Od háčkovania do kuchyne. Martina Gromová inšpiruje svojimi receptami tisícky fanúšikov

Zakladateľka stránky Furt v kuchyni inšpiruje každodenne svojimi receptami tisíce fanúšikov.

Martina Gromová  na sociálnych sieťach zdieľa inšpirácie na sviatočné dobroty. Martina Gromová na sociálnych sieťach zdieľa inšpirácie na sviatočné dobroty. (Zdroj: acebook Furt v kuchyni)

Martina Gromová je bývalá vojačka, a zároveň matka piatich detí. Počas obdobia covidu si založila facebookovú stránku Furt v kuchyni. Zdieľala tam recepty, ktoré navarila, alebo do prípravy jedál zapájala deti. Za svoju prácu získala ocenenie MAMA roka v kategórii influencerka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vaše stránku ste nazvali Furt v kuchyni. Je to tak aj v skutočnosti, že ste stále v kuchyni?
Áno, varím alebo pečiem takmer stále.

Kedy vás začalo baviť varenie? Bolo to už v detstve?
Varím odmalička. Už ako dieťa som s kamarátkami všeličo vytvárala. Zintenzívnilo sa to, keď prišli na svet deti. Počas korony som dávala recepty na sociálne siete. Predtým som mala stránku, kde som sa venovala háčkovaniu. Ako boli deti doma počas covidu, chcela som ich trošku zamestnať. Nech sa niečo naučia. Dali sme si rozpis, že každý deň niekto niečo navarí. Potom som jedlá odfotila a dávala som to na svoj súkromný profil na Facebook. Keď sa mi to tam začalo hromadiť a ľudia si stále pýtali recepty, povedala som si, že vytvorím osobitnú stránku. A tak vznikol projekt Furt v kuchyni. Varenie je moja veľká záľuba. Niekto má k tomu cit, že ho baví sa hrať s jedlom, dekorovať ho. Keď pridávam na sociálne siete napríklad raňajky, ktoré si vyzdobím, ľudia sa ma pýtajú, či to robím len kvôli fotke. Ale nie je to tak. Vždy si to pekne naservírujem a lepšie mi to tak chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Projekt Furt v kuchyni vznikol hlavne preto, že ste chceli zamestnať deti počas covidu?
Hlavne kvôli korone. V podstate sme vtedy začali viac variť. Predtým som zdieľala na sociálnych sieťach len ak deti niečo uvarili. Snažím sa každému dieťaťu urobiť tortu na narodeniny. S tým som sa vždy podelila na Facebooku. Ale vareniu a sociálnym sieťam som sa začala venovať viac až počas covidu.

Môže vás zaujať Chýbajúca kultúra sa odráža na spoločnosti, tvrdí herečka Lesana Krausková Čítajte 

Dá sa v kuchyni vyhovieť všetkým? Je náročné pripraviť jedlo, ktoré bude chutiť vám aj deťom?
Väčšinou je to tak, že dve alebo tri deti sa zhodujú v určitom jedle. Prinajhoršom pripravím ešte jednu alternatívu. Alebo keď niekto nemá niečo rád, ako napríklad dievčatám nechutia hríby, tak ich dám len do polovice. Väčšinou sa, našťastie, vedia zhodnúť na jedlách, ktoré majú radi všetci.

SkryťVypnúť reklamu

Zapájate do prípravy jedál aj deti?
Áno. Najstarší traja sú už stredoškoláci a bývajú na internáte. Stále mi hovoria, že kadečo vyvárajú v kuchynke.

Preferujete zdravšie varianty jedál. Chutí to deťom?
Odmalička jem veľa zeleniny a snažím sa viesť k tomu aj deti. Nehovorím, že všetci zjedia úplne všetko, ale je toho dosť, čo majú radi. Viac-menej sú na také jedlá zvyknutí odmalička.

Aké jedlo majú najradšej deti a čo najviac chutí vám?
Deti majú v poslednej dobe veľmi radi mäso na šťave s ryžou, tiež opekané zemiaky, hranolky, lasagne, špagety. Obľubujú aj ázijskú kuchyňu. Často pripravujem krémové polievky. Keď som sama, moje jedlo vyzerá úplne inak. Robím si šaláty alebo mäso s prílohou, kde prevažuje veľa zeleniny. Snažím sa byť aktívna fyzicky a prispôsobujem tomu aj svoje pokrmy.

