Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Talianska či jadranská. zmrzlinár nemusí byť cudzinec

Zmrzlina ako z dovolenkových destinácii. Na to nás často lákajú výrobcovia chladenej pochúťky. Zisťovali sme, ako dosiahnu chuť pravej talianskej či jadranskej zmrzliny.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. V týchto horúcich dňoch mnoho ľudí vyhľadáva schladenie prostredníctvom zmrzliny. Pri jej výbere zohráva úlohu blízkosť predajne, ale najmä chuť a kvalita produktov. Mnohé zmrzlinárne nás lákajú na pravú taliansku, balkánsku či jadranskú zmrzlinu. Ako však dosiahnu takú príchuť, ako prezentujú?

Podľa zmrzlinára Pavla Hofera, ktorý si otvoril prevádzku v Lehote pod Vtáčnikom, nie je dôležité, aby bol zmrzlinár cudzinec.

„Pri výrobe zmrzliny vôbec nie je dôležité, či je zmrzlinár Slovák, Talian alebo či pochádza napríklad z Albánska. Podľa nášho názoru dobrú zmrzlinu tvoria kvalitné suroviny, správny výrobný postup, a, samozrejme, dobre nastavená kvalitná receptúra,“ uviedol zmrzlinár.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok FOTO: Aj vám je teplo? Schlaďte sa pohľadom na zasnežené ulice Čítajte 

Nejde o človeka ani miesto

Rovnako podľa neho nie je dôležité, v ktorom štáte sa zmrzlina vyrába. „Vôbec nie je podstatné miesto a štát. Dnes už dávno neplatí, že iba v Taliansku alebo na Jadrane je dobrá zmrzlina. Veľakrát je to presne opačne,“ myslí si zmrzlinár. Preto, aby mala zmrzlina vždy dobrú a najmä rovnakú chuť, je dôležité vždy dodržať receptúru, pracovný postup a použiť kvalitné suroviny.

„Potom by mali chutiť rovnako,“ načrtol. Takto fungujú mnohé zmrzlinárne. Ich prevádzka už dávno nie je len doménou veľkých miest. Túto chladenú pochúťku si môžu ľudia vychutnať aj v malých obciach.

Prevažujú tradičné príchute

Svoje trendy má nielen móda, ale aj zmrzlina. Výrobcovia zmrzliny vymýšľajú stále nové príchute.

„Každoročne s manželkou navštívime výstavu pre zmrzlinárov v Taliansku. Tam sme teda videli už kadečo. Ako príklad by som uviedol zmrzlinu z fialového zemiaka, chlebovú s nutelou, unicorn,“ načrtol. Posledná menovaná, unicorn, v preklade znamená jednorožec. Ide o pestrofarebnú zmrzlinu.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Klimatológ Faško: Klíma sa mení, musíme sa pripraviť na extrémnejšie scenáre Čítajte 

Zmrzlinára z Lehoty pod Vtáčnikom však zaujali iné príchute, ktoré preniesol aj do svojej prevádzky.

„Bol to najmä vlašský orech s figami, pekanové orechy, čokoláda s perníkmi. Z ovocných by som spomenul exotické ovocie ako acerola alebo graviola, ktoré pripravujeme ako ovocné sorbety,“ povedal zmrzlinár. Okrem toho pripravujú aj zmrzlinu s príchuťou slaný karamel a makovú so slivkovým lekvárom.

Napriek týmto možnostiam Slováci ostávajú verní klasike, príchutiam čokoláda a citrón. V Lehote pod Vtáčnikom však opäť ide o menšiu inováciu.

„U nás je to jednoznačne belgická čokoláda a sorbet zo sicílskych citrónov,“ dodal zmrzlinár.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 443
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 772
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 014
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 194
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 986
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 621
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 842
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 757
  9. Po Slovensku na motorke 5 460
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 903
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

V utorok skolabovalo 46 ľudí.

Slovensko čaká prvé tohtoročné a pravdepodobne aj pomerne výrazné obdobie horúčav. Môže sa zaradiť medzi najteplejšie takéto periódy v období mesiaca jún.


TASR 12 h
Pitva potvrdila prvé zabitie človeka medveďom.

Poľovnícky spolok Breza zaznamenal v okolí katastra obce Malá Čausa v okrese Prievidza zvýšený pohyb medveďov. Obec na to v stredu upozornila na svojej stránke na sociálnej sieti.


TASR 12 h
Medveď v prievidzskom lesoparku.

Mestská polícia v Prievidzi upozorňuje verejnosť na pohyb medveďa.


(pd) 14 h
Bojnice.

Letnú turistickú sezónu otvoria v Bojniciach 19. júna. Chýbať nebude tradičný sprievod mestom, ako i kultúrne vystúpenie.


TASR 18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


19 h

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 15. jún

Už ste čítali?