam vybrali i na romantickú večeru.


Žiaľ, sadli sme si do tmavého kúta. Už som dojedala dezert, keď sme si všimli na stene nejaké chrobáčiky. Automaticky som vyskočila a spod mojej stoličky vybehla ďalšia podozrivá háveď. Nakoniec som sa odhodlala pozrieť bližšie. Boli to malé šváby, tzv. rusi. Viac nám nebolo treba. Zobrali sme nohy na plecia a odvtedy sme do reštaurácie nevstúpili. Radšej oželiem výborné jedlo, ako by som mala vždy pátrať, čo je v ňom zapečené.

Mnohých v poslednom čase šokovali i zábery z českých reštaurácií. Ľudia len krútili hlavami, s otázkou, či je to vôbec možné. My sme položili túto otázku riaditeľovi Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Bojniciach Gabrielovi Šimkovi. „U nás v regióne nenájdete reštaurácie, ktorých priestory by sa podobali na zábery z televízie. Všetky zariadenia minimálne spĺňajú základné štandardy z hľadiska hygieny a epidemiológie. Kvalita však nie je stále rovnaká vo všetkých prevádzkach, kolíše v závislosti od majiteľov a personálu. Veľkú úlohu hrajú hlavne zákazníci,“ upozorňuje riaditeľ a pokračuje: „Pokiaľ nie je zákazník spokojný s jedlom, ktoré dostane na stôl, mal by ho reklamovať a samozrejme avizovať nedostatky na Úrad verejného zdravia. Reagujeme i na anonymné sťažnosti od občanov.“ Každé zariadenie poskytujúce stravu musí u nás prechádzať pravidelnými prehliadkami a pri otvorení musí mať každá reštaurácia i rýchle občerstvenie vypracovaný prevádzkový poriadok. Ten rieši celý postup práce s potravinami a proces upratovania, dezinfekcie a deratizácie. „Treba si uvedomiť, že sa tu pracuje s komoditami ako zelenina, ovocie, či múka. Vždy je možnosť, že sa s nimi do kuchyne dostane i hmyz. Majiteľ je ale povinný, ak narazí na podobný problém, urobiť všetky potrebné opatrenia podľa prevádzkového poriadku. Musí znížiť výskyt nežiadúceho hmyzu. Faktom však zostáva, že dostať sa v tejto oblasti na nulu nie je reálne možné. Čo sa týka švábov v spomínanej reštaurácii, predpokladáme, že nejde len o problém jej prevádzky, ale o problém celej budovy. Dôležité je podniknúť potrebné opatrenia na minimalizovanie ich výskytu,“ vysvetľuje G. Šimko. V rámci spádového regiónu má RÚVZ na starosti viac ako dvetisíc reštauračných prevádzok od veľkých jedální cez reštaurácie až po stánky s rýchlym občerstvením. Počet pracovníkov úradu umožňuje vykonať kontrolu v každom zariadení priemerne raz za rok. Prioritou sú najmä školské a závodné jedálne. „Keď sa už do prevádzky dostaneme, to nie je len o tom, že pozrieme iba prostredie v ktorom sú potraviny skladované. Zaujímame sa i o dodržiavanie záručnej doby potravín, kontrolujeme správnu teplotu, odoberáme jedlo na mikrobiologický rozbor,“ hovorí riaditeľ. Najčastejšie sa pracovníci RÚVZ stretávajú s problémom „kríženia čistej a špinavej prevádzky“, čo znamená, že na jednom mieste sa pracuje s uvarenou i surovou stravou a dostávajú sa spolu do kontaktu.

Zaujímavé je, že nespokojný zákazník v reštaurácii nie je nijakou raritou a predsa, G. Šimko konštatuje: „Sťažností od návštevníkov reštauračných zariadení je minimum. Ako riaditeľ pracujem na RÚVZ šesť rokov, ale spomínam si len na jediný prípad, kedy sa klient dožadoval kontroly reštaurácie.“
Prestalo aj vám v poslednom čase chutiť jedlo, ktoré si sami neuvaríte, hoci donedávna ste nemali zábrany navštevovať reštaurácie i každý deň? Môžeme vám povedať, že zrejme to nebude naozaj také strašné, ako sme videli v médiách. Veď kto iný pozná reštauračné kuchyne lepšie ako riaditeľ RÚVZ Gabriel Šimko a on sa myšlienke na dobrú večeru v reštaurácii nebráni.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čím môže Slovensko pomôcť vo svete? Ukážkovou nemocnicou
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  8. Záujem o akcie Pilulky prekonal naše očakávania
  9. Prieskum: Prázdnu peňaženku už zažilo sedem z desiatich Slovákov
  10. Stretne sa minister, bankár a analytik. Zhodnú sa na niečom?
  1. Úpravy automobilov pre ZŤP
  2. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  3. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  7. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  8. Tovar vám vynesú na miesto, ktoré ukážete prstom
  9. Slováci sú pri výbere investičných produktov čoraz náročnejší
  10. Humenčanov čakajú extra zľavy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 293
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 23 177
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 033
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 997
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 330
  6. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 995
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 9 218
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 172
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 917
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 720
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Dolné Vestenice plánujú zrekonštruovať čistiareň odpadových vôd

Obec Dolné Vestenice (okres Prievidza) plánuje zabezpečiť rekonštrukciu miestnej čistiarne odpadových vôd (ČOV), ako i zvýšiť jej kapacitu.

Mestský úrad v Handlovej zatvorili. Ponuky práce budú hlásiť zdarma

Obyvatelia si budú môcť svoje úradné záležitosti vybaviť telefonicky alebo emailom.

mestský úrad Handlová

Trenčianska župa vyhlási o rok verejnú súťaž na autobusového dopravcu

Aktuálne TSK zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu prostredníctvom SAD Trenčín a SAD Prievidza.

SAD Prievidza má šesť nových prímestských autobusov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

Veľké testovanie Slovákov začne na budúci víkend na Orave

Testovanie bude bezplatné, ale zatiaľ nie je rozhodnuté, či bude povinné alebo dobrovoľné.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Už ste čítali?