Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Malí hospodári majú ťažký život bez ohľadu na šíriaci sa vírus

Potravinári a poľnohospodári patria k tým, ktorých sa koronakríza zatiaľ bytostne nedotkla. Naopak gastropodnikatelia či distribútori kávy prekonávajú skutočne krušné chvíle.

Miroslav Žiak.Miroslav Žiak. (Zdroj: JAW)

PRIEVIDZA. Kríza, ktorú zažívame, nemá v novodobej slovenskej histórii obdobu, hovorí poslanec národnej rady Slovenskej republiky a odborník na potravinárstvo a poľnohospodárstvo Miroslav Žiak.

Zatiaľ čo poľnohospodári pokračujú v naplánovaných činnostiach, podnikatelia v oblasti gastronómie a stravovania akútne potrebujú štátnu podporu na udržanie zamestnancov a záchranu biznisu.

Pokračujú bez zmeny

V poľnohospodárstve sa sezónne práce nedajú odložiť ani posunúť, všetko je dopredu naplánované. „Úlohy sa dajú vykonávať bez toho, aby sa porušovali hygienické zásady. Pracovníci na poli neprichádzajú do úzkeho kontaktu, preto opatrenia proti koronavírusu tieto práce zásadne neovplyvňujú,“ vysvetlil Žiak s tým, že naopak existuje obava o vývoz našich produktov cez hranice, ktorý zapríčiní výpadok príjmov pre farmárov. Napriek tomu poľnohospodárstvo a potravinárstvo zatiaľ funguje dobre.

Skryť Vypnúť reklamu

Koronavírus však odrezal od sveta reštaurácie, kaviarne a gastro prevádzky. „Na to sa nedá úplne pripraviť. Táto kríza nemá v slovenskej histórii obdobu,“ myslí si poslanec.

Vývoj koronavírusu však vidí vo všeobecnosti pozitívne. „Testuje sa oveľa viac ako na začiatku, chorí pribúdajú pomaly, čo je veľmi pozitívne. Sme zodpovedný národ, ľudia dodržiavajú nariadenia a my to zvládneme bez problémov,“ myslí si.

Polená pre hospodárov

Malí aj veľkí poľnohospodári podľa jeho slov riešia podobné problémy, ako ľudia v priemysle. „Posledných dvanásť rokov sme na Slovensku kládli farmárom a potravinárom polená pod nohy. V týchto segmentoch sa na Slovensku veľmi ťažko podniká. Malý hospodár sa nedostane k pôde, lebo ju majú veľkí hospodári. Od toho sa odvíjajú aj dotácie. Čím viac pôdy máte, tým viac dotácií získavate. Produkcia dotovaná nie je,“ vymenoval Žiak.

Skryť Vypnúť reklamu

Podmienky na podnikanie v poľnohospodárstve sú veľmi prísne, malí farmári nemajú veľkým šancu konkurovať, nevyrovnajú sa im cenami, problém im robí aj spĺňanie prísnych hygienických či administratívnych požiadaviek.

Kritická gastronómia

Súčasnú krízu môžu podľa poslanca pocítiť najmä výrobcovia luxusnejších potravín či nápojov. „Ľudia počítajú peniaze, zameriavajú sa na nákup základných vecí, šetria na tom, čo v súčasnosti nepotrebujú. Podobne je to v prípade kávy. Kaviarne a reštaurácie sú zavreté, v tomto segmente sa dá očakávať prudký prepad,“ povedal.

Čo môžu od vývoja očakávať hotelieri, kaviarne či reštaurácie a prevádzkovatelia gastronomických zariadení? Existuje prvý balík opatrení, ktorý myslel aj na nich. Ide o podporu pri platení nájomného, alebo mzdách zamestnancov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Opatrenia nie sú ideálne, títo podnikatelia trpia najviac. Verím, že pôjde ďalšia vlna odškodnenia. Vláda o tom opätovne rokuje, hľadá balans, ako ľuďom efektívne a vyrovnane pomôcť.“

Často sa objavujú otázky ohľadom toho, či si robiť alebo nerobiť zásoby potravín. „Veľké reťazce garantovali, že majú zásoby na tri mesiace. Preto netreba robiť paniku a vykupovať obchody. Zásoby na týždeň, dva úplne stačia. Hranice sú pre tovary a potraviny otvorené. Situácia v tomto smere nie je kritická, treba zachovať pokoj,“ myslí si Žiak.

Cestu vidí v tom, že ľudia sa možno vrátia k pestovaniu a chovaniu zvierat pre vlastnú potrebu. Aby si vedeli vytvoriť vlastnú rezervu. Zároveň tvrdí, že sa treba sa čím skôr adaptovať na krízu a pretransformovať svoju výrobu na veci, ktoré sú v súčasnosti potrebné, napríklad ochranné pomôcky.

Je optimista

Miroslav Žiak je optimista, čo sa vývoja krízy týka. „Dúfam, že slnečné počasie nám pomôže prekonať rýchlejšie koronavírus, vitamín D je významným prvkom pri podpore imunity a UV žiarenie dezinfikuje vzduch. Dúfam, že situácia sa čoskoro zlepší,“ povedal s tým, že po Veľkej noci bude snáď možné otvoriť ďalšie obchody aj gastronomické zariadenia, samozrejme za dodržania prísnych hygienických podmienok podobne ako pri iných prevádzkach. „Verím, že ekonomika sa pomaly naštartuje.“

Ľuďom odkazuje, že treba vydržať niekoľko týždňov a situácia sa určite zlepší. „To je môj osobný predpoklad. Vidno to aj na iných krajinách, ktoré postupne uvoľňujú opatrenia. Dovtedy treba chodiť viac do prírody a byť pozitívny.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 595
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 070
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 591
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 647
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 240
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 929
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 004
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 003
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 998
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 8 750
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Handlovská samospráva finančne podporí šport i kultúru

Handlovská samospráva finančne podporí amatérsky šport i kultúru.

Cievni chirurgovia v Handlovej ročne operujú viac ako 600 pacientov s varixami

Cievni chirurgovia z handlovskej nemocnice ročne operujú viac ako 600 pacientov s kŕčovými žilami.

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

Útočíme na prvé miesto, hovorí kanonier Novák Peter Botka

Boj o prvenstvo v majstrovstvách oblasti chce zamotať aj novácka Iskra.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?