Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Medvede vedia čo je dobré

Tvarom listov pripomína konvalinky, no patrí k najchutnejším jarným lahôdkam. Medvedí cesnak je

(Zdroj: ARCHÍV MY)

PÚCHOV. Ak sa človek vydá po stopách tradičných receptov, skôr či neskôr dôjde k zisteniu, že bryndza nie je tradičnou slovenskou pochutinou, že recepty zo zemiakov nie sú až tak pradávne, že tradičná papriková klobása nemá viac ako dve storočia. Tradícia je vždy len odtiaľ -potiaľ. Nehovoriac o tom, že naše babičky a mamky varili z podstatne inak chutiacich surovín. Neveríte? Skúste kúpiť chutné kakao.

Prečítajte si tiež: FOTO: Príroda na slovenskomoravskej hranici sa prebúdza Čítajte 

Koľko sa musí recept opakovať aby sa stal tradičným? Keď sme sa v redakcii dohadovali aký recept je pre toto obdobie typickým, jedinečným, znenazdania sa objavilo slovné spojenie „Medvedí cesnak“.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradične, každú jar

Moja susedka Andrea Kováčová Vargová si začiatok jari nevie predstaviť bez medvedieho cesnaku. Varí z neho polievku, mieša ho k cestovinám, pridáva ho do lahodnej bryndzovej nátierky, pripravuje z neho fantastické pesto.

V zákutiach Púchovskej doliny nie je o medvedí cesnak núdza a hoci o ňom domáci roky vedeli a tradične si ho pridávali na maslový chlieb, väčšiemu záujmu sa teší až v posledných pár rokoch.

Dôvodom je snaha mladých zdravo sa stravovať a hľadať prírodné vychytávky. Takto sa k zelenému zlatu dostala aj Andrea. Počula o ňom najskôr od známych, kým sa raz s manželom neocitli na turistike v Strážovských vrchoch. Cestičkou na Kľak si všimli svah pokrytý sviežim zeleným kobercom.
„Podľa tvaru lístočkov to mali byť konvalinky, lenže kvetov nikde a voňalo to výrazne inak,“ povedal Andrein manžel Radoslav. Andrea prezradí, že si vtedy pár lístkov na skúšku odtrhli a zachutil im. Na Kľak po medvedí cesnak nechodia, tam sa trhať nesmie, ale inšpirácia ostala a od vtedy ho pripravujú každý rok. „Každú jar čakám, že mi prvý prinesie kamarát zo Záriečia,“ povedala Andrea a pridala recept na svoju jarnú polievku s medvedím cesnakom.

Skryť Vypnúť reklamu

Jarná polievka hodná medveďa

Jarná polievka s medvedím cesnakom. Základom je na masle, alebo olivovom oleji spenená cibuľa. Pridá sa na drobno pokrájaná koreňová zelenina. Mrkva, pór, petržlen, zeler, môže byť i stopkový, sa krátko orestuje. K zelenine na zver Andrea ešte pridáva hrášok. Pre zvýraznenie chuti restuje spolu so zeleninou aj kúsok kuracích pŕs. Pridá mleté čierne korenie, kurkumu, na špičku noža muškátového orieška a soľ. Orestovanú zeleninu zaleje dvoma litrami kvalitného silného slepačieho vývaru.
„Robím ho prírodný, vyvarím kuracie mäso, nemám rada bujóny,“ povedala Andrea. Polievka sa krátko povarí a ako náhle je zelenina uvarená, pridá sa medvedí cesnak. Stačí jedna riadna hrsť. „Polovicu rozmixujem v smotane na varenie, stačí deci a polovicu na drobno pokrájam. Polievka len jemne prejde varom a je hotovo,“ povedala Andrea a dodala, že orestovaný kúsok kuracích pŕs necháva v polievke ako chuťovku. Niekto vraj hotovú polievku opäť celú rozmixuje, ale ona má radšej, keď je zelenina vcelku.

Skryť Vypnúť reklamu

Medvedí cesnak je sezónna záležitosť. Skoro na jar sa objaví a po pár týždňoch keď odkvitne po ňom do nasledujúcej jari neostane ani stopy. Andrea si ho uchováva v chladničke podobe pesta. Zmiešaný s olivovým olejom a na drobno pokrájanými vlašskými orechmi vydrží v malých pohárikoch vraj aj pol roka.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  5. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  6. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  7. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  8. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  9. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  1. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 447
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 654
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 746
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 092
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 886
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 217
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 002
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 699
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 028
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 822

Blogy SME

  1. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  2. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  3. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  4. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  5. INESS: Cena zamestnanca
  6. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  7. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  8. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 629
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 414
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 711
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 240
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 917
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 728
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 556
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 148
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


5 h
Reštaurácia park v Prievidzi.

Predplaťte si MY noviny na rok a ako darček dostanete poukážku na konzum v obľúbenej reštaurácii Park v Prievidzi.


8 h
Ilustračné foto.

Podľa starostu Jaroslava Pekára sa sociálny podnik obci osvedčil, samospráva prostredníctvom neho šetrí financie a pomáha obyvateľom.


TASR 10 h
Nové číslo MY novín.

Obľúbené regionálne noviny nájdete na každej pošte, v PNS-ke, obchodných a nákupných centrách, hypermarketoch, supermarketoch i u drobných predajcov.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Zatvoriť školy sa rozhodla okresná hygienička, pretože na dvoch infikovaných dospelých pripadá jedno dieťa do 18 rokov.


9 h

Výsledkom nerešpektovania opatrení je podľa Vidoviča viac chorých, viac práce, menej miesta v nemocnici.


14 h

Policajti zaevidovali nezvyčajný prípad v obci Hrnčiarovce nad Parnou.


25. nov

Blogy SME

  1. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  2. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  3. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  4. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  5. INESS: Cena zamestnanca
  6. Marek Mačuha: Roznášajú covid deti ?
  7. Ivan R. V. Rumánek: Brnenskí "obri" - Kelti? (Keltika 5)
  8. Marta Medzihradská: Šport vs kultúra v Banskej Bystrici
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 629
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 414
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 711
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 240
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 917
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 728
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 556
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 148
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu