Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. 
Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre. (Zdroj: IL.FOTO: BORYLIFESTYLE)

HORNÁ NITRA. Veľkonočné sviatky si dnes mnohí ľudia spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, klobásou, majonézovým šalátom a koláčmi. Viaceré z potravín, ktoré počas sviatkov konzumujeme dnes, jedli ľudia na hornej Nitre aj v minulosti. Sladká calta však už dnes nie je bežným koláčom.

„Na Veľký piatok sa veľmi prísne zachovával pôst, jedlo sa veľmi striedmo, ba staršie ženy nejedli v tento deň nič,“ začala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Prečítajte si tiež: Turistickú sezónu v Bojniciach otvoria sprievodom i ohňovou šou Čítajte 

V piatok polievky, cez víkend údeniny

Ľudia na hornej Nitre obvykle v piatok pripravovali polievky zo strukovín. Boli to napríklad fazuľová na sladko alebo na kyslo, hrachová, z cíceru alebo polievka z bôbu. Okrem toho gazdinky varili aj polievku zo sušených húb, ktorú okrem veľkonočných sviatkov pripravovali aj na Štedrý večer.

Skryť Vypnúť reklamu

„K polievke sa chystali ešte šúľance, súkané slíže zo zemiakového cesta, osypané orechmi, osmaženou krupicou alebo žemľovými omrvinkami. Je to prastaré jedlo, ktoré malo privodiť dobrú úrodu obilia,“ opísala Géczyová.

Údeniny, tak ako ich poznáme dnes, mali naši predkovia v jedálničku až v sobotu a nedeľu. Vtedy varievali údenú šunku a klobásy, ktoré zostali z domácich zabíjačiek. Do hrn-ca k nim pridali variť aj vajíčka, ktoré vďaka tomu nasali vôňu údeniny.

„Často sa v domácnostiach pripravoval aj chren, ktorý hojne rástol na záhradách. Očistené a na jemno postrúhané korene chrenu ochutili sladkokyslým nálevom alebo k nemu pridali nastrúhanú uvarenú cviklu,“ ozrejmila. Hojnosť obedu na Veľkonočnú nedeľu predstavovali pečené jahniatka a kozliatka.

Skryť Vypnúť reklamu

Počas veľkonočných sviatkov nesmeli chýbať ani sladkosti. Ženy piekli viacero druhov koláčov, medzi ktorými na hornej Nitre rezonovala najmä jednoduchá calta zo sladkého kysnutého cesta.

Prečítajte si tiež: Prameň rieky Nitra bol svedkom zázraku, ktorý zachránil ľudské životy (+FOTO) Čítajte 

Veľkonočné dobroty

„Okrem toho sa pripravovali veľké osúchy s tvarohom, záviny s makovou alebo orechovou plnkou. Drobné koláčiky okrúhleho tvaru alebo v tvare rožtekov či malých rybiek sa tiež plnili ochuteným makom, mletými orechmi alebo slivkovým lekvárom. Baránok sa často piekol len ako pečivo v hlinenej alebo kovovej forme,“ vymenovala riaditeľka múzea.

Zároveň podotkla, že všetky tieto jedlá sa jedli až po návrate z kostola, teda po Vzkriesení alebo až v nedeľu. Na veľkonočnom stole nechýbala domáca pálenka a víno.

Tradičná calta zo sladkého cesta ako aj ostatné uvedené jedlá neboli dominantou len jednej obce. Gazdinky ich pripravovali v kuchyniach na celej hornej Nitre. V súčasnosti tieto jedlá z úcty k tradíciám robia napríklad v Prievidzi, Lazanoch, ale aj iných obciach.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dnes je skladba jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov podstatne bohatšia, ale stále sa varí údené bravčové mäso, klobásky a vajíčka. Chren už mnohí kupujú v obchodoch a klasické kysnuté koláčiky nahrádzajú kupované sladké pečivá,“ uzavrela Iveta Géczyová.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 816
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 443
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 285
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 703
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 563
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 964
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 295
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 211
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 624
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 419
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Pozrite si MY športujeme.


42m
ilustračná foto

Napriek letnému mesiacu hlásia meteorológovia výstrahu pred prízemným mrazom aj v Trenčianskom kraji.


17 h

Obyvatelia baníckeho mesta ročne vyprodukovali niekoľko tisícok ton odpadu, ktoré putovali na tamojšiu skládku.


11. jún

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


17 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


14. jún

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


23 h

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?