Pondelok, 17. jún, 2019 | Meniny má Adolf

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. 
Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.(Zdroj: IL.FOTO: BORYLIFESTYLE)

HORNÁ NITRA. Veľkonočné sviatky si dnes mnohí ľudia spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, klobásou, majonézovým šalátom a koláčmi. Viaceré z potravín, ktoré počas sviatkov konzumujeme dnes, jedli ľudia na hornej Nitre aj v minulosti. Sladká calta však už dnes nie je bežným koláčom.

„Na Veľký piatok sa veľmi prísne zachovával pôst, jedlo sa veľmi striedmo, ba staršie ženy nejedli v tento deň nič,“ začala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Prečítajte si tiež: Turistickú sezónu v Bojniciach otvoria sprievodom i ohňovou šou
Článok pokračuje pod video reklamou

V piatok polievky, cez víkend údeniny

Ľudia na hornej Nitre obvykle v piatok pripravovali polievky zo strukovín. Boli to napríklad fazuľová na sladko alebo na kyslo, hrachová, z cíceru alebo polievka z bôbu. Okrem toho gazdinky varili aj polievku zo sušených húb, ktorú okrem veľkonočných sviatkov pripravovali aj na Štedrý večer.

„K polievke sa chystali ešte šúľance, súkané slíže zo zemiakového cesta, osypané orechmi, osmaženou krupicou alebo žemľovými omrvinkami. Je to prastaré jedlo, ktoré malo privodiť dobrú úrodu obilia,“ opísala Géczyová.

Údeniny, tak ako ich poznáme dnes, mali naši predkovia v jedálničku až v sobotu a nedeľu. Vtedy varievali údenú šunku a klobásy, ktoré zostali z domácich zabíjačiek. Do hrn-ca k nim pridali variť aj vajíčka, ktoré vďaka tomu nasali vôňu údeniny.

„Často sa v domácnostiach pripravoval aj chren, ktorý hojne rástol na záhradách. Očistené a na jemno postrúhané korene chrenu ochutili sladkokyslým nálevom alebo k nemu pridali nastrúhanú uvarenú cviklu,“ ozrejmila. Hojnosť obedu na Veľkonočnú nedeľu predstavovali pečené jahniatka a kozliatka.

Počas veľkonočných sviatkov nesmeli chýbať ani sladkosti. Ženy piekli viacero druhov koláčov, medzi ktorými na hornej Nitre rezonovala najmä jednoduchá calta zo sladkého kysnutého cesta.

Prečítajte si tiež: Prameň rieky Nitra bol svedkom zázraku, ktorý zachránil ľudské životy (+FOTO)

Veľkonočné dobroty

„Okrem toho sa pripravovali veľké osúchy s tvarohom, záviny s makovou alebo orechovou plnkou. Drobné koláčiky okrúhleho tvaru alebo v tvare rožtekov či malých rybiek sa tiež plnili ochuteným makom, mletými orechmi alebo slivkovým lekvárom. Baránok sa často piekol len ako pečivo v hlinenej alebo kovovej forme,“ vymenovala riaditeľka múzea.

Zároveň podotkla, že všetky tieto jedlá sa jedli až po návrate z kostola, teda po Vzkriesení alebo až v nedeľu. Na veľkonočnom stole nechýbala domáca pálenka a víno.

Tradičná calta zo sladkého cesta ako aj ostatné uvedené jedlá neboli dominantou len jednej obce. Gazdinky ich pripravovali v kuchyniach na celej hornej Nitre. V súčasnosti tieto jedlá z úcty k tradíciám robia napríklad v Prievidzi, Lazanoch, ale aj iných obciach.

„Dnes je skladba jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov podstatne bohatšia, ale stále sa varí údené bravčové mäso, klobásky a vajíčka. Chren už mnohí kupujú v obchodoch a klasické kysnuté koláčiky nahrádzajú kupované sladké pečivá,“ uzavrela Iveta Géczyová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako správne pripraviť džem či marmeládu?
  2. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy
  3. Keď ide o kožu
  4. Potešte vášho otca kvalitným čítaním
  5. Stavebné pozemky s dobrou dostupnosťou do centra konečne na trhu
  6. Vyberáte dovolenku podľa dĺžky letu?
  7. ​​​​​​​Bratislavský kraj reformuje stredné školstvo
  8. Pivo, káva a horká čokoláda. Na niektoré chute musíme vyzrieť
  9. Mobil ako peňaženku využíva čoraz viac ľudí
  10. Ak miestnosť vonia novotou, buďte opatrní
  1. Pod Vinicou - Perspektívne bývanie v Novom Meste
  2. Noerr has done it again!
  3. Is golf merely a game for the cream of society?
  4. OMV v lete poskytuje perfektnú starostlivosť o vaše auto
  5. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy
  6. 5 tipov ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Ako správne pripraviť džem či marmeládu?
  8. Keď ide o kožu
  9. Potešte vášho otca kvalitným čítaním
  10. Najlepšie mliečne produkty vlastnej značky má COOP Jednota
  1. Ak miestnosť vonia novotou, buďte opatrní 29 529
  2. Pivo, káva a horká čokoláda. Na niektoré chute musíme vyzrieť 11 429
  3. Vyberáte dovolenku podľa dĺžky letu? 11 234
  4. Výlet do minulosti: Černobyľ a tajomné mesto Pripiať 10 532
  5. Potešte vášho otca kvalitným čítaním 8 421
  6. Mobil ako peňaženku využíva čoraz viac ľudí 5 215
  7. Z Popolušky kráľovná. Poštová známka je vzácna vďaka chybe 4 582
  8. Stavebné pozemky s dobrou dostupnosťou do centra konečne na trhu 4 260
  9. Vôňa alebo zápach? Profesionáli otestovali rôzne typy domov 3 976
  10. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy 2 801

Hlavné správy z SME | MY Prievidza - aktuálne správy

Vyšlo nové číslo MY Hornonitrianskych novín

Aj tento týždeň prinášame množstvo zaujímavých tém.

Nové číslo MY Hornonitrianskych novín.

Venujú sa prevencii pred požiarmi

Dobrovoľní hasiči z Kanianky v rámci prevencie pred požiarmi kontrolujú domy v obci.

Ilustračné foto
Témou tohtoročného rozprávkového zámku je Čarodejník z krajiny Oz.

Ako správne pripraviť džem či marmeládu?

K letnému obdobiu neodmysliteľne patria čerstvé lahôdky z ovocia a zeleniny. Medzi obľúbené činnosti gazdiniek stále patrí aj zaváranie či príprava ovocných džemov a marmelád.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Známeho lekára a hudobníka dnes zrazilo nákladné auto

Lekár išiel na bicykli. Zraneniam na mieste podľahol.

Hrozivý nález na toalete v Senci

Prípad vyšetruje polícia.

Utopeného Marcela našli potápači

Rybačka troch kamarátov na Oravskej priehrade sa skončila tragédiou. Mladý Tvrdošínčan sa domov už nevráti.

Vybrali SME

Už ste čítali?