Zachováva tradičný symbol Vianoc. Remeselníčka tvorí sviečky z včelieho vosku

Sviečky z včelieho vosku patria k typickým symbolom slovenských Vianoc.

Katarína Poliaková a jej výrobky.Katarína Poliaková a jej výrobky. (Zdroj: Aneta Černáková)

HORNÁ NITRA. Emília Poliaková tvorí sviečky z včelieho vosku už dvadsaťpäť rokov. Prvé informácie o výrobe získavala z literatúry, keďže internet v tom čase nebol bežnou súčasťou domácností. Zaujali ju benefity, ktoré má včelí vosk pre ľudský organizmus. Zároveň chcela zachovať tradičnú výrobu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Voskové sviečky majú dlhú históriu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. V minulosti boli výsadou bohatých ľudí. Používali ich páni a šľachta na osvetľovanie príbytkov. Patrili aj k uznávaným platidlám.

„Včelí vosk bol nákladný materiál, ktorý si nemohol dovoliť hocikto. Chudobnejšia vrstva obyvateľstva používala lojové sviečky. Tie však nepríjemne zapáchali a pri horení veľmi dymili,“ popisuje Emília.

SkryťVypnúť reklamu

V súčasnosti patrí včelí vosk k drahším materiálom, no je viac dostupný aj pre bežných ľudí. Po voskových sviečkach je dopyt najmä v období Vianoc.

„Keďže sa výrobe sviečok venujem dlhé roky, teší ma, že mám stálych zákazníkov, ktorí sa po ne vracajú každoročne. Ľudia chcú mať na Vianoce prírodu i doma. Používajú ich aj ako adventné sviečky alebo nimi obdarujú blízkych,“ vysvetľuje.

Môže vás zaujať Chýbajúca kultúra sa odráža na spoločnosti, tvrdí herečka Lesana Krausková Čítajte 

Voskové sviečky charakterizuje čisto prírodný materiál a medová vôňa. Emília dodáva, že kolujú povery, podľa ktorých pálenie týchto sviečok pohlcuje negatívnu energiu v domácnostiach.

Osvedčený výrobný postup

Remeselníčka dodržiava rokmi overený výrobný postup. Keďže vytvára sviečky rôznych veľkostí, množstvo materiálu prispôsobuje podľa toho, akú dlhú a hrubú sviečku práve tvorí. Vosk musí mať určitú teplotu, aby sa s ním dalo pracovať.

SkryťVypnúť reklamu

Keď je príliš tvrdý, láme sa a zle sa s ním manipuluje. Materiál nahrieva, alebo s ním pracuje počas horúcich dní. Vtedy má ideálnu teplotu, aby sa dal stláčať. Následne si na voskový plát položí knôt vhodnej hrúbky. Materiál formuje prstami do želanej veľkosti a priemeru sviečky.

„Každú sviečku si človek musí najprv vyrobiť a odskúšať, ako horí. Je dôležité zvoliť do sviečky knôt vhodnej hrúbky. Používame asi sedem druhov hrúbok. Hrúbka musí byť adekvátna k priemeru sviečky, inak knôt nehorí. Trvalo mi dlhšiu dobu, kým som zistila, ktorý knôt je vhodný do akej sviečky,“ vraví.

Cena sa odvíja od kvality materiálov

Emília dbá pri výrobe na kvalitné materiály. Vosk nakupuje priamo od včelárov, alebo vo včelárskych potrebách. Považuje za najdôležitejšie, aby sa pri výrobe používal pravý knôt. Inak sviečky nemusia dobre horieť.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sa používajú lacnejšie náhrady, sviečka dobre nehorí alebo veľmi dymí. Knôt musí byť kvalitný. Zároveň by mal byť namočený, keď sa rozpúšťa vosk. Horí jedine vtedy. Na záver potieram konce rozpusteným voskom, pretože vtedy knôt horí ešte lepšie.“

Môže vás zaujať Zachováva tradičné tokárstvo. Ručná práca je nedocenená, tvrdí remeselník Čítajte 

Zlý materiál sa odrazí na kvalite sviečky. „Na trhoch som sa stretla s tým, že výrobcovia dávali do sviečok šnúrky do topánok namiesto knôtu. V šnúrkach je silón a nehorí to dobre. Potom okoloidúci reagovali aj na moje sviečky, že keď im predtým nehoreli, už si ich viac nekúpia,“ dodáva remeselníčka.

V súčasnosti je na trhu cena včelieho vosku i pravých knôtov dosť vysoká. Ľudia sa pri Emíliinom stánku zastavujú a výrobky sa im páčia. Cena sviečok sa odvíja od nákupu kvalitného materiálu. Každý zákazník však nie je ochotný priplatiť si za kvalitný výrobok.

Vianočné tipy a recepty:

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 313
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 567
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 337
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 409
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 535
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 241
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 564
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


7
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu