Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Barista: Nechápem, prečo ľudia doma pijú instatnú kávu a pýtajú si ju aj v kaviarni

Stará mama instantnú už nepije, naučil som ju na kávu zo stroja, hovorí.

Pri práci v gastropriemysle.Pri práci v gastropriemysle. (Zdroj: archív Samuela Chlpeka)

Samuel Chlpek pochádza z Bojníc. Smerovanie jeho životu dalo štúdium Hotelovej akadémie na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi. Prešiel si pracovnými pozíciami ako barový barback, reštauračný a hotelový čašník, barman a barista.

Práve káva mu učarovala a vie o nej a jej príprave mnoho informácii. Na univerzite sa dal na cestovný ruch. Získal ocenenie Študentská osobnosť cestovného ruchu 2020. V súčasnosti pôsobí ako špecialista pre digitálny marketing a sociálne siete v Národnom osvetovom centre.

SkryťVypnúť reklamu

Niektorí čitatelia si pod pojmom barista predstavia variča kávy, takého, ktorý zapne gombík na stroji a má hotovo. Je to tak?

Na úvod musím povedať, že kávový svet tvoril dlhé roky veľkú časť mojich dní. Pamätám si ešte na moju úplne prvú kávu, ktorú som si ako 13-ročný objednal v Bratislave pri návšteve rodiny.

Bolo to caffé latté, a teda veľkú časť vysokého pohára tvorilo mlieko a samotná káva bola skôr len vizuálne citeľnou.

Pamätám si dokonca, že to bola jedna známa celosvetová sieť kaviarní, ktorá dnes už síce nefunguje, no už v tom čase sa pracovníci v tejto kaviarni volali baristi, hoci pripravovali kávu jednoduchým stlačením gombíka na automatickom kávovare.

Z regiónu Prievidžan zožal úspech s netradičným gastronomickým konceptom Čítajte 

Po ôsmich rokoch v gastronómii, z ktorých som väčšinu pracoval na pozícii barista, dnes môžem čitateľom jasne povedať, že majstrovstvo samotnej prípravy kávy je niekde úplne inde ako len v stlačení gombíka.

SkryťVypnúť reklamu

Barista je profesionál, ktorého práca sa začína už výberom kávy u pražiara, následnou komunikáciou s pražiarom, ako túto kávu napražiť tak, aby nebola napríklad prepražená, a aby pri budúcej príprave sa z týchto zŕn dostala do šálky tá správna chuť. Chuťou kávy nemyslím horkú, hoci tak ju Slováci majú vsugerovanú asi najviac, ešte zo známej československej zmesovej balenej kávy Standard.

Dnes sa ku káve pristupuje veľmi podobne ako k vínu – máme určité oblasti, kde sa káva pestuje a podnebie či pôda v tejto oblasti vplýva na kávovník a jeho plody.

Barista profesionál by tak mal vedieť pracovať s kávami z rôznych oblastí, musí vedieť, ako kávu namlieť, aké množstvo použiť či dokonca, ktorú kávu ponúknuť hosťovi v espresse a ktorá sa zase čo najlepšie hodí do mliečnych kávových nápojov. Je to alchýmia a okrem toho, že je barista znalý svojho remesla, mal by ovládať tovaroznalectvo, psychológiu, ale aj určité základy chémie, pretože tie sú potrebné pri vode.

SkryťVypnúť reklamu

Samotná voda a jej úprava je veľmi dôležitá pri príprave kávy. Iná voda môže spôsobiť iné chuťové vlastnosti kávy, a to sa pokojne môžeme rozprávať o vode, ktorá tečie z vodovodného kohútika v Bratislave a o vode v Bojniciach. Obe majú rôznorodé chuťové vlastnosti, ktoré vyplývajú z ich úpravy.

V čom táto profesia učarovala vám?

Samotná profesia mi učarovala už na mojej stredoškolskej alma mater – na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi.

Dočítajte tento článok
s predplatným MYregiony.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  2. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  3. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  4. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  5. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  6. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  7. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 924
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 207
  3. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 646
  4. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 189
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 038
  6. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 2 812
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 569
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 371

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  2. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  3. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  4. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  5. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  6. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  7. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  8. Miroslav Danko: Otvorený list Mikulášovi Dzurindovi
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 467
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 926
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 046
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 549
  5. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 403
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 442
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 979
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 794
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Ilustračná snímka.

Nemocnica v Handlovej začne od stredy očkovať záujemcov aj upravenou vakcínou proti ochoreniu COVID-19 zameranou na variant omikron.


TASR 13m
Lukáš Sluka (vpravo) prispieva k víťaznému ťaženiu Prievidze.

Piata liga nie je súťaž hodná Prievidze, tvrdí člen tímu, ktorému sa v tabuľke darí.


Peter Popelka 5 h
Bojnický zámok. ilustračné foto

Vonkajšie slávnostné osvetlenie Bojnického zámku bude Slovenské národné múzeum (SNM)-Múzeum Bojnice používať len počas špeciálnych príležitostí.


TASR 6 h
Ilustračné foto.

Nemocnicu s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach povedie naďalej Peter Glatz. Ten bol doteraz poverený riadením zdravotníckeho zariadenia.


TASR 6 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti namerali v mestskej časti Považskej Bystrice Milochov 28-ročného vodiča Kie Ceed, ktorý prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 75 kilometrov za hodinu (km/h).


TASR 27. sep

Vodiči sa dlhodobo sťažujú, že na Hutách sa na asfalte šmýka.


26. sep

Dostavba bude trvať dlhšie a štát zaplatí viac.


10 h

Podpísalo sa memorandum o ochrane povodia rieky.


27. sep

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  2. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  3. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  4. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  5. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  6. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  7. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  8. Miroslav Danko: Otvorený list Mikulášovi Dzurindovi
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 467
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 926
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 046
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 549
  5. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 403
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 442
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 979
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 794
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu