FOTO: Guľáše a kapustnice v Kanianke vystriedali držky. Varili hasiči aj turisti

Držky boli netradične hlavnou ingredienciou, z ktorej dvanásť tímov v Kanianke varilo výborné pokrmy. Zisťovali sme, či mali aj nejaké tajné prísady.

Materská škola v Kanianka dala dokopy až tri súťažné družstvá.Materská škola v Kanianka dala dokopy až tri súťažné družstvá. (Zdroj: Igor Roško)

KANIANKA. V najväčšej dedine v okrese Prievidza v sobotu rozvoniavali dobroty. Ako už názov podujatia Kanianska valentínska držka napovedá, pri tamojšej vodnej nádrži družstvá súťažili vo varení pokrmov z držiek. Ako informoval starosta Kanianky Ivor Husár, družstvá nemuseli variť len klasické držkové polievky či guľáše, ale akékoľvek iné jedlá, ktoré obsahovali držky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Ide o piaty ročník podujatia. Predtým sme mali iné témy, varili sa klasické guláše, kapustnice či fazuľovice. Teraz varíme držky,“ uviedol starosta. To, čo sa bude variť, každý rok obmieňajú. Chcú totiž prinášať vždy niečo nové, čo priláka ľudí. „Uvítali sme, že sa obmedzenia trošku uvoľnili,“ kvitoval Husár.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok V Kanianke pri priehrade vyrástla alej, plánujú aj ďalšie lákadlo Čítajte 

Každý, kto mal chuť držkové pokrmy ochutnať, tak mohol urobiť za finančný príspevok. Za ten dostal misku, chlieb, servítku a lyžicu, ale najmä hlasovací lístok. S týmto lístkom si mohol vybrať jedlo od ktoréhokoľvek družstva. To s najväčším počtom lístkov sa napokon stalo víťazom podujatia.

Pridali lásku

Do varenia sa celkovo zapojilo dvanásť tímov. Dokopy tri družstvá súťažili pod taktovkou Materskej školy z Kanianky. MŠ Šikovníček 1., MŠ Šikovníček 2. a PPTKKA, čo je skratka od Polo profesionálny turistický klub kanianskych amatérov. „Postavili sme také družstvá, aby sme vyhrali,“ pousmiala sa riaditeľka kanianskej škôlky Marieta Bielická. Tieto tri družstvá sa rozhodli pre klasiku a z držiek pripravovali polievku. „Aj keď to nevieme, naštudovali sme recept a podarilo sa nám, že sme to navarili veľmi dobre,“ potešila sa Bielická. Prezradila, že pri varení nesmeli chýbať držky ale najmä láska.

SkryťVypnúť reklamu
Môže vás zaujať FOTO+VIDEO: Prinášame sedem tipov na otužovanie od šéfa prievidzských ľadových medveďov Čítajte 

Do varenia sa pustilo aj družstvo Kozákovci pod vedením Karola Kozáka z Kanianky. Ten je v regióne hornej Nitry známy ako košikár. „Varíme to ja a moji dvaja kamaráti. Nechcem sa chváliť, ale máme najlepšiu,“ usmial sa Kozák. Skúsenosti nabral počas dlhých rokov, kedy robil zabíjačky. Varenia guľášov, držkových a fazuľovíc je jeho záľubou. Základom poctivej držkovej polievky sú podľa neho kvalitné držky a dobré koreniny.

Jediní varili perkelt

Ako Veselé držky sa predstavila rodina Gajerová. Ako jediní nepripravovali polievku, ale držkový perkelt s haluškami. „Každý bude mať klasiku, polievku, tak som sa rozhodla pre perkelt,“ vysvetlila Jaroslava Gajerová. Okrem toho, že ako jediní varili iné jedlo, než polievku, ako jediní ho nepripravovali v kotline, ale v klasickom kotlíku nad ohňom. „Vietor nám trošku robí šarapatu, ale dá sa,“ skonštatovala Gajerová.

SkryťVypnúť reklamu
Môže vás zaujať Od vyčerpania zaspal v snehu. Ako pandémia ovplyvnila hranie sa detí na počítačoch Čítajte 

Držkové polievky varili aj Základná organizácia Slovenského zväzu zdravotne postihnutých a Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska v Kanianke. „Máme hlavnú kuchárku, pomocnú kuchárku a my chlapi sme len takí ochutnávači,“ zavtipkoval Jozef Boško. V kotline navarili držkový guľáš. „Podaril sa nám, lebo sa už minul. Dali sme do toho trochu lásky a všetko bolo dobre,“ potešila sa Judita Pósová.

Až z Brezovej pod Bradlom pricestovali Pálfyho surikaty. „Mám dobrého kamaráta z Bojníc, preto sme sa rozhodli, že prídeme na túto akciu. Chodíme aj inde variť guľáše, ale držkovú robíme po prvý raz. Takže skúšame a dúfame, že to bude na jednotku,“ nádejal sa Jaroslav Repta. To, že ich držková naozaj chutila dokazoval prázdny kotol v kotline.

Na podujatí sa predstavili aj mladí ľudia, konkrétne z futbalového klubu FK Junior Kanianka. „Sme tu po prvýkrát a myslím si, že sa zúčastníme aj nabudúce. Sme za každú dobrú akciu,“ načrtol Martin Pipíška. Ako potvrdil, do verejných akcií sa radi zapoja aj mladí ľudia. Svojich členov do toho vôbec nemuseli nútiť. „Dohodli sme sa partia ôsmych ľudí. Viacmenej sú to všetko mladí hráči A mužstva a tréneri,“ priblížil Pipíška.

Rybári aj hasiči

Podľa uniforiem boli ľahko rozpoznateľní miestni dobrovoľní hasiči. „Sme tu už piaty raz, chodíme sem od začiatku. Máme veľmi dobrého kuchára a skvelé ingrediencie. Radi sa zapájame do obecných akcií a robíme aj vlastné súťaže,“ načrtol Michal Kollár. Rudo Kollár spresnil, že používajú recepty ich starých otcov. „Držky sa musia dopredu pripraviť. Držky si musíte vyrobiť. Keď ich kúpite surové, vypraté, musíte ich minimálne v štyroch vodách vyvariť, vyčistiť. Je to celodenná robota, natrápiť sa s nimi. Potom môžete povedať, že máte držkovú polievku,“ ozrejmil Kollár.

Môže vás zaujať Auto zdemolovalo značku a odišlo z miesta nehody. Podobných prípadov pribúda Čítajte 

Kanianskych rybárov sme tentoraz nenašli na brehu vodnej nádrže ale s varechou pri kotline. Tiež sa rozhodli pre varenie držkovej polievky. Kúrili však pod dvomi kotlinami. „V jednej sme si najskôr vyvarili držky. Presunuli sme ich do druhej, kde sme varili držkovú. Do tej prvej sme si dali bravčové kolená, na ktorých sme si teraz pochutili,“ prezradil originálne riešenie Michal Pánis.

Páni Stavbári do Kanianky prišli až z Pezinka. „Našiel som to na internete, prihlásili sme a sme tu. Keď niekoho niečo baví, tak sa vie aj obetovať,“ povedal na margo cestovania na podujatie Paľo Neupauer. Ako už názov ich tímu prezrádza, ide o partiu stavbárov. Tá na podobné akcie chodí pravidelne. Okrem zábavy radi podporia dobré myšlienky. „Boli sme aj na Morave, kde vyčíňalo tornádo. Vyzbierali sme tisíc eur, a tak podporili postihnutú dedinu,“ podotkol Neupauer. Stavbári si na varení dali záležať. Načrtli, že základom dobrej držkovej je poctivý vývar. Keďže si ho však nemohli priniesť predpripravený, uvarili ho namieste. „Veľa zeleniny, zeleru, petržlenu. Dôležité sú špikové hovädzie kosti. Tu sme vyvárali rebrá z býčka. Potom sme pridali dvadsať kilogramov držiek, cesnačik, majoránku. Za tie roky to už máme trošku vychytané,“ opísal Neupauer.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 837
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 468
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 929
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 609
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 137
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 898
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 373
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 1 891
  1. Jozef Varga: Krkavci / 60. /
  2. Michal Pavlík: Patrí k sebe šport a politika ?
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Daorson /BiH/
  4. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  5. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  6. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  7. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  8. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 218
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 76 158
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 281
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 698
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 483
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 598
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 17 266
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 10 726
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Prebytočný nábytok zo zrušenej základnej školy je bezplatne k dispozícii obyvateľom mesta.

Iniciatíva vznikla pri príležitosti Dňa Zeme.


TASR
Ilustračná fotografia.

Cieľom je rozvíjať čitateľské zručnosti.


TASR
Obria stolička pri Lehote pod Vtáčnikom.

Obria stolička zastrešuje posedenie.


V Handlovej je rozmiestnených 39 nádob na kuchynský olej.

K dispozícii majú v meste 39 nádob.


TASR

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Jozef Varga: Krkavci / 60. /
  2. Michal Pavlík: Patrí k sebe šport a politika ?
  3. Peter Krivda Soliwarski: Túlačky CCXI - Daorson /BiH/
  4. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  5. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  6. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  7. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  8. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 218
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 76 158
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 281
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 698
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 483
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 598
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 17 266
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 10 726
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu