Čo by ste odporučili dať si pred cvičením, keď chcem schudnúť: spaľovač alebo proteínový drink?
Ak chcete schudnúť, najdôležitejšie je položiť si otázku, aký je váš sčítaný celodenný kalorický príjem. To je úplne prvý bod, ktorý si treba zodpovedať a v ktorom mať stopercentne jasno.
Ak budete mať za deň vyšší kalorický príjem ako výdaj, v zásade bude úplne jedno, či si dáte pred tréningom spaľovač, alebo proteínový nápoj. Priberať budete tak či tak.
Ak máte celkový kalorický príjem vyriešený a v ňom aj vhodne nastavené makronutrienty – bielkoviny, sacharidy a tuky, až potom sa poďme pozrieť na nuansy ako spaľovač tuku.
Pred cvičením s cieľom spaľovať tuk je vhodné dať si spaľovač cca 20 – 30 minút pred tréningom. Spaľovač sám osebe kalórie nespáli priamo.

Myslím, že jeho reálny účinok je v spoločnosti nadhodnotený. Je to ako doplnok, ktorý môže pomôcť zrýchliť metabolizmus, zvýšiť výdrž pri cvičení a znížiť chuť do jedla.
Ak by som mala premýšľať nad finančnou investíciou do spaľovača tukov, radšej by som peniaze investovala do kvalitného mäsa, zeleniny, prípadne proteínového nápoja, ktorého využitie je ideálne po tréningu a telo má z neho väčšie benefity.
Kedy je najvhodnejší čas jesť po kondičnom tréningu a čo by mala strava po ňom obsahovať pri chudnutí?
Po kondičnom tréningu je vhodné najprv doplniť minerály vypotené pri aktivite.
Kondičné tréningy bývajú namáhavé, často dlhšie ako 1 – 1,5 hodiny a pri potení sa z tela vyplavujú látky, ktoré môžeme doplniť jontovým nápojom.
Potom by som odporučila vypiť proteín s vodou ako rýchly zdroj bielkovín. Pol hodiny až hodinu nato by som zvolila ľahko a rýchlo stráviteľné jedlo, ktoré nám dá dostatok sacharidov a bielkovín.
Hneď po tréningu by som šetrila tukmi, ktoré spomaľujú trávenie a v potréningovom jedle nie sú až tak vhodné, tuky by som teda dala až do nasledujúceho jedla.

Vhodné potréningové jedlo vyskladajte ako zdroj chudých bielkovín, to môže byť kuracie alebo morčacie mäso, treska, tilapia, pstruh, vegetariánska varianta tofu a doplňte to sacharidovou prílohou s nižším glykemickým indexom, ako napríklad pohánka, quinoa, zemiaky, ryža, proteinový chlebík, ryžové slíže.
Otázky môžete posielať poštou na adresu redakcie MY noviny, Falešníka 6, 97101 Prievidza a taktiež mailom na ingrid.balazkova@petitpress.sk