Samuel Chlpek pochádza z Bojníc. Smerovanie jeho životu dalo štúdium Hotelovej akadémie na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi. Prešiel si pracovnými pozíciami ako barový barback, reštauračný a hotelový čašník, barman a barista.
Práve káva mu učarovala a vie o nej a jej príprave mnoho informácii. Na univerzite sa dal na cestovný ruch. Získal ocenenie Študentská osobnosť cestovného ruchu 2020. V súčasnosti pôsobí ako špecialista pre digitálny marketing a sociálne siete v Národnom osvetovom centre.
Niektorí čitatelia si pod pojmom barista predstavia variča kávy, takého, ktorý zapne gombík na stroji a má hotovo. Je to tak?
Na úvod musím povedať, že kávový svet tvoril dlhé roky veľkú časť mojich dní. Pamätám si ešte na moju úplne prvú kávu, ktorú som si ako 13-ročný objednal v Bratislave pri návšteve rodiny.
Bolo to caffé latté, a teda veľkú časť vysokého pohára tvorilo mlieko a samotná káva bola skôr len vizuálne citeľnou.
Pamätám si dokonca, že to bola jedna známa celosvetová sieť kaviarní, ktorá dnes už síce nefunguje, no už v tom čase sa pracovníci v tejto kaviarni volali baristi, hoci pripravovali kávu jednoduchým stlačením gombíka na automatickom kávovare.

Po ôsmich rokoch v gastronómii, z ktorých som väčšinu pracoval na pozícii barista, dnes môžem čitateľom jasne povedať, že majstrovstvo samotnej prípravy kávy je niekde úplne inde ako len v stlačení gombíka.
Barista je profesionál, ktorého práca sa začína už výberom kávy u pražiara, následnou komunikáciou s pražiarom, ako túto kávu napražiť tak, aby nebola napríklad prepražená, a aby pri budúcej príprave sa z týchto zŕn dostala do šálky tá správna chuť. Chuťou kávy nemyslím horkú, hoci tak ju Slováci majú vsugerovanú asi najviac, ešte zo známej československej zmesovej balenej kávy Standard.
Dnes sa ku káve pristupuje veľmi podobne ako k vínu – máme určité oblasti, kde sa káva pestuje a podnebie či pôda v tejto oblasti vplýva na kávovník a jeho plody.
Barista profesionál by tak mal vedieť pracovať s kávami z rôznych oblastí, musí vedieť, ako kávu namlieť, aké množstvo použiť či dokonca, ktorú kávu ponúknuť hosťovi v espresse a ktorá sa zase čo najlepšie hodí do mliečnych kávových nápojov. Je to alchýmia a okrem toho, že je barista znalý svojho remesla, mal by ovládať tovaroznalectvo, psychológiu, ale aj určité základy chémie, pretože tie sú potrebné pri vode.
Samotná voda a jej úprava je veľmi dôležitá pri príprave kávy. Iná voda môže spôsobiť iné chuťové vlastnosti kávy, a to sa pokojne môžeme rozprávať o vode, ktorá tečie z vodovodného kohútika v Bratislave a o vode v Bojniciach. Obe majú rôznorodé chuťové vlastnosti, ktoré vyplývajú z ich úpravy.
V článku sa dočítate aj:
- Je dobrá káva pre bežných ľudí drahá?
- Čo si myslí o instantných kávach?
- Je pravda, že dobré uplatnenie v súčasnosti nájdu len ítečkári či lekári?
- Kde štartoval svoje pôsobenie?
- Čo dalo cestovnému ruchu a gastrobiznisu tvrdú ranu?
- Aké úspechy doposiaľ Samuel Chlpek zožal?
V čom táto profesia učarovala vám?
Samotná profesia mi učarovala už na mojej stredoškolskej alma mater – na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi.