Nové trendy v zmrzline sú šokujúce, tvrdí stavbár. Za zmrzlinára sa vyučil u šampióna v Taliansku

O zmrzline sníval takmer celý život.

Špecializáciou Ladislava Pálinkása boli donedávna domy na kľúč, neskôr išiel do talianska študovať výrobu zmrzliny. Špecializáciou Ladislava Pálinkása boli donedávna domy na kľúč, neskôr išiel do talianska študovať výrobu zmrzliny. (Zdroj: archív LP)

HORNÁ NITRA. Jeho špecializáciou boli až donedávna domy na kľúč, od leta bude všetko inak. Rozhodol sa, že bude zmrzlinár. Na prvý pohľad pre niekoho možno šialený nápad, on to mal však už roky v hlave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prihlásil sa do školy v talianskej Bologni, z ktorej po jej úspešnom ukončení vychádzajú tí najlepší odborníci na prípravu chladenej pochúťky. Na Slovensko si priniesol nielen cenné vedomosti, ale aj niekoľko zaručených receptov od vychýrených majstrov.

LADISLAV PÁLINKÁS má 56 rokov a o tom, že bude raz zmrzlinárom sníval takmer celý život. Tušil, že to nebude jednoduché, ale realita pri riešení všetkého, čo s výrobou a predajom takého obyčajného produktu akým je zmrzlina súvisí, prekvapila aj jeho.

SkryťVypnúť reklamu

Tvrdí, že ak bolo stavebníctvo zložité, tak zmrzline nesiahalo ani po päty. O štúdiu na zmrzlinovej univerzite, šokujúcich trendoch v tomto obore, ale aj o divnej polievkovej legislatíve prezradil viac v rozhovore.

Čo bolo pred zmrzlinou?

Celý život som podnikal. S otcom sme mali veľkú firmu. Zamestnávali sme takmer 50 ľudí a predávali v celom Československu rôzny tovar od televízorov cez domáce potreby až po zásoby pre armádu. Potom to náhle skončilo a nemali sme nič.

Odišiel som do Talianska, nevedel som jazyk, nič, tak ma zobrali na stavbu. Tam som začínal úplne od nuly a postupne som sa učil ako stavať domy. Potom som sa vrátil na Slovensko, zamestnal som sa v stavebnej firme, pochopil ako to tu funguje a začal som stavať vlastné domy.

Prečítajte si tiež Realita je v dnešnej polícii ešte horšia, ako keď som slúžil, tvrdí bývalý funkcionár z NAKA Čítajte 

Kedy a ako vznikol nápad stať sa zmrzlinárom?

O tom, že raz budem robiť zmrzlinu som sníval minimálne tridsať rokov. Stavebníctvo nebolo tiež zlé, vždy ma to bavilo. Po Covide sa však všetko zmenilo. Ceny materiálov a práce stúpli a domy sa stávali pre klientov oveľa drahšími a menej predajnými. Prestalo ma to napĺňať.

SkryťVypnúť reklamu

Tiež som si uvedomil, ako dlho môžem ešte pracovať na stavbách a koľko rokov sa dá venovať zmrzline. Povedal som si, že si ten sen splním a navštívil som vlani v januári celosvetovú výstavu zmrzliny v Taliansku, kde som sa zapísal do školy.

Ako na tento nápad reagovalo okolie?

Nikto tomu neveril. Dlho som o tom rozprával, ale ľudia si mysleli, že sú to len také reči a iba snívam. Jediná, kto ma naozaj podporovala, bola moja priateľka.

Mohlo by vás zaujímať Na severe Slovenska vodné nádrže vysychajú, na hornej Nitre sú plné. Nič alarmujúce, tvrdia vodohospodári Čítajte 

Čo vás najviac prekvapilo?

Jednoznačne byrokracia. Napríklad to, keď som zistil, že na to, aby som sa mohol u nás stať zmrzlinárom, potrebujem vedieť absurdné veci. Napríklad to ako sa skladuje mäso alebo akú teplotu má mať polievka.

Tak sú skrátka nastavené naše predpisy. Treba si spraviť hygienické normy a tie sú všeobecné pre všetkých. Nič iné som s tým nemohol urobiť, len sa to naučiť.

SkryťVypnúť reklamu

Majú Slováci záujem o kvalitnú zmrzlinu?

Určite áno. Ja som si sadol na motorku a prešiel Slovensko, aby som našiel najlepšie zmrzliny. Miest s naozaj kvalitnou zmrzlinou u nás stále nie je veľa. Povedal by som, že by sa dali zrátať na prstoch jednej ruky.

Na mysli mám samozrejme skutočnú kvalitu. Zistíte to ale až vtedy, keď máte možnosť špičkovú zmrzlinu aj naozaj ochutnať. Dovtedy si vyberáte len z tých, ktoré sú k dispozícii a ktoré môžete porovnávať.

Napísali sme V Kanade za vstup do nemocnice neplatila, v Bojniciach áno, postihnutí sú diskriminovaní, tvrdí pacientka Čítajte 

Naučili vás v Taliansku ako takúto kvalitu dosiahnuť?

Áno. Je to v podstate veľmi jednoduché. Základ je v tom, že oni to robia poctivo. Už prvý deň na škole, keď sme vyrobili zmrzlinu, bola o niekoľko levelov vyššie ako tá, ktorá je bežne dostupná u nás na Slovensku.

Zmrzlina je neuveriteľný fenomén. Keď je skutočne dobrá, dá si ju aj ten, kto zmrzlinu neobľubuje, stačí ak ju ochutná. Základom sú vstupné suroviny, na ktorých nemôžete šetriť a hlavne musíte mať istotu špičkového dodávateľa. Suroviny budem používať z rôznych kútov sveta. Vanilku z Madagaskaru, pistácie zo Sicílie a podobne.

V Taliansku som kedysi navštevoval jednu malú zmrzlináreň. Bola tam staršia pani, ktorá robila úžasnú zmrzlinu. Chodil som tam aj vtedy, keď som nemal chuť na zmrzlinu, len aby som ju videl, ako pracuje. Potom som si jej zmrzlinu aj tak dal. Tá chuť bola neskutočná.

Koľko študentov s vami bolo na škole?

Veľká výhoda bola, že nás nebolo veľa, nakoľko som študoval počas letnej sezóny. Akadémiu som absolvoval s piatimi kolegami. Boli z rôznych kútov sveta. Dvaja z nich boli dokonca online, takže my ostatní sme mali doslova individuálne štúdium.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB8V2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 8 156
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 063
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 262
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 665
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 074
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 874
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 570
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 375
  1. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  2. Ondřej Havelka: Kdo jsme. Teologické pojetí lidské osoby a osobnosti
  3. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — III.
  4. Tomáš Susko: Hollywoodska scenáristická škola vs slovenský film
  5. Radoslav Medzihradský: Majstrovstvá sveta v snookeri
  6. Jolana Čuláková: Extrémistickí aktivisti a "antifašisti" sa zahryzli do Pochodu pre život a stopli ho
  7. Dominik Sumbal: Obvinenie Juraja Šeligu je útokom na každého slušného človeka
  8. Veronika Mešková: Nomádka
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 105
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 24 312
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 10 478
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 271
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 9 411
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 367
  7. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 6 648
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 719
  1. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  3. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  4. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  5. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  6. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  7. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  8. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Premietanie videa V búrke bez úkrytu a následná diskusia s autormi sa uskutoční 2. mája o 17:00.


Ilustračné foto.

Nezvestný bol od konca marca.


Vytekajúcu kvapilinu zachytili obecní hasiči z Nedožier-Brezian.

Následky úniku likvidovali hasiči.


TASR
MUDr. Ivan Porubec

Tento týždeň na otázky odpovedá internista MUDr. Ivan Porubec, ktorý pôsobí v internej ambulancii Unikliniky kardinála Korca.


  1. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  2. Ondřej Havelka: Kdo jsme. Teologické pojetí lidské osoby a osobnosti
  3. Vladimír Bojničan: Konzervy 21. storočia – celé zle! — III.
  4. Tomáš Susko: Hollywoodska scenáristická škola vs slovenský film
  5. Radoslav Medzihradský: Majstrovstvá sveta v snookeri
  6. Jolana Čuláková: Extrémistickí aktivisti a "antifašisti" sa zahryzli do Pochodu pre život a stopli ho
  7. Dominik Sumbal: Obvinenie Juraja Šeligu je útokom na každého slušného človeka
  8. Veronika Mešková: Nomádka
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 105
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 24 312
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 10 478
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 271
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 9 411
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 367
  7. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 6 648
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 719
  1. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  3. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  4. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  5. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  6. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
  7. Jiří Ščobák: Diverzifikovať môžeme podnety, aktivity, informácie, zručnosti, zážitky, prácu, identitu, investície, riziká, vedomosti a aj prácu na fyzičke
  8. Post Bellum SK: Mlčanie po výbuchu: Komunistická propaganda a Černobyľ

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu