Závod patrí už niekoľko desaťročí pod koncern Nestlé, najväčšieho výrobcu potravín a nápojov na svete. To sa odrazilo aj pod nevídaný rozmach tejto fabriky. Neustálym zdokonaľovaním výrobných procesov, investíciami do modernizácie technológií a do vzdelávania zamestnancov sa závod postupne vypracoval na svoju súčasnú pozíciu. Stal sa kľúčovým podnikom skupiny Nestlé pre vývoj a výrobu dehydrovaných kulinárskych výrobkov v Európe. Prispela k tomu nemalou mierou aj ostatná investícia do modernizácie a rozšírenia kapacity výroby za viac ako 21 miliónov eur. „Práce na investičnom projekte sme spustili v druhej polovici minulého roka a v súčasnosti už beží výroba na nových výrobných linkách naplno” hovorí Dušan Ďurdík, riaditeľ závodu.
Za rozmachom výroby stoja najmä moderné technológie
Už v roku 2020 viedla investícia k zvýšeniu objemu výroby v závode o 15 % oproti predchádzajúcemu roku, pričom v roku 2021 Nestlé očakáva zvýšenie až o 50 %. V závode pribudli 2 vysoko rýchlostné a 2 stredne rýchlostné výrobné linky na výrobu bujónov a automatizovaná technológia navažovania, miešania a prepravy surovín. Novo inštalované výrobné linky sú v porovnaní s pôvodnými výkonnejšie. Kým pôvodné linky stihli vyrobiť 250 bujónov za minútu, nové ich zvládnu vyrobiť za rovnaký čas od 750 až po 2 500 kusov. Okrem toho sú nové výrobné linky multifunkčné, teda dokážu vyrábať rôzne druhy výrobkov podľa potreby.

Nestlé Carpathia patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne
Napriek rozsiahlej automatizácii výroby, v závode pracovné miesta neubudli. Naopak, pribudli nové. Kým v roku 2019 Carpathia zamestnávala 565 pracovníkov, v súčasnosti to je už 627. Iba spomínaná ostatná investícia prispela k vytvoreniu ďalších 60 nových pracovných miest. Ukazuje sa teda, že robotizácia nemusí vždy automaticky znamenať prepúšťanie, ako sa to často prezentuje. Závod v Prievidzi je toho ukážkou. Stroje tu ľudí o prácu nepripravili, iba im ju uľahčili, pretože na seba prevzali hlavne ťažké manuálne práce. Naopak, zamestnanci sa vo väčšej miere než v minulosti museli preorientovať na odborné pozície súvisiace s obsluhou tamojších moderných výrobných technológií.
O produkciu z Prievidze je veľký záujem aj v zahraničí
Prievidzský závod Nestlé si posilnil aj pozíciu významného exportéra potravín. Vďaka novej investícii sa podiel exportovaných výrobkov zvýšil z 80 % na viac ako 90 %. Kľúčovými exportnými trhmi sú v súčasnosti najmä Francúzsko a Rumunsko, ktoré odoberajú až 55 % výroby.

V závode kladú dôraz aj na udržateľnosť výroby
Pri modernizácii výroby kladie závod Nestlé Carpathia Prievidza veľký dôraz na udržateľnosť. Darí sa mu znižovať spotrebu vody, energií aj produkciu emisií CO2. Napríklad elektrinu nakupuje iba z obnoviteľných zdrojov a odpad zo závodu neskládkuje. Čo sa týka spotreby vody, v období rokov 2010 až 2020 došlo v prievidzskom závode k celkovému zníženiu spotreby vody na tonu výroby o 57 % a energií o 24,4 %. Zodpovednosť voči regiónu, v ktorom pôsobí, tak Nestlé Carpathia Prievidza ako významný miestny zamestnávateľ nepreukazuje iba udržiavaním zamestnanosti, ale aj prístupom k životnému prostrediu.
