Šéfkuchár z Bojníc: Teší ma, že ľudia si objednajú tri chody, fľašu vína a strávia u nás aj štyri hodiny

Marek Karaka si pred piatimi rokmi otvoril reštauráciu, pretože chcel gastronómiu u nás posunúť na vyšší level. Jeho cieľom je variť bez práškov a polotovarov a zmeniť situáciu zamestnancov v gastrobiznise.

Marek KarakaMarek Karaka (Zdroj: archív Marek Karaka)

Hovoríte, že každý sen, ktorý si človek vysníva, sa dá splniť. Bolo vaším snom založenie vlastného gastropodniku?
Mojím snom bolo zmeniť veci v gastre. Predtým som bol zamestnaný v tomto odvetví. Veľakrát som pracoval na dohodu, peniaze som dostával na trikrát. V gastre to vtedy fungovalo a asi aj stále funguje bujaro. Tým, že som si otvoril reštauráciu, som si mohol splniť želanie, že v mojom podniku majú zamestnanci peniaze načas, sú zabezpečení, dostanú pracovné zmluvy, takže sa nemusia obávať budúcnosti. A potom sú s tým spojené ďalšie príjemné veci, že som sám sebe pánom a môžem robiť to, čo ma baví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čomu ste sa venovali pred vstupom do gastrobiznisu?
Celý život varím. Už dvadsať rokov som v kuchyni. Väčšinou som mal pozície, kde som sa ťahal vyššie, robil som šéfkuchára v hoteloch. Mal som pod sebou veľa ľudí, a to sú tie najväčšie skúsenosti.

Môže vás zaujať FOTO: Unikátne vodné mlynčeky vo Vyšehradnom urobili radosť deťom aj dospelým Čítajte 

Tvrdíte, že na to, aby človek mohol viesť vlastnú reštauráciu, musí určitým spôsobom dozrieť. Kde ste vy naberali gastronomické skúsenosti?
Väčšinou na Slovensku. Nikdy som nejako necestoval za prácou do zahraničia. Podľa mňa ide veľa ľudí za robotou kvôli peniazom, ale tie peniaze sa dajú zarobiť aj doma. Keby kuchári a aj iní ľudia zostávali na Slovensku, tento trh by rozkvital. Lenže keď tu nemali dobré podmienky, tak ušli. Ja som sa rozvíjal doma, robil som si školenia, veľa som čítal. Taktiež som dostal príležitosti od mojich predošlých zamestnávateľov, ktorí mi dali voľnú ruku. Vďaka tomu som mohol napredovať.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo ste sa rozhodli usadiť sa a podnikať v Bojniciach?
Vyrástol som tu, som z mestskej časti Dubnica. Pôvodne som ani neplánoval ísť do gastra. V tom období som práve v gastre skončil a hľadal som cestu, čo ďalej. Vedel som, že už nechcem fungovať v tomto odvetví ako zamestnanec. Začal som si riešiť svoju eseročku, mal som úplne iný plán. Do toho mi zazvonil telefón. Pán, ktorý mal budovu, kde sa teraz nachádza moja reštaurácia, ma oslovil, či by som si ju neprišiel pozrieť. Buď človek cíti hneď na začiatku, že to má význam a ide do toho, alebo nie. Ja som do tej budovy vošiel a vedel som, že je to ono. Tak sme sa do toho so ženou obuli a v podstate sme si všetko svojpomocne spravili.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9DJS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  5. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  6. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  7. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 427
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 12 181
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 687
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 117
  5. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 6 635
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 370
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 253
  8. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 4 239
  1. Monika Albertiová: Od čias Masaryka sa v Horných Uhroch nič nezmenilo. Keby hlúposť kvitla... ...vlastne žijeme v Getsemanskej záhrade
  2. Martin Korčok: Ako dať Redtube červenú? Svalovica zápästia trápi čoraz viac ľudí
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Mária Romaňáková: Opäť skvelý Max Lucado
  7. Zuzana Srncová Gajdošova: Užívate Euthyrox, L-Thyroxin a stále máte hypo ťažkosti? Existuje riešenie.
  8. Ján Valchár: 1300 dní trojdňovej operácie
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 104 828
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 21 423
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 18 312
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 473
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 000
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 6 698
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 895
  8. Miroslav Daniš: Štát sme MY, nie vy, súdružky a súdruhovia ! 3 933
  1. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  2. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  3. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  4. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  5. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  6. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  7. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
  8. Marcel Rebro: Od Leningradu k Ukrajine: blokády, hlad a lož ako ruská tradícia
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu