Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Malí hospodári majú ťažký život bez ohľadu na šíriaci sa vírus

Potravinári a poľnohospodári patria k tým, ktorých sa koronakríza zatiaľ bytostne nedotkla. Naopak gastropodnikatelia či distribútori kávy prekonávajú skutočne krušné chvíle.

Miroslav Žiak.Miroslav Žiak. (Zdroj: JAW)

PRIEVIDZA. Kríza, ktorú zažívame, nemá v novodobej slovenskej histórii obdobu, hovorí poslanec národnej rady Slovenskej republiky a odborník na potravinárstvo a poľnohospodárstvo Miroslav Žiak.

Zatiaľ čo poľnohospodári pokračujú v naplánovaných činnostiach, podnikatelia v oblasti gastronómie a stravovania akútne potrebujú štátnu podporu na udržanie zamestnancov a záchranu biznisu.

Pokračujú bez zmeny

V poľnohospodárstve sa sezónne práce nedajú odložiť ani posunúť, všetko je dopredu naplánované. „Úlohy sa dajú vykonávať bez toho, aby sa porušovali hygienické zásady. Pracovníci na poli neprichádzajú do úzkeho kontaktu, preto opatrenia proti koronavírusu tieto práce zásadne neovplyvňujú,“ vysvetlil Žiak s tým, že naopak existuje obava o vývoz našich produktov cez hranice, ktorý zapríčiní výpadok príjmov pre farmárov. Napriek tomu poľnohospodárstvo a potravinárstvo zatiaľ funguje dobre.

Skryť Vypnúť reklamu

Koronavírus však odrezal od sveta reštaurácie, kaviarne a gastro prevádzky. „Na to sa nedá úplne pripraviť. Táto kríza nemá v slovenskej histórii obdobu,“ myslí si poslanec.

Vývoj koronavírusu však vidí vo všeobecnosti pozitívne. „Testuje sa oveľa viac ako na začiatku, chorí pribúdajú pomaly, čo je veľmi pozitívne. Sme zodpovedný národ, ľudia dodržiavajú nariadenia a my to zvládneme bez problémov,“ myslí si.

Polená pre hospodárov

Malí aj veľkí poľnohospodári podľa jeho slov riešia podobné problémy, ako ľudia v priemysle. „Posledných dvanásť rokov sme na Slovensku kládli farmárom a potravinárom polená pod nohy. V týchto segmentoch sa na Slovensku veľmi ťažko podniká. Malý hospodár sa nedostane k pôde, lebo ju majú veľkí hospodári. Od toho sa odvíjajú aj dotácie. Čím viac pôdy máte, tým viac dotácií získavate. Produkcia dotovaná nie je,“ vymenoval Žiak.

Skryť Vypnúť reklamu

Podmienky na podnikanie v poľnohospodárstve sú veľmi prísne, malí farmári nemajú veľkým šancu konkurovať, nevyrovnajú sa im cenami, problém im robí aj spĺňanie prísnych hygienických či administratívnych požiadaviek.

Kritická gastronómia

Súčasnú krízu môžu podľa poslanca pocítiť najmä výrobcovia luxusnejších potravín či nápojov. „Ľudia počítajú peniaze, zameriavajú sa na nákup základných vecí, šetria na tom, čo v súčasnosti nepotrebujú. Podobne je to v prípade kávy. Kaviarne a reštaurácie sú zavreté, v tomto segmente sa dá očakávať prudký prepad,“ povedal.

Čo môžu od vývoja očakávať hotelieri, kaviarne či reštaurácie a prevádzkovatelia gastronomických zariadení? Existuje prvý balík opatrení, ktorý myslel aj na nich. Ide o podporu pri platení nájomného, alebo mzdách zamestnancov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Opatrenia nie sú ideálne, títo podnikatelia trpia najviac. Verím, že pôjde ďalšia vlna odškodnenia. Vláda o tom opätovne rokuje, hľadá balans, ako ľuďom efektívne a vyrovnane pomôcť.“

Často sa objavujú otázky ohľadom toho, či si robiť alebo nerobiť zásoby potravín. „Veľké reťazce garantovali, že majú zásoby na tri mesiace. Preto netreba robiť paniku a vykupovať obchody. Zásoby na týždeň, dva úplne stačia. Hranice sú pre tovary a potraviny otvorené. Situácia v tomto smere nie je kritická, treba zachovať pokoj,“ myslí si Žiak.

Cestu vidí v tom, že ľudia sa možno vrátia k pestovaniu a chovaniu zvierat pre vlastnú potrebu. Aby si vedeli vytvoriť vlastnú rezervu. Zároveň tvrdí, že sa treba sa čím skôr adaptovať na krízu a pretransformovať svoju výrobu na veci, ktoré sú v súčasnosti potrebné, napríklad ochranné pomôcky.

Je optimista

Miroslav Žiak je optimista, čo sa vývoja krízy týka. „Dúfam, že slnečné počasie nám pomôže prekonať rýchlejšie koronavírus, vitamín D je významným prvkom pri podpore imunity a UV žiarenie dezinfikuje vzduch. Dúfam, že situácia sa čoskoro zlepší,“ povedal s tým, že po Veľkej noci bude snáď možné otvoriť ďalšie obchody aj gastronomické zariadenia, samozrejme za dodržania prísnych hygienických podmienok podobne ako pri iných prevádzkach. „Verím, že ekonomika sa pomaly naštartuje.“

Ľuďom odkazuje, že treba vydržať niekoľko týždňov a situácia sa určite zlepší. „To je môj osobný predpoklad. Vidno to aj na iných krajinách, ktoré postupne uvoľňujú opatrenia. Dovtedy treba chodiť viac do prírody a byť pozitívny.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 066
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 866
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 446
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 109
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 074
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 755
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 414
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 335
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 312
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 162
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Račí potok aj rieka Handlovka mali nezvyčajné zafarbenie.

Pre netypické zafarbenie vody boli v pohotovosti mestskí policajti aj miestni rybári. Pôvod zafarbenia prešetruje aj inšpekcia životného prostredia. Odborník tvrdí, že ide o bežný jav v lokalitách s banskou činnosťou.

9 h
Odberné miesto na covid.

Mesto Prievidza hľadá zdravotníkov, ktorí by pomohli pri testovaní obyvateľov na ochorenie COVID-19. Výzvu zverejnilo cez svoje informačné kanály.

15 h
Ilustračné foto

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

17 h
Branislav Obžera

Súčasný tréner A-mužstva malej dediny v okrese Prievidza má toho vo futbale pochodené dosť. Niekdajší reprezentant Slovenska bol aj pri úspešnom počínaní Petržalky v Lige majstrov. V rozhovore pre MY Hornonitrianske noviny si však pospomínal na viacero cenných chvíľ.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

17 h

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

23 h

Poradia sa od včera zmenili.

11 h

Už ste čítali?