BYSTRIČANY. V poslednú septembrovú sobotu sa konal prvý ročník podujatia Gastrodni obce Bystričany.
„Chceli sme pripraviť niečo nové, aby sa stretli ľudia nielen z Bystričian, ale aj zo širokého okolia,“ zdôvodnil vznik podujatia jeho organizátor Juraj Barta.

Každý rok sa bude téma gastrodní meniť. Prvou témou bol kotlíkový guľáš. Variť guľáš sa rozhodlo dvanásť družstiev. Prevažná väčšina bola domácich, ale našli sa aj kuchári z okolitých obcí.
Organizátori im pripravili miesto a všetko ostatné si museli súťažiaci doniesť. Tepelne upravené nesmeli mať nič vopred. Suroviny však mohli mať nakrájané.
Variť sa začalo o jednej a koniec bol o piatej poobede.
Viacerí súťažiaci mali tajné prísady. „Neprezradíme, ale je výborná,“ povedal s úsmevom Edík. Guľáš varili viac ako štyri hodiny.
„Máme k tomu jednu pikošku, ku guľášu budeme podávať doma pečený chlebík,“ zdôraznila jeho kolegyňa Elvíra.

Všetky guľáše mohli súťažiaci predávať záujemcom. Povinná však bola vzorka pre odbornú porotu – šéfkuchára z reštaurácie v kaštieli v Čereňanoch. Pre víťazov boli pripravené ceny. Náladu dotvárala country kapela.