Šéfkuchár z Bojníc: Teší ma, že ľudia si objednajú tri chody, fľašu vína a strávia u nás aj štyri hodiny

Marek Karaka si pred piatimi rokmi otvoril reštauráciu, pretože chcel gastronómiu u nás posunúť na vyšší level. Jeho cieľom je variť bez práškov a polotovarov a zmeniť situáciu zamestnancov v gastrobiznise.

Marek KarakaMarek Karaka (Zdroj: archív Marek Karaka)

Hovoríte, že každý sen, ktorý si človek vysníva, sa dá splniť. Bolo vaším snom založenie vlastného gastropodniku?
Mojím snom bolo zmeniť veci v gastre. Predtým som bol zamestnaný v tomto odvetví. Veľakrát som pracoval na dohodu, peniaze som dostával na trikrát. V gastre to vtedy fungovalo a asi aj stále funguje bujaro. Tým, že som si otvoril reštauráciu, som si mohol splniť želanie, že v mojom podniku majú zamestnanci peniaze načas, sú zabezpečení, dostanú pracovné zmluvy, takže sa nemusia obávať budúcnosti. A potom sú s tým spojené ďalšie príjemné veci, že som sám sebe pánom a môžem robiť to, čo ma baví.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čomu ste sa venovali pred vstupom do gastrobiznisu?
Celý život varím. Už dvadsať rokov som v kuchyni. Väčšinou som mal pozície, kde som sa ťahal vyššie, robil som šéfkuchára v hoteloch. Mal som pod sebou veľa ľudí, a to sú tie najväčšie skúsenosti.

Môže vás zaujať FOTO: Unikátne vodné mlynčeky vo Vyšehradnom urobili radosť deťom aj dospelým Čítajte 

Tvrdíte, že na to, aby človek mohol viesť vlastnú reštauráciu, musí určitým spôsobom dozrieť. Kde ste vy naberali gastronomické skúsenosti?
Väčšinou na Slovensku. Nikdy som nejako necestoval za prácou do zahraničia. Podľa mňa ide veľa ľudí za robotou kvôli peniazom, ale tie peniaze sa dajú zarobiť aj doma. Keby kuchári a aj iní ľudia zostávali na Slovensku, tento trh by rozkvital. Lenže keď tu nemali dobré podmienky, tak ušli. Ja som sa rozvíjal doma, robil som si školenia, veľa som čítal. Taktiež som dostal príležitosti od mojich predošlých zamestnávateľov, ktorí mi dali voľnú ruku. Vďaka tomu som mohol napredovať.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo ste sa rozhodli usadiť sa a podnikať v Bojniciach?
Vyrástol som tu, som z mestskej časti Dubnica. Pôvodne som ani neplánoval ísť do gastra. V tom období som práve v gastre skončil a hľadal som cestu, čo ďalej. Vedel som, že už nechcem fungovať v tomto odvetví ako zamestnanec. Začal som si riešiť svoju eseročku, mal som úplne iný plán. Do toho mi zazvonil telefón. Pán, ktorý mal budovu, kde sa teraz nachádza moja reštaurácia, ma oslovil, či by som si ju neprišiel pozrieť. Buď človek cíti hneď na začiatku, že to má význam a ide do toho, alebo nie. Ja som do tej budovy vošiel a vedel som, že je to ono. Tak sme sa do toho so ženou obuli a v podstate sme si všetko svojpomocne spravili.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9DJS na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 629
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 131
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 131
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 201
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 902
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 729
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 553
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Spomaľovací prah

Spomaľovače na panelkách zostávajú.


zamestnanosť, nezamestnanosť, úrad práce

V okrese Bánovce nad Bebravou však počet ľudí bez práce značne narástol.


TASR
Fitnes trénerka Michala Šormanová.

Na čitateľské otázky odpovedá fitnes trénerka Michala Šormanová.


(RED)
Ilustračné foto.

Žiadatelia sa uchádzajú o SMS hlasy, ktoré rozhodnú o tom, kto bude podporený.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu