Rajčinový džem aj vyprážaná paradajka. Jedinečný gastrofestival ponúkol nečakané špeciality

Pripravené jedlá hodnotili odborníci.

Novácka paradajka predstavila zaujímavé rajčinové recepty.Novácka paradajka predstavila zaujímavé rajčinové recepty. (Zdroj: Jana Wurstová)

NOVÁKY. Mesto známe pestovaním rajčín hostilo v sobotu 26. júla prvý ročník jedinečného gastrofestivalu s názvom Novácka paradajka.

Stretli sa na ňom nadšenci a milovníci rajčinových špecialít, pripravili a predstavili netradičné pochúťky, ktorých základom bola práve táto obľúbená zelenina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miesto konania festivalu nebolo náhodné, neďaleko Novák sú totiž postavené rozsiahle skleníky na pestovanie rajčín. Išlo o jednu z prvých aktivít Hornonitrianskych baní v rámci prípravy na útlm ťažby uhlia na hornej Nitre.

SkryťVypnúť reklamu

Autor nápadu Peter Paulík, ktorý pôsobí ako referent kultúry mestského úradu v Novákoch, sa inšpiroval na dovolenke.

„Na myšlienku usporiadať paradajkový festival som prišiel v Chorvátsku, kde som videl otrhaný plagát, že sa tam konal deň rajčín. Tak mi napadlo, že v Novákoch, kde sa paradajky pestujú, by sme podobnú akciu mohli zorganizovať,“ vysvetlil.

Netradičné rajčinové špeciality

Hlavnou náplňou dňa bolo varenie paradajkových špecialít podľa vlastného receptu. Nechýbala ani povinná výzva. V nej museli tímy uvariť lečo, ktoré patrí k najpopulárnejším paradajkovým jedlám.

Súťažiaci prekvapili s nápaditými a netradičnými receptami. Domáci tým z Novák, v ktorom boli manželia Mištinovci, uvarili rajčinový džem. Je sladký a podľa Gabriely Mištinovej sa hodí k mäsu, grilovaným jedlám, možno ho natrieť na chlieb či sladké pečivo.

SkryťVypnúť reklamu

Nie je však veľmi vhodný na pečenie, pretože pri tepelnom spracovaní sa roztečie. Na zlepenie lineckých koláčikov je ale ideálny. Má pikantnú chuť a pripomína šípkový džem.

„Je to recept mojej starej mamy, na ktorý sme trochu pozabudli. Až keď sa nám vlani na záhrade urodilo veľa rajčín a nemali sme s nimi čo robiť, som si na džem spomenula a po tridsiatich rokoch ho znova uvarila,“ spomenula Mištinová.

Prečítajte si aj Tajomstvo smrti slávneho pána Bojnického zámku: Grófa Pálfiho mali lekári predávkovať ortuťou Čítajte 

Reakcie ľudí boli podľa jej slov dobré, hovorili, že džem je zvláštny, netradičný, ale dobrý. Pýtali si aj recept, o ktorý sa rada podelila.

Tím Spolok priateľov bane Nováky si pripravil banícku nátierku a banícky kečup. Miloš Pős doma robieva mäsové nátierky, deň pred súťažou jeden recept prepracoval na rajčinovú nátierku s divinovým mäsom, aby vyhovovala podmienkam súťaže.

SkryťVypnúť reklamu

S netradičným receptom prišiel aj tím spoločnosti Agro GTV, ktorá pre všetkých zabezpečila paradajky. Jeho členovia pripravili vyprážané paradajky, recept poskytla hlavná agronómka spoločnosti Eva Špeťková. Jedlo sa im vydarilo, ľudí s ním poriadne prekvapili a v rámci ochutnávky sa všetko zjedlo. Museli preto urobiť ďalšiu dávku.

„Inšpirovala ma kolegyňa, ktorá tento recept raz skúšala, urobila som ho doma tiež, mierne ho vylepšila a výsledok mi chutil. Paradajku treba nakrájať na centimetrové plátky, obložiť údeným syrom a prošutom, obaliť v trojobale a vypražiť. Používať na to treba mäsité odrody rajčín,“ vysvetlila Eva Špeťková.

Tím Unipas z Koša pod vedením Maroša Karu pripravil marocké raňajky. Išlo o dusené jedlo z cibule, cesnaku, paradajok a vajíčok. Hotová pochúťka sa jedla s chlebom. „V Maroku som síce nikdy nebol, no receptom som sa inšpiroval na internete,“ vysvetlil Kara.

Z Bánoviec nad Bebravou do Novák pricestoval štvorčlenný Zuzana tím, ktorý sa predstavil rajčinovým šalátom so šunkou, varenými vajíčkami, kukuricou, dvomi druhmi syra a majonézou. Je to svieži šalát, ideálny na leto, najchutnejší je dobre zachladený. Lenka Kováčiková pri jeho príprave vychádzala z receptu svojho otca.

napísali sme aj V bojnickej zoo už majú dosť bezohľadných návštevníkov. Sú pripravení na nich volať políciu Čítajte 

„Asi týždeň dozadu, keď som ešte o tejto súťaži nevedela, som si povedala, že tento rok som ešte šalát nerobila, preto bola voľba jasná,“ vysvetlila.

Zuzana Jakubíková sa s partnerom rada zapája do podobných súťaží, varenie paradajkových špecialít však ešte neskúsili. „Radi sme preto prišli podporiť prvý ročník tejto zaujímavej akcie,“ povedala.

Lečo nesmelo chýbať

Druhou disciplínou bolo varenie leča, každý ho mohol pripraviť podľa vlastného receptu. Tímy žiadne špeciálne ingrediencie nepoužívali, vsadili na istotu a v žiadnom leče nechýbali paradajky, cibuľa paprika a klobása.

Jedlá hodnotila odborná porota, jej predsedom bol šéfkuchár vo vývoji výrobkov spoločnosti Nestlé Slovensko Vladimír Mikuš. Členmi poroty bol aj Jakub Mankovecký z fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a zabávač Ander z Košíc.

„Sme milo prekvapení, aké zaujímavé recepty si tímy pripravili. Každé jedlo bolo iné, netradičné a nápadité. Hovorí sa, že kráľovnou kuchyne je cibuľa. A paradajka je podľa mňa princezná. Ide o plodinu, ktorá sa využíva v gastronómii na celom svete. Preto si určite zaslúži mať svoj vlastný festival a najmä v meste, ktoré je pestovaním rajčín známe,“ povedal Vladimír Mikuš.

Súčasťou dňa bol aj kultúrny program, v rámci ktorého sa predstavili Ander z Košíc, skupiny Koňare či Komfort, folklórne súbory Marinka a Laskárik a večer sa konal Annabál s Rasťom a Luciou, ktorých poznajú najmä diváci Šláger TV.

Mohlo by vás zaujímať Slúžil grófovi, asistoval aj pri jeho pohrebe. Známym predkom sa vnučka kedysi chváliť nemohla Čítajte 

Počas dňa tiež uviedli do života knihu rajčinových receptov s názvom Jej veličenstvo paradajka. Rozdelená je na niekoľko častí, obsahuje recepty na šaláty, polievky, omáčky z paradajok, ale aj rýchle jedlá či nápoje. Samostatná kapitola je venovaná práve leču a keďže paradajky sú známe tým, že napomáhajú chudnutiu, v knihe je aj šesťdňová paradajková diéta.

Pripravili tiež súťaž v hode paradajkou na cieľ či vyhodnotenie paradajky roka. Tú im však zmarilo počasie, ktoré dosiaľ neumožnilo paradajkám v záhradách pestovateľov dostatočne dozrieť.

Namiesto toho si mohli návštevníci pozrieť prezentáciu paradajok, ktoré sa pestujú v skleníkoch na farmách v okolí. Pripravené boli aj ochutnávky rôznych produktov a špecialít od partnerov podujatia.

Podľa primátora Branislava Adamca má súťaž vo varení paradajkových špecialít v Novákoch opodstatnenie, pretože hneď za mestom sa nachádzajú skleníky na produkciu rajčín, ktoré v minulosti začali pestovať Hornonitrianske bane ako súčasť prípravy spoločnosti na útlm ťažby uhlia na hornej Nitre. V súčasnosti ich produkuje spoločnosť Agro GTV.

„Verím, že z tejto akcie sa stane tradícia, ktorá by sa mohla opakovať aj v ďalších rokoch,“ povedal.

Neprehliadnite Kúzelníci s drôtom dokážu neuveriteľné veci. Jednoduchým trikom zmenia jeho štruktúru Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  2. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  6. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  7. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 14 155
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 716
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 5 271
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 870
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 276
  6. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 2 991
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 634
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 585
  1. Elena Antalová: Boli sme veľmi vyspelá civilizácia
  2. Martin Zielosko: F1 Film
  3. Jaroslav Liptak: Pamätník, ktorý nikto nechce vidieť: Ako sa z pandémie stala politická hra a konšpiračný biznis
  4. Dušan Koniar: Jeden typ voliča prešľap neodpúšťa
  5. Viktor Pamula: Kríza slovenskej opozície ?
  6. Jolana Čuláková: Ad Kam zmizol blog Jána Valchára
  7. Ján Roháč: Je Banská Štiavnica mestom pre obyvateľov?
  8. Jana Čavojská: Zavolám neskôr...
  1. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 28 730
  2. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 12 281
  3. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 752
  4. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 9 326
  5. Juraj Kumičák: Atrapa 7 710
  6. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 7 112
  7. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 129
  8. Oskar Kaman: Parkovacia politika Magistrátu zlyháva. 5 466
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu