Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít

Talianska či jadranská. zmrzlinár nemusí byť cudzinec

Zmrzlina ako z dovolenkových destinácii. Na to nás často lákajú výrobcovia chladenej pochúťky. Zisťovali sme, ako dosiahnu chuť pravej talianskej či jadranskej zmrzliny.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. V týchto horúcich dňoch mnoho ľudí vyhľadáva schladenie prostredníctvom zmrzliny. Pri jej výbere zohráva úlohu blízkosť predajne, ale najmä chuť a kvalita produktov. Mnohé zmrzlinárne nás lákajú na pravú taliansku, balkánsku či jadranskú zmrzlinu. Ako však dosiahnu takú príchuť, ako prezentujú?

Podľa zmrzlinára Pavla Hofera, ktorý si otvoril prevádzku v Lehote pod Vtáčnikom, nie je dôležité, aby bol zmrzlinár cudzinec.

„Pri výrobe zmrzliny vôbec nie je dôležité, či je zmrzlinár Slovák, Talian alebo či pochádza napríklad z Albánska. Podľa nášho názoru dobrú zmrzlinu tvoria kvalitné suroviny, správny výrobný postup, a, samozrejme, dobre nastavená kvalitná receptúra,“ uviedol zmrzlinár.

Článok pokračuje pod video reklamou
Súvisiaci článok FOTO: Aj vám je teplo? Schlaďte sa pohľadom na zasnežené ulice Čítajte 

Nejde o človeka ani miesto

Rovnako podľa neho nie je dôležité, v ktorom štáte sa zmrzlina vyrába. „Vôbec nie je podstatné miesto a štát. Dnes už dávno neplatí, že iba v Taliansku alebo na Jadrane je dobrá zmrzlina. Veľakrát je to presne opačne,“ myslí si zmrzlinár. Preto, aby mala zmrzlina vždy dobrú a najmä rovnakú chuť, je dôležité vždy dodržať receptúru, pracovný postup a použiť kvalitné suroviny.

„Potom by mali chutiť rovnako,“ načrtol. Takto fungujú mnohé zmrzlinárne. Ich prevádzka už dávno nie je len doménou veľkých miest. Túto chladenú pochúťku si môžu ľudia vychutnať aj v malých obciach.

Prevažujú tradičné príchute

Svoje trendy má nielen móda, ale aj zmrzlina. Výrobcovia zmrzliny vymýšľajú stále nové príchute.

„Každoročne s manželkou navštívime výstavu pre zmrzlinárov v Taliansku. Tam sme teda videli už kadečo. Ako príklad by som uviedol zmrzlinu z fialového zemiaka, chlebovú s nutelou, unicorn,“ načrtol. Posledná menovaná, unicorn, v preklade znamená jednorožec. Ide o pestrofarebnú zmrzlinu.

Súvisiaci článok Klimatológ Faško: Klíma sa mení, musíme sa pripraviť na extrémnejšie scenáre Čítajte 

Zmrzlinára z Lehoty pod Vtáčnikom však zaujali iné príchute, ktoré preniesol aj do svojej prevádzky.

„Bol to najmä vlašský orech s figami, pekanové orechy, čokoláda s perníkmi. Z ovocných by som spomenul exotické ovocie ako acerola alebo graviola, ktoré pripravujeme ako ovocné sorbety,“ povedal zmrzlinár. Okrem toho pripravujú aj zmrzlinu s príchuťou slaný karamel a makovú so slivkovým lekvárom.

Napriek týmto možnostiam Slováci ostávajú verní klasike, príchutiam čokoláda a citrón. V Lehote pod Vtáčnikom však opäť ide o menšiu inováciu.

„U nás je to jednoznačne belgická čokoláda a sorbet zo sicílskych citrónov,“ dodal zmrzlinár.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 59 560
  2. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 11 811
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 227
  4. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 524
  5. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 8 961
  6. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 7 970
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 6 621
  8. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 569
  9. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami 5 352
  10. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 769

Hlavné správy z SME | MY Prievidza - aktuálne správy

V júni 1918 predseda francúzskej vlády Georges Clemenceau vymenoval Štefánika za brigádneho generála z titulu poslania v česko-slovenskej armáde.

Združenie Handrári by radi obnovili múry starej papierne v Kamenci pod Vtáčnikom

Na obnovu časti starej papierne by združenie Handrári potrebovalo fotografiu, ktorá zachytáva podobu papierne.

Pozostatky múrov na mieste, kde bola kedysi papiereň v obci Kamenec pod Vtáčnikom.
Michaela Bušovská pôsobí v Zóne od roku 2011.

Futbalový program v sobotu: Púchov hrá o prvé víťazstvo

V sobotu 24. augusta Považská Bystrica privíta Myjavu.

V 2. lige sa doma predstaví Púchov (v červenom), Dubnica (v modrom) hrá v Bratislave so Slovanom B.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Traktor sa prevrátil na deti

Zranených divákov odviezol do nemocnice záchranársky vrtuľník.

Bicyklovanie po koľajniciach, na Horehroní majú novú atrakciu

Aktuálne sú na trati medzi Hroncom a Čiernym Balogom dostupné dve šliapacie dreziny.

Vybrali SME

Už ste čítali?