SkryťVypnúť reklamu

Kde nachádzate každodennú inšpiráciu na jedlá, ktoré varíte?
Podľa toho, či mám deti doma, alebo sú na internáte. Keď som sama doma, varím si, čo mám ja rada. Väčšinou sú to zdravšie jedlá, šaláty, veľa zeleniny. Ak sú doma deti, väčšinou sa ich pýtam, čo by si dali, alebo pokrm prispôsobujem tomu, čo máme doma.

Rada v kuchyni improvizujete a vymýšľate nové jedlá?
Vždy mám základnú myšlienku. Často do jedál popridávam suroviny navyše, ktoré mám doma, ak mám pocit, že by sa mi tam ešte hodili.

Na sociálnych sieťach máte niekoľko tisíc fanúšikov. Považujete sa za influencerku?
Slovo influencer príliš nemusím, aj keď je to v súčasnosti veľmi používané. V roku 2020 som vyhrala ocenenie MAMA roka v kategórii influencer, takže som sa s tým už nejako stotožnila. Vtedy som sa viac venovala háčkovaniu. Varenie som ešte len rozbiehala.

Ako reagujú sledujúci na vaše príspevky? Píšu vám mamičky, že ich inšpirujete, keď nevedia, čo variť?
Áno, samozrejme. Mamičky mi často píšu, že vyskúšali moje recepty a deťom veľmi chutilo.

Blížia sa vianočné sviatky, ktoré sú aj o dobrom jedle. Tešíte sa na toto obdobie?
Na Vianoce sa vždy veľmi teším. Hlavne na tú atmosféru, stromček, výzdobu. Konečne sme veštci spolu doma. Mám rada všetko okolo toho. Samozrejme, ten stres predtým veľmi nemusím, hlavne zháňanie darčekov.

Môže vás zaujať Slováci nie sú takí zlí, myslí si Andrej Vrškový, ktorý prešiel stovky kilometrov naprieč Slovenskom Čítajte 

Ako vyzerá sviatočné menu u Gromovcov? Pripravujete aj niečo netradičné?
U nás toho pripravujeme celkom dosť. Bývalý manžel doniesol niečo do našej rodiny a spojili sme to s receptami, ktoré sme robili na Vianoce u nás. I keď sme sa s manželom rozviedli, doma ponechávam všetky jedlá, na ktoré sme boli zvyknutí. Štedrú večeru začíname rozkrojením jabĺčka, aby sme vedeli, či budeme zdraví. Následne musí byť oplátka s medom a cesnakom. Potom pupačky s makom. Z polievok kapustnica. Od manžela máme sladkú mliečnu polievku s hrozienkami, volá sa to chomút. Od mojej rodiny sme si doniesli hríbovú omáčku. Nasleduje pečená ryba a vysmážané filé. Pripravujeme zemiakový šalát s majonézou, ale aj cibuľový. Vždy pečiem štedrák, ten musí byť. Máme pravidlo, že každý z nás musí ochutnať pri štedrovečernom stole z každého pokrmu, aj keď len za lyžičku.

Koľko druhov koláčikov pečiete? Sú to tradičné koláče, alebo pripravujete aj zdravšie verzie zákuskov?
Kedysi som robila desať až pätnásť druhov. Už som to obmedzila, pretože sa nikdy nezjedlo všetko. Potom som to dávala do mrazničky, alebo zostávali na Silvestra. Povedala som si, že radšej dopečiem, ak bude málo. Teraz robím tak päť až šesť druhov. K tomu ešte štedrák a medové rezy. Každý rok prídem s novým receptom. Skúšam aj rôzne nepečené. Snažím sa robiť zdravšie verzie koláčikov. Určite budem zdieľať vianočné recepty aj na sociálnych sieťach. Už tam mám tú klasiku z minulých rokov, ako štedrák, vanilkové rožky, rôzne šuhajdy či linecké.

