PRIEVIDZA. Kríza, ktorú zažívame, nemá v novodobej slovenskej histórii obdobu, hovorí poslanec národnej rady Slovenskej republiky a odborník na potravinárstvo a poľnohospodárstvo Miroslav Žiak.
Zatiaľ čo poľnohospodári pokračujú v naplánovaných činnostiach, podnikatelia v oblasti gastronómie a stravovania akútne potrebujú štátnu podporu na udržanie zamestnancov a záchranu biznisu.
Pokračujú bez zmeny
V poľnohospodárstve sa sezónne práce nedajú odložiť ani posunúť, všetko je dopredu naplánované. „Úlohy sa dajú vykonávať bez toho, aby sa porušovali hygienické zásady. Pracovníci na poli neprichádzajú do úzkeho kontaktu, preto opatrenia proti koronavírusu tieto práce zásadne neovplyvňujú,“ vysvetlil Žiak s tým, že naopak existuje obava o vývoz našich produktov cez hranice, ktorý zapríčiní výpadok príjmov pre farmárov. Napriek tomu poľnohospodárstvo a potravinárstvo zatiaľ funguje dobre.
Koronavírus však odrezal od sveta reštaurácie, kaviarne a gastro prevádzky. „Na to sa nedá úplne pripraviť. Táto kríza nemá v slovenskej histórii obdobu,“ myslí si poslanec.
Vývoj koronavírusu však vidí vo všeobecnosti pozitívne. „Testuje sa oveľa viac ako na začiatku, chorí pribúdajú pomaly, čo je veľmi pozitívne. Sme zodpovedný národ, ľudia dodržiavajú nariadenia a my to zvládneme bez problémov,“ myslí si.
Polená pre hospodárov
Malí aj veľkí poľnohospodári podľa jeho slov riešia podobné problémy, ako ľudia v priemysle. „Posledných dvanásť rokov sme na Slovensku kládli farmárom a potravinárom polená pod nohy. V týchto segmentoch sa na Slovensku veľmi ťažko podniká. Malý hospodár sa nedostane k pôde, lebo ju majú veľkí hospodári. Od toho sa odvíjajú aj dotácie. Čím viac pôdy máte, tým viac dotácií získavate. Produkcia dotovaná nie je,“ vymenoval Žiak.
Podmienky na podnikanie v poľnohospodárstve sú veľmi prísne, malí farmári nemajú veľkým šancu konkurovať, nevyrovnajú sa im cenami, problém im robí aj spĺňanie prísnych hygienických či administratívnych požiadaviek.
Kritická gastronómia
Súčasnú krízu môžu podľa poslanca pocítiť najmä výrobcovia luxusnejších potravín či nápojov. „Ľudia počítajú peniaze, zameriavajú sa na nákup základných vecí, šetria na tom, čo v súčasnosti nepotrebujú. Podobne je to v prípade kávy. Kaviarne a reštaurácie sú zavreté, v tomto segmente sa dá očakávať prudký prepad,“ povedal.
Čo môžu od vývoja očakávať hotelieri, kaviarne či reštaurácie a prevádzkovatelia gastronomických zariadení? Existuje prvý balík opatrení, ktorý myslel aj na nich. Ide o podporu pri platení nájomného, alebo mzdách zamestnancov.
„Opatrenia nie sú ideálne, títo podnikatelia trpia najviac. Verím, že pôjde ďalšia vlna odškodnenia. Vláda o tom opätovne rokuje, hľadá balans, ako ľuďom efektívne a vyrovnane pomôcť.“
Často sa objavujú otázky ohľadom toho, či si robiť alebo nerobiť zásoby potravín. „Veľké reťazce garantovali, že majú zásoby na tri mesiace. Preto netreba robiť paniku a vykupovať obchody. Zásoby na týždeň, dva úplne stačia. Hranice sú pre tovary a potraviny otvorené. Situácia v tomto smere nie je kritická, treba zachovať pokoj,“ myslí si Žiak.
Cestu vidí v tom, že ľudia sa možno vrátia k pestovaniu a chovaniu zvierat pre vlastnú potrebu. Aby si vedeli vytvoriť vlastnú rezervu. Zároveň tvrdí, že sa treba sa čím skôr adaptovať na krízu a pretransformovať svoju výrobu na veci, ktoré sú v súčasnosti potrebné, napríklad ochranné pomôcky.
Je optimista
Miroslav Žiak je optimista, čo sa vývoja krízy týka. „Dúfam, že slnečné počasie nám pomôže prekonať rýchlejšie koronavírus, vitamín D je významným prvkom pri podpore imunity a UV žiarenie dezinfikuje vzduch. Dúfam, že situácia sa čoskoro zlepší,“ povedal s tým, že po Veľkej noci bude snáď možné otvoriť ďalšie obchody aj gastronomické zariadenia, samozrejme za dodržania prísnych hygienických podmienok podobne ako pri iných prevádzkach. „Verím, že ekonomika sa pomaly naštartuje.“
Ľuďom odkazuje, že treba vydržať niekoľko týždňov a situácia sa určite zlepší. „To je môj osobný predpoklad. Vidno to aj na iných krajinách, ktoré postupne uvoľňujú opatrenia. Dovtedy treba chodiť viac do prírody a byť pozitívny.“