Viete, že paradajky nazývali v dávnych časoch jablkami lásky, že do korenistých polievok môžete pridať víno, nie však veľa, že kurča bude mať lepšiu chuť, ak ho pred pečením potriete smotanou, v ktorej ste rozšľahali topený syr, že vodu, v ktorej ste varili cestoviny, môžete použiť pri varení polievky? To je len niekoľko rád z útlej knižočky, ktorá nedávno uzrela svetlo sveta. Receptár, tak sa nazýva, zostavili Eva Paráková, Ľudmila Dzuráková, Katarína Feješová a Irena Balážova. Knižku receptov a rád našich predkov vydalo Združenie žien Slovenska – Klub Prievidza a Občianske združenie Horizont hornej Nitry v tristokusovom náklade.
Na malej slávností, v sídle Horizontu, Receptár netradičným spôsobom – cestovinami - pokrstila Vlasta Kiabová. „Knižka je krásna, splnila moje očakávania. Ak sme jej vydaním urobili čo iba jednu ženu šťastnou, stálo to všetko za to. Prajem jej, aby potešila a inšpirovala svojich čitateľov, aby im priniesla zdravie a šťastie,“ povedala.
Jedna z autoriek Eva Paráková predstavila Receptár slovami: „V receptoch nie sú uvedené žiadne hmotnostné údaje. Sú také, ako ich poznali naše mamy, či starké. Nie je to kuchárska kniha v tom pravom zmysle slova, ako skôr inšpirácia, ako daný pokrm dotvárať aj inými ingredienciami, impulz pre chutné, finančne nenáročné racionálne stravovanie.“
Receptár je rozdelený na šesť samostatných kapitol. Sú v ňom recepty z bohatej zbierky Ľ. Dzurákovej na prípravu polievok, cestovín, zeleninových pokrmov, na svoje si prídu i milovníci špecialít.
Na krstinách, zišli sa na nich priatelia dobrého jedla i všetci tí, čo sa na vydaní knižky podieľali, bola i degustácia niektorých jedál z práve vydaného Receptára.