Kedy začínate s pečením?
Ani nie veľmi včas. Skôr to potom vezmem nárazovo, že v jeden deň pečiem aj tri druhy, často aj do noci. Za štyri dni napečiem všetko.

Môže vás zaujať Četníci v minulosti viedli Prievidzou čerta, ten chcel od ženy vymámiť peniaze Čítajte 

Na sociálnych sieťach ste zdieľali stovky receptov. Premýšľate nad vlastnou kuchárskou knihou?
Veľa ľudí mi vravelo, aby som napísala knižku. A to ešte v období, keď som začínala s Instagramom, keďže najprv som zdieľala recepty len na Facebooku. Instagramu som nevedela prísť na chuť. Ale už som sa s Instagramom naučila robiť a je mi prednejší ako Facebook. Aj keď mám na Facebooku ešte stále viac sledujúcich. Keď som sa snažila získať fanúšikov na Instagram, sľubovala som, že keď budem mať desaťtisíc sledujúcich, napíšem knihu. Už ich mám tridsaťtisíc a stále som sa do toho nedokopala.

Kde rada trávite čas, keď nie ste v kuchyni?
Kedysi som veľa háčkovala. Často po nociach. Možno sa k tomu ešte raz vrátim. Inak sa venujem športu, v posledných dvoch rokoch aj vysokohorskej turistike.

Prievidza a Bojnice sú známe dobrými gastropodnikmi. Zájdete si niekam, ak máte čas?
Podniky navštevujem len zriedka. Ak si niekam zájdeme, väčšinou s deťmi. Deti majú radi ázijskú kuchyňu alebo pizzu. Takže väčšinou vyhrá niečo z toho.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 173
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 5 911
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 268
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 832
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 248
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 913
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 740
  8. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 2 440
  1. Martin Fronk: Kamenný strážca ukrytý za panelákmi
  2. Vladimír Bojničan: Ruská invázia na Ukrajinu ako logické pokračovanie kultúrnej vojny – porovnanie hodnôt, cieľov a ideológií
  3. Elena Antalová: Keď sme boli aj kultúrni bratia
  4. Otilia Horrocks: VW, Tesco… a kto bude ďalší? Hon na zahraničné firmy ako predohra k ústavným zmenám ?
  5. Marcel Stropkay: Toto nie je chyba. Toto je systém.
  6. Monika Albertiová: Projekt PVE Málinec: Otázka spravodlivosti, dôvery a úcty k miestnym ľuďom a krajine
  7. Miroslav Daniš: Koniec parlamentnej demokracie na Slovensku
  8. Dávid Polák: Rozmanitý Izrael: Spoločnosť plná kontrastov
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 23 426
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 915
  3. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 7 085
  4. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 6 728
  5. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 6 444
  6. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 302
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 4 703
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 676
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Oslany sa pridali k bežeckým obciam Slovenska


Mestská plaváreň v Prievidzi

Letné údržbové práce sú v plnom prúde.


TASR
Ilustračná snímka.

Sedem z deviatich okresov kraja zaznamenalo nárast ľudí bez práce.


TASR
Bojnický zámok v noci

Nebude chýbať módna prehliadka krojov.


TASR
  1. Martin Fronk: Kamenný strážca ukrytý za panelákmi
  2. Vladimír Bojničan: Ruská invázia na Ukrajinu ako logické pokračovanie kultúrnej vojny – porovnanie hodnôt, cieľov a ideológií
  3. Elena Antalová: Keď sme boli aj kultúrni bratia
  4. Otilia Horrocks: VW, Tesco… a kto bude ďalší? Hon na zahraničné firmy ako predohra k ústavným zmenám ?
  5. Marcel Stropkay: Toto nie je chyba. Toto je systém.
  6. Monika Albertiová: Projekt PVE Málinec: Otázka spravodlivosti, dôvery a úcty k miestnym ľuďom a krajine
  7. Miroslav Daniš: Koniec parlamentnej demokracie na Slovensku
  8. Dávid Polák: Rozmanitý Izrael: Spoločnosť plná kontrastov
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 23 426
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 915
  3. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 7 085
  4. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 6 728
  5. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 6 444
  6. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 302
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 4 703
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 676
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu