Dnes budem pokračovať ďalšími radami, ktoré, dúfam, poskytnú odpoveď na otázku, ktorú poslala čitateľka pani Helena.
4. Plná špajza
Tento bod sa ťažko plní niekomu, kto naozaj žije z mesiaca na mesiac, ale môže tiež pomôcť v šetrení. Využíva predošlé rady, kedy nakupovať potraviny v zľavách alebo v sezóne a to aj do zásoby. Pri správnom uskladnení vedia vydržať dlhé obdobie a máme tak k dispozícii potraviny po celý rok za najvýhodnejšie ceny. Plné špajzy v súčasnosti, ale hlavne v minulosti neboli symbolom prebytku, ale práve šikovného uvažovania.

5. Vlastná záhrada
Uvedomujem si, že pestovanie pre vlastnú spotrebu si málokto vie dovoliť a že pre niekoho to môže byť vzhľadom aj na jeho vek, povinnosti alebo iné dôvody nereálne. Ale je to možnosť, ako sa dostať k lacnejším a oveľa zdravším potravinám. Sám som zažil jednu milú skúsenosť, keď som bol na návšteve v záhradkárskej oblasti, kde viacerí dôchodcovia mali spoločné políčka, o ktoré sa starali. Bolo veľmi príjemné vidieť, akú majú z toho radosť, a prinášalo im to nielen potraviny v lepšej cene, ale aj zdravý pohyb a príjemný čas, ktorý trávili spolu.
6. Cestovanie za nákupmi
Tento bod je trochu spornejší, ale tiež vie ušetriť financie pri nákupe potravín. V rámci Slovenska asi nemá cenová turistika veľký zmysel, ale kúsok za hranicami môžeme nakúpiť niektoré potraviny výrazne lacnejšie. Treba, samozrejme, rátať s cenou dopravy, preto je výhodnejšie, keď takýto nákup uskutoční viacej ľudí naraz.

Je pre mňa samozrejmé, že veľa z týchto bodov je pre viacerých neuskutočniteľných. Takisto chápem, že niekto môže byť frustrovaný, že sa musí obmedzovať a hľadať riešenia, ako sa dostať k cenovo dostupným potravinám, keďže by to mala byť úloha štátu.
Na kritiku je vždy veľa priestoru, ale ja som sa snažil nájsť spôsoby, ktoré by mohli reálne niekomu pomôcť. Pokiaľ by aspoň jeden bod pomohol jednej osobe, považoval by som to za úspech.
Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa ekonomiky, zašlite nám ich na mail igor.rosko@petitpress.sk. Niektoré z nich vyberieme a v spolupráci s odborníkom na ne pripravíme odpoveď, ktorú uverejníme v ďalších vydaniach novín.
Autor: Boris Vanek