Čerstvé ryby zo slovenskej farmy sú čoraz žiadanejšími

Domáci producent stavil na zdravú rybu a čerstvosť.

Sú plné dôležitých živín, jódu, vitamínov, minerálov a vynikajúcim zdrojom omega 3 mastných kyselín. Nepochybne by mali byť neodmysliteľnou súčasťou zdravého jedálnička. Podľa odborníkov totiž už jedna porcia rýb týždenne znižuje riziko infarktu aj mŕtvice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryby sú navyše chutné a dajú sa pripraviť rôznymi spôsobmi, tak, že ulahodia počas bežných aj sviatočných dní. K dokonalej kombinácii chýba pridať už len čerstvosť. Tá je najviac zaručená pri rybách, ktoré dnes spracujú a zajtra sú na pultoch.

SkryťVypnúť reklamu
Načítavam video...

Presne také deň čo deň opúšťajú brány spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza, Agro rybia farma Handlová o. z., ktorá vznikla v roku 2015.

Keďže podľa slov jej riaditeľky Petry Uhríkovej majú recirkulačný akvakultúrny systém prispôsobený na chov teplomilnej ryby, rozhodli sa pre chov sumčeka afrického.

„Náš zdroj vody vyviera v pohorí Vtáčnik. V podstate voda bola druhotným produktom pri ťažbe uhlia, keďže sú tu viaceré pramene,“ vysvetlila s tým, že farma je zeleným projektom pre chov rýb, keďže nie sú chované na prietoku.

„Nie je potrebný neustály prísun čerstvej vody. Recirkulačný systém funguje na báze biofiltrov, v ktorých sa vyvíjajú živé mikroorganizmy. Tie vodu prečisťujú,“ vysvetlila riaditeľka dynamicky sa rozvíjajúcej spoločnosti, ktorá v roku v 2019 vyprodukovala takmer 880 ton živých rýb. Pandémia sľubný vzostup síce utlmila, no vlani sa farme podarilo dosiahnuť úroveň spred troch rokov. Aktuálne počíta s nárastom produkcie na približne 950 ton.

SkryťVypnúť reklamu

Bez chemikálií a prídavných látok

Čo sa týka samotného výrobného procesu je mimoriadne dôležitým faktorom absencia akýchkoľvek chemikálií či prídavných látok. „Takže ich môžeme radiť medzi najčistejšie, najdostupnejšie a najmä najčerstvejšie na našom trhu,“ zdôraznila Uhríková.

Tiež vyzdvihla prednosti sumčeka afrického, ktorý má veľmi málo tuku, obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže ho môžeme radiť medzi veľmi zdravé ryby. „Má veľa Omega 3 a 6 mastných kyselín, takže je veľkým prínosom pre naše zdravie, najmä pre srdcovo-cievny a nervový systém. Okrem toho neobsahuje takmer žiadne kosti, okrem chrbtovej,“ ozrejmila.

Farma funguje v rámci bezodpadového hospodárstva, keďže na nej dokážu spracovať celé ryby. „Koža, ktorá je bohatým zdrojom kolagénu, putuje do farmaceutického priemyslu. Z hlavy a kostry vzniká kostná, respektíve rybia múčka,“ doplnila riaditeľka.

SkryťVypnúť reklamu

Celý výrobný proces je pod drobnohľadom externých audítorov, pričom farma každý rok získava IFS certifikát. Konzumenti si v obchodoch, vrátane diskontného reťazca Lidl, môžu vybrať z chladených filiet s kožou aj bez nej.

V Lidli našli stabilného partnera

Práve spolupráca s Lidl sprevádza farmu takmer od začiatku jej pôsobenia na trhu. Vďaka nej sa jej výrobky dostali do povedomia nielen slovenských zákazníkov.

„Sme už v trvalom listingu pod Lidl značkou sumček africký, fileta bez kože,“ doplnila Uhríková s tým, že do prevádzok tohto diskontného reťazca umiestnia ročne priemerne 54 ton chladených výrobkov, konkrétne filiet, prípadne celých vypitvaných rýb alebo údených filiet. „Ide o približne 20 percent našich spracovaných výrobkov, pričom objem predaja je viac-menej stabilný,“ vyčíslila.

Oceňuje, že v Lidli, s ktorým spoluprácu vystihla slovami osveta, vizibilita a znalosť, každý mesiac opakujú akcie na filety aj v Česku, čo v rámci iných reťazcov nie je možné.

Farma expanduje aj do iných krajín, keďže jej produkcia presahuje reálne objednávky od slovenských zákazníkov.

„Ryby spracúvame na základe požiadaviek, respektíve objednávok od zákazníkov. Na pulty putujú úplne čerstvé, bez toho, aby sa prekladňovali, zmrazovali a následne rozmrazovali. Toto je najväčší rozdiel medzi našou a akoukoľvek dovezenou morskou či sladkovodnou rybou. Denne spracujeme takmer rovnaké množstvo rýb. Dopyt po nich stúpa, čo je potešiteľné, pretože čo sa týka Slovenska, tak v konzumácii rýb za ostatnými krajinami stále zaostáva,“ zakončila Uhríková.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťouLIDL Slovenská republika.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 632
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 906
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 432
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 681
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 336
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 436
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 197
  1. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Raz ten Rus odíde
  2. Štefan Šturdzík: Zadar.
  3. Janka Bittó Cigániková: Ak si chce minister Šaško zachovať aspoň zvyšky cti, mal by konať
  4. Viktor Pamula: Geopolitický hazard s krajinou.
  5. Marek Strapko: Možno ešte zomrú nejakí vaši drahí...
  6. Anna Miľanová: Naša hojdacia sieť, Zem, sa trhá. Príjemné pohojdávanie končí...
  7. Matúš Grznár: Matovič zistil ako to funguje, a preto je stále na scéne.
  8. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 896
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 755
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 067
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 751
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 861
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 268
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 151
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 372
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

 Bojnice (v žltom) ubránili Nové Zámky a v sérii o bronz vedú 1:0.

„Pľúckarov“ podržal Michal Koller.


Ladislav Szibilla
Slovenské banské múzeum Handlová

Výstava pre všetky vekové kategórie.


TASR
Zariadenie pre seniorov v Prievidzi

Hore ide cena stravy i ubytovanie.


TASR
Peter Nižný v zápase Challengers Cup-u proti Ľubľane.

KVP Nováky, napriek minikríze, suverénnym majstrom Slovenska.


  1. Milan Srnka: Virtuálna ceruzka: Raz ten Rus odíde
  2. Štefan Šturdzík: Zadar.
  3. Janka Bittó Cigániková: Ak si chce minister Šaško zachovať aspoň zvyšky cti, mal by konať
  4. Viktor Pamula: Geopolitický hazard s krajinou.
  5. Marek Strapko: Možno ešte zomrú nejakí vaši drahí...
  6. Anna Miľanová: Naša hojdacia sieť, Zem, sa trhá. Príjemné pohojdávanie končí...
  7. Matúš Grznár: Matovič zistil ako to funguje, a preto je stále na scéne.
  8. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 896
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 755
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 067
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 751
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 861
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 268
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 151
  8. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 372
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu