Nové trendy v zmrzline sú šokujúce, tvrdí stavbár. Za zmrzlinára sa vyučil u šampióna v Taliansku

O zmrzline sníval takmer celý život.

Špecializáciou Ladislava Pálinkása boli donedávna domy na kľúč, neskôr išiel do talianska študovať výrobu zmrzliny. Špecializáciou Ladislava Pálinkása boli donedávna domy na kľúč, neskôr išiel do talianska študovať výrobu zmrzliny. (Zdroj: archív LP)

HORNÁ NITRA. Jeho špecializáciou boli až donedávna domy na kľúč, od leta bude všetko inak. Rozhodol sa, že bude zmrzlinár. Na prvý pohľad pre niekoho možno šialený nápad, on to mal však už roky v hlave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prihlásil sa do školy v talianskej Bologni, z ktorej po jej úspešnom ukončení vychádzajú tí najlepší odborníci na prípravu chladenej pochúťky. Na Slovensko si priniesol nielen cenné vedomosti, ale aj niekoľko zaručených receptov od vychýrených majstrov.

LADISLAV PÁLINKÁS má 56 rokov a o tom, že bude raz zmrzlinárom sníval takmer celý život. Tušil, že to nebude jednoduché, ale realita pri riešení všetkého, čo s výrobou a predajom takého obyčajného produktu akým je zmrzlina súvisí, prekvapila aj jeho.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdí, že ak bolo stavebníctvo zložité, tak zmrzline nesiahalo ani po päty. O štúdiu na zmrzlinovej univerzite, šokujúcich trendoch v tomto obore, ale aj o divnej polievkovej legislatíve prezradil viac v rozhovore.

Čo bolo pred zmrzlinou?

Celý život som podnikal. S otcom sme mali veľkú firmu. Zamestnávali sme takmer 50 ľudí a predávali v celom Československu rôzny tovar od televízorov cez domáce potreby až po zásoby pre armádu. Potom to náhle skončilo a nemali sme nič.

Odišiel som do Talianska, nevedel som jazyk, nič, tak ma zobrali na stavbu. Tam som začínal úplne od nuly a postupne som sa učil ako stavať domy. Potom som sa vrátil na Slovensko, zamestnal som sa v stavebnej firme, pochopil ako to tu funguje a začal som stavať vlastné domy.

Prečítajte si tiež Realita je v dnešnej polícii ešte horšia, ako keď som slúžil, tvrdí bývalý funkcionár z NAKA Čítajte 

Kedy a ako vznikol nápad stať sa zmrzlinárom?

O tom, že raz budem robiť zmrzlinu som sníval minimálne tridsať rokov. Stavebníctvo nebolo tiež zlé, vždy ma to bavilo. Po Covide sa však všetko zmenilo. Ceny materiálov a práce stúpli a domy sa stávali pre klientov oveľa drahšími a menej predajnými. Prestalo ma to napĺňať.

SkryťVypnúť reklamu

Tiež som si uvedomil, ako dlho môžem ešte pracovať na stavbách a koľko rokov sa dá venovať zmrzline. Povedal som si, že si ten sen splním a navštívil som vlani v januári celosvetovú výstavu zmrzliny v Taliansku, kde som sa zapísal do školy.

Ako na tento nápad reagovalo okolie?

Nikto tomu neveril. Dlho som o tom rozprával, ale ľudia si mysleli, že sú to len také reči a iba snívam. Jediná, kto ma naozaj podporovala, bola moja priateľka.

Mohlo by vás zaujímať Na severe Slovenska vodné nádrže vysychajú, na hornej Nitre sú plné. Nič alarmujúce, tvrdia vodohospodári Čítajte 

Čo vás najviac prekvapilo?

Jednoznačne byrokracia. Napríklad to, keď som zistil, že na to, aby som sa mohol u nás stať zmrzlinárom, potrebujem vedieť absurdné veci. Napríklad to ako sa skladuje mäso alebo akú teplotu má mať polievka.

Tak sú skrátka nastavené naše predpisy. Treba si spraviť hygienické normy a tie sú všeobecné pre všetkých. Nič iné som s tým nemohol urobiť, len sa to naučiť.

SkryťVypnúť reklamu

Majú Slováci záujem o kvalitnú zmrzlinu?

Určite áno. Ja som si sadol na motorku a prešiel Slovensko, aby som našiel najlepšie zmrzliny. Miest s naozaj kvalitnou zmrzlinou u nás stále nie je veľa. Povedal by som, že by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky.

Na mysli mám samozrejme skutočnú kvalitu. Zistíte to ale až vtedy, keď máte možnosť špičkovú zmrzlinu aj naozaj ochutnať. Dovtedy si vyberáte len z tých, ktoré sú k dispozícii a ktoré môžete porovnávať.

Napísali sme V Kanade za vstup do nemocnice neplatila, v Bojniciach áno, postihnutí sú diskriminovaní, tvrdí pacientka Čítajte 

Naučili vás v Taliansku ako takúto kvalitu dosiahnuť?

Áno. Je to v podstate veľmi jednoduché. Základ je v tom, že oni to robia poctivo. Už prvý deň na škole, keď sme vyrobili zmrzlinu, bola o niekoľko levelov vyššie ako tá, ktorá je bežne dostupná u nás na Slovensku.

Zmrzlina je neuveriteľný fenomén. Keď je skutočne dobrá, dá si ju aj ten, kto zmrzlinu neobľubuje, stačí ak ju ochutná. Základom sú vstupné suroviny, na ktorých nemôžete šetriť a hlavne musíte mať istotu špičkového dodávateľa. Suroviny budem používať z rôznych kútov sveta. Vanilku z Madagaskaru, pistácie zo Sicílie a podobne.

V Taliansku som kedysi navštevoval jednu malú zmrzlináreň. Bola tam staršia pani, ktorá robila úžasnú zmrzlinu. Chodil som tam aj vtedy, keď som nemal chuť na zmrzlinu, len aby som ju videl, ako pracuje. Potom som si jej zmrzlinu aj tak dal. Tá chuť bola neskutočná.

Koľko študentov s vami bolo na škole?

Veľká výhoda bola, že nás nebolo veľa, nakoľko som študoval počas letnej sezóny. Akadémiu som absolvoval s piatimi kolegami. Boli z rôznych kútov sveta. Dvaja z nich boli dokonca online, takže my ostatní sme mali doslova individuálne štúdium.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB8V2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 20 551
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 731
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 10 076
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 9 197
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 640
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 5 603
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 398
  8. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 551
  1. Lukáš Čelinák: Robert Fico a jeho cesta k totalite – ako sa zo Slovenska stáva pestúnsky štát
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  3. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  4. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Maďarsko.
  5. Dalibor Eštočák: Ako ma Putin chce zabiť II.
  6. David Talian: Ako má učiť ten, kto sa sám bojí známky?
  7. Vladimír Krátky: V zime pomrzneme !
  8. Ján Valchár: O zemiakoch, Šáhidoch a pasákoch
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 426
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 760
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 8 708
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 100
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 410
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 392
  7. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 4 213
  8. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 4 010
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  2. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  3. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  4. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  5. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  6. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  8. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Lukáš Čelinák: Robert Fico a jeho cesta k totalite – ako sa zo Slovenska stáva pestúnsky štát
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  3. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  4. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Maďarsko.
  5. Dalibor Eštočák: Ako ma Putin chce zabiť II.
  6. David Talian: Ako má učiť ten, kto sa sám bojí známky?
  7. Vladimír Krátky: V zime pomrzneme !
  8. Ján Valchár: O zemiakoch, Šáhidoch a pasákoch
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 426
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 760
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 8 708
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 100
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 410
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 392
  7. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 4 213
  8. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 4 010
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  2. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  3. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  4. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  5. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  6. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  8. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu