Najlepšia slovenská bryndza, teraz ovčí syr. Obľúbená farma spod Vtáčnika búra mýty

Tento rok získala šesť ocenení.

Farma pod Vtáčnikom získala za svoje výrobky viacero ocenení.Farma pod Vtáčnikom získala za svoje výrobky viacero ocenení. (Zdroj: archív Farma pod Vtáčnikom)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM. Najlepšie výrobky z ovčieho syra tento rok nepochádzajú z Liptova ani Oravy. Najvyššie ocenenia na celoslovenskej syrárskej súťaži počas Agrokomplexu v Nitre získala ovčia farma učupená pod pohorím Vtáčnik neďaleko Prievidze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Farma, ktorá je aj obľúbenou turistickou aktrakciou, patrí k slovenskej špičke už niekoľko rokov napriek tomu, že horná Nitra nie je typickou ovčiarskou baštou. Úspech ako tento rok sa jej ale doteraz dosiahnuť nepodarilo. Získala až šesť cien.

Nevídaný úspech

Memoriál Egona Gyarmathyho, ktorý bol významným nestorom ovčiarstva a koziarstva na Slovensku, je etablovaná celonárodná syrárska súťaž. Prvý raz na nej Farma pod Vtáčnikom zabodovala v roku 2017 a odvtedy si vždy domov priniesla nejaké ocenenie. V roku 2018 dokonca získala titul pre najlepšiu bryndzu na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujímať Bojnice pestujú jedno z najdrahších korení, k unikátnej tradícii sa vrátili po 200 rokoch Čítajte 

Počas tohto ročníka farma prezentovala osem výrobkov v šiestich kategóriách a všetky uspeli. „Prvé miesto sme získali za ovčie aj kravské zrejúce syry a za čerstvý ovčí syr. Druhé miesto za kravské nite, stopercentnú ovčiu bryndzu a ovčí údený syr,“ vymenovala manažérka farmy Jana Kováčiková.

Doplnila, že ide o nečakaný a výnimočný úspech, na ktorý sú veľmi hrdí a stoja za ním všetci ľudia, ktorí na farme pracujú.

Receptúra inšpirovaná Talianskom

K najúspešnejším výrobkom patrí ovčí zrejúci syr vďaka svojej receptúre. „Priniesol nám ju syrár z okolia Banskej Bystrice, ktorý pätnásť rokov pracoval v Taliansku. Myslím, že práve v jeho recepte je tajomstvo úspechu,“ povedala Kováčiková.

Ďalšou zásadou je, že na farme všetky produkty prejdú ľudskými rukami, vyhýbajú sa konzervantom, chemickým prísadám a umelým zásahom pri výrobe produktov.

SkryťVypnúť reklamu

„Vo veľkovýrobe je všetko presne nalinajkované, nastavené. My stále robíme s tým, že sa niečo nemusí podariť. Napríklad naša bryndza môže niekedy mať žltšiu farbu, je to však tým, že nie je pasterizovaná ani bielená,“ vysvetlila.

Na farme je plno práce od rána do večera, začínajú ráno o piatej dojením oviec, mlieko sa hneď spracúva. Druhýkrát doja popoludní a nasleduje rovnaký proces ako ráno. V čase najvyššej laktácie spracujú denne štyristo litrov mlieka, po sezóne, teda v zime, asi polovicu.

Prečítajte si Volali ho sedliacky palác. Čo staviteľov inšpirovalo, nevedno, vzácny dom ocenili pamiatkari Čítajte 

Z rodinnej farmy turistická atrakcia

Farma pod Vtáčnikom vznikla pred deviatimi rokmi. Bývalý majiteľ chcel vyrábať zdravé potraviny pre svoju rodinu. Začínal so sto ovcami a starým areálom. Postupne ho zveľaďoval, vybudoval ubytovanie pre zamestnancov aj predajňu.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa na farme starajú takmer o päťsto oviec, hovädzí dobytok a hydinu. S výrobkami postupne expandovali aj mimo región, odberateľov majú v rôznych kútoch Slovenska.

Areál sa rozhodli sprístupniť aj verejnosti, z farmy je obľúbená turistická atrakcia. Navštevujú ju turisti, cyklisti a rodiny s deťmi od jari do jesene. V regióne aj jeho okolí je jedinečná, podobnú návštevníci nemajú možnosť navštíviť.

„Chceli sme, aby ľudia a hlavne deti mali možnosť vidieť, ako vyzerá život na farme a ako sa vyrábajú obľúbené výrobky. Ľudia sem chodia relaxovať, ale sa aj naučiť niečo nové.

Robíme aj exkurzie pre skupiny, ich súčasťou je prezentácia a prehliadka farmy,“ vysvetlila farmárka.

Súvisiaci článok Hradný výklenok odkryl stredovekú pivnicu, z ktorej mal viesť bájny tunel na Bojnický zámok Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 12 547
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 8 595
  3. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 7 414
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 5 253
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 140
  6. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 2 485
  7. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 1 936
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 1 718
  1. Vladimír Krátky: TA3 v Prahe,
  2. Jakub Cipko: Chýba na Slovensku konzervatívna strana?
  3. Ján Valchár: O Zelenskom ako diktátorovi a zľave tisíc percent
  4. Štefan Šturdzík: Rasizmus a neznášanlivosť jeho rodinu vyhnali zo Slovenska.
  5. Jozef Huljak: Skutočne je spoločná téma iba klíma?
  6. Adam Ustupsky : "Zorov"kult osobnosti,alebo charizmatická aristokracia v Slovenskej politike (zamyslenie).
  7. Marek Strapko: Môžeš na Slovensku vedome porušovať zákon?
  8. Tomáš Čajda: Ako sa Kusý a Čupka spojili.
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 36 210
  2. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 14 499
  3. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 242
  4. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 10 030
  5. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 8 899
  6. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 8 205
  7. Juraj Kumičák: Atrapa 7 332
  8. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 6 662
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Zuzana Epperson povedie reorganizovanú OOCR s víziou pre Trenčín 2026.


Ovce pred strihaním

Pokúsia sa aj zlepšiť rekord v strihaní.


TASR

Skončili ste strednú školu a prijali vás na vysokú? Na bezplatné cestovanie vlakmi ZSSK ale máte nárok až po zápise. Na cesty za letnými zážitkami má dopravná spoločnosť výhodné ponuky.


Námestie v Handlovej

Do výzvy sa zapojilo deväť žiadateľov.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu