NOVÁKY. Mesto známe pestovaním rajčín hostilo v sobotu 26. júla prvý ročník jedinečného gastrofestivalu s názvom Novácka paradajka.
Stretli sa na ňom nadšenci a milovníci rajčinových špecialít, pripravili a predstavili netradičné pochúťky, ktorých základom bola práve táto obľúbená zelenina.
Miesto konania festivalu nebolo náhodné, neďaleko Novák sú totiž postavené rozsiahle skleníky na pestovanie rajčín. Išlo o jednu z prvých aktivít Hornonitrianskych baní v rámci prípravy na útlm ťažby uhlia na hornej Nitre.
Autor nápadu Peter Paulík, ktorý pôsobí ako referent kultúry mestského úradu v Novákoch, sa inšpiroval na dovolenke.
„Na myšlienku usporiadať paradajkový festival som prišiel v Chorvátsku, kde som videl otrhaný plagát, že sa tam konal deň rajčín. Tak mi napadlo, že v Novákoch, kde sa paradajky pestujú, by sme podobnú akciu mohli zorganizovať,“ vysvetlil.
Netradičné rajčinové špeciality
Hlavnou náplňou dňa bolo varenie paradajkových špecialít podľa vlastného receptu. Nechýbala ani povinná výzva. V nej museli tímy uvariť lečo, ktoré patrí k najpopulárnejším paradajkovým jedlám.
Súťažiaci prekvapili s nápaditými a netradičnými receptami. Domáci tým z Novák, v ktorom boli manželia Mištinovci, uvarili rajčinový džem. Je sladký a podľa Gabriely Mištinovej sa hodí k mäsu, grilovaným jedlám, možno ho natrieť na chlieb či sladké pečivo.
Nie je však veľmi vhodný na pečenie, pretože pri tepelnom spracovaní sa roztečie. Na zlepenie lineckých koláčikov je ale ideálny. Má pikantnú chuť a pripomína šípkový džem.
„Je to recept mojej starej mamy, na ktorý sme trochu pozabudli. Až keď sa nám vlani na záhrade urodilo veľa rajčín a nemali sme s nimi čo robiť, som si na džem spomenula a po tridsiatich rokoch ho znova uvarila,“ spomenula Mištinová.

Reakcie ľudí boli podľa jej slov dobré, hovorili, že džem je zvláštny, netradičný, ale dobrý. Pýtali si aj recept, o ktorý sa rada podelila.
Tím Spolok priateľov bane Nováky si pripravil banícku nátierku a banícky kečup. Miloš Pős doma robieva mäsové nátierky, deň pred súťažou jeden recept prepracoval na rajčinovú nátierku s divinovým mäsom, aby vyhovovala podmienkam súťaže.
S netradičným receptom prišiel aj tím spoločnosti Agro GTV, ktorá pre všetkých zabezpečila paradajky. Jeho členovia pripravili vyprážané paradajky, recept poskytla hlavná agronómka spoločnosti Eva Špeťková. Jedlo sa im vydarilo, ľudí s ním poriadne prekvapili a v rámci ochutnávky sa všetko zjedlo. Museli preto urobiť ďalšiu dávku.
„Inšpirovala ma kolegyňa, ktorá tento recept raz skúšala, urobila som ho doma tiež, mierne ho vylepšila a výsledok mi chutil. Paradajku treba nakrájať na centimetrové plátky, obložiť údeným syrom a prošutom, obaliť v trojobale a vypražiť. Používať na to treba mäsité odrody rajčín,“ vysvetlila Eva Špeťková.
Tím Unipas z Koša pod vedením Maroša Karu pripravil marocké raňajky. Išlo o dusené jedlo z cibule, cesnaku, paradajok a vajíčok. Hotová pochúťka sa jedla s chlebom. „V Maroku som síce nikdy nebol, no receptom som sa inšpiroval na internete,“ vysvetlil Kara.
Z Bánoviec nad Bebravou do Novák pricestoval štvorčlenný Zuzana tím, ktorý sa predstavil rajčinovým šalátom so šunkou, varenými vajíčkami, kukuricou, dvomi druhmi syra a majonézou. Je to svieži šalát, ideálny na leto, najchutnejší je dobre zachladený. Lenka Kováčiková pri jeho príprave vychádzala z receptu svojho otca.

„Asi týždeň dozadu, keď som ešte o tejto súťaži nevedela, som si povedala, že tento rok som ešte šalát nerobila, preto bola voľba jasná,“ vysvetlila.
Zuzana Jakubíková sa s partnerom rada zapája do podobných súťaží, varenie paradajkových špecialít však ešte neskúsili. „Radi sme preto prišli podporiť prvý ročník tejto zaujímavej akcie,“ povedala.
Lečo nesmelo chýbať
Druhou disciplínou bolo varenie leča, každý ho mohol pripraviť podľa vlastného receptu. Tímy žiadne špeciálne ingrediencie nepoužívali, vsadili na istotu a v žiadnom leče nechýbali paradajky, cibuľa paprika a klobása.
Jedlá hodnotila odborná porota, jej predsedom bol šéfkuchár vo vývoji výrobkov spoločnosti Nestlé Slovensko Vladimír Mikuš. Členmi poroty bol aj Jakub Mankovecký z fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a zabávač Ander z Košíc.
„Sme milo prekvapení, aké zaujímavé recepty si tímy pripravili. Každé jedlo bolo iné, netradičné a nápadité. Hovorí sa, že kráľovnou kuchyne je cibuľa. A paradajka je podľa mňa princezná. Ide o plodinu, ktorá sa využíva v gastronómii na celom svete. Preto si určite zaslúži mať svoj vlastný festival a najmä v meste, ktoré je pestovaním rajčín známe,“ povedal Vladimír Mikuš.
Súčasťou dňa bol aj kultúrny program, v rámci ktorého sa predstavili Ander z Košíc, skupiny Koňare či Komfort, folklórne súbory Marinka a Laskárik a večer sa konal Annabál s Rasťom a Luciou, ktorých poznajú najmä diváci Šláger TV.

Počas dňa tiež uviedli do života knihu rajčinových receptov s názvom Jej veličenstvo paradajka. Rozdelená je na niekoľko častí, obsahuje recepty na šaláty, polievky, omáčky z paradajok, ale aj rýchle jedlá či nápoje. Samostatná kapitola je venovaná práve leču a keďže paradajky sú známe tým, že napomáhajú chudnutiu, v knihe je aj šesťdňová paradajková diéta.
Pripravili tiež súťaž v hode paradajkou na cieľ či vyhodnotenie paradajky roka. Tú im však zmarilo počasie, ktoré dosiaľ neumožnilo paradajkám v záhradách pestovateľov dostatočne dozrieť.
Namiesto toho si mohli návštevníci pozrieť prezentáciu paradajok, ktoré sa pestujú v skleníkoch na farmách v okolí. Pripravené boli aj ochutnávky rôznych produktov a špecialít od partnerov podujatia.
Podľa primátora Branislava Adamca má súťaž vo varení paradajkových špecialít v Novákoch opodstatnenie, pretože hneď za mestom sa nachádzajú skleníky na produkciu rajčín, ktoré v minulosti začali pestovať Hornonitrianske bane ako súčasť prípravy spoločnosti na útlm ťažby uhlia na hornej Nitre. V súčasnosti ich produkuje spoločnosť Agro GTV.
„Verím, že z tejto akcie sa stane tradícia, ktorá by sa mohla opakovať aj v ďalších rokoch,“ povedal.
