PRIEVIDZA. Pred jeden a polstoročím položila zámožná rodina Heumannovcov v Prievidzi základ fabriky, ktorá formovala život na vtedy chudobnej hornej Nitre ešte pred vznikom baní. Začínali s výrobou ovocných destilátov, počas druhej svetovej vojny napriek židovskému pôvodu zásobovali armádu aj pracovné tábory a tajne aj formujúce sa partizánske povstanie.
Závod Carpathia najskôr preslávili pálenky a likéry, bylinné oleje, neskôr ovocné kompóty a marmelády a napokon dehydrované polievky, ktoré vyrába dodnes. V Prievidzi pri príležitosti výročia jeho založenia otvorili výstavu, ktorá dokumentuje prierez históriou a tiež vplyv fabriky na život v regióne.
Zareagovali na dopyt
Pôvod fabriky sa odvodzuje od roku 1875, kedy vznikla v Prievidzi pálenica. Založil ju vtedy 25-ročný Jozef Heumann, prvý člen rodiny, s ktorou sa spájajú dejiny podniku až do znárodnenia v roku 1940. Išlo o rodinu Židovskej národnosti, ktorá bola mimoriadne vážená aj v časoch, kedy sa byť Židom nenosilo.
„Jozef Heumann sa rýchlo a dobre zorientoval v regióne, ktorý bol veľmi chudobný a nebol v ňom žiadny priemysel. Zamyslel sa, akú surovinovú základňu v regióne má a po čom je dopyt. V tých časoch to bol v chudobných krajoch Slovenska alkohol na zabudnutie a vylepšenie si nálady počas ťažkého života,“ vysvetlil Ján Vingárik, kurátor výstavy v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.
Heumann v regióne našiel bohaté ovocné sady a lesy, z ktorých využíval ovocie a tiež borovice, jedle a smreky. Získaval z nich živicu a jej spracovaním produkty, vďaka ktorým sa mu mimoriadne darilo najmä v období prvej svetovej vojny. Išlo na najmä o kolofóniu a terpentínový olej.

V roku 1919 sa pálenica pretransformovala na fabriku a dostala názov Carpathia. Zároveň v Prievidzi vznikla aj Veľkopálenica Jozefa Heumanna. To už bola zásluha jeho troch synov. Vo vedení Carpathie bol Július, pálenici šéfovalo jeho dvojča Max Leopold a najstarší Viliam založil v Prievidzi tehelňu, ktorá bola od roku 1917 súčasťou fabriky.
Podnik sa vtedy venoval aj spracovaniu liečivých bylín a výrobe éterických olejov. Svoje produkty vyvážal po celom Slovensku, neskôr aj do zahraničia. Výroba prešla niekoľkokrát zmenami, vždy sa prispôsobovala požiadavkám doby.
Z problémov dokázali vyťažiť
Židovská národnosť majiteľom spôsobovala potenciálne problémy najmä v období druhej svetovej vojny. Veľmi správne však pochopili situáciu a sami na seba upozornili ako na významný podnik z hľadiska dodávania potravín pre armádu či pracovné tábory.
„Obetovali svoje súkromné vlastníctvo, pretože boli arizovaní, ale zostali vo vedení podniku. Štát potreboval, aby zásobovanie fungovalo a dodávky boli plynulé, nemohol si preto dovoliť nahradiť ich niekým neskúseným,“ priblížil Vingárik.

Podľa jeho slov Heumannovci prakticky stáli na dvoch stranách frontu. Oficiálne boli na strane Slovenského štátu a pri tom tajne podporovali Slovenské národné povstanie. Už pred jeho vypuknutím zásobovali potravinami neďaleké Zemianske Kostoľany, kde sa formovala povstalecká armáda.
Bratia Heumannovci si v Prievidzi postavili dom, v ktorom dnes sídli Hornonitrianske múzeum. Nikdy sa však do neho nenasťahovali, pretože na konci vojny si v ňom gestapo zriadilo väzenie, do ktorého zavlieklo a mučilo ľudí z regiónu.
Prekážali aj komunistom
Július s manželkou dožili v Prievidzi až do obdobia socializmu Max Leopold s rodinou odišli do Čile.
„Židia neboli veľmi obľúbení ani v čase socializmu, ešte väčší problém bola ich príslušnosť k buržoáznej bohatej vrstve, ktorá bola nepriateľom štátu. Po vojne bol proti nim aj fakt, že sa dobrovoľne podujali pomáhať slovenskému vojnovému štátu a komunisti potlačili ich skrytú pomoc povstaniu,“ vysvetlil Vingárik.
V tom období boli jednotlivé zložky závodu spojené, spracúvalo sa vtedy najmä ovocie, výrobu pálenky neskôr presunuli do Liptovského Mikuláša. Tým pádom v Prievidzi skončila polovica výrobného programu a bolo treba hľadať náhradu. Tou sa stali dehydrované polievky. Išlo o nový výrobok, aký sa na Slovensku dovtedy nevyrábal.