Pondelok, 27. január, 2020 | Meniny má Bohuš

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. 
Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.(Zdroj: IL.FOTO: BORYLIFESTYLE)

HORNÁ NITRA. Veľkonočné sviatky si dnes mnohí ľudia spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, klobásou, majonézovým šalátom a koláčmi. Viaceré z potravín, ktoré počas sviatkov konzumujeme dnes, jedli ľudia na hornej Nitre aj v minulosti. Sladká calta však už dnes nie je bežným koláčom.

„Na Veľký piatok sa veľmi prísne zachovával pôst, jedlo sa veľmi striedmo, ba staršie ženy nejedli v tento deň nič,“ začala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Prečítajte si tiež: Turistickú sezónu v Bojniciach otvoria sprievodom i ohňovou šou Čítajte 
Článok pokračuje pod video reklamou

V piatok polievky, cez víkend údeniny

Ľudia na hornej Nitre obvykle v piatok pripravovali polievky zo strukovín. Boli to napríklad fazuľová na sladko alebo na kyslo, hrachová, z cíceru alebo polievka z bôbu. Okrem toho gazdinky varili aj polievku zo sušených húb, ktorú okrem veľkonočných sviatkov pripravovali aj na Štedrý večer.

„K polievke sa chystali ešte šúľance, súkané slíže zo zemiakového cesta, osypané orechmi, osmaženou krupicou alebo žemľovými omrvinkami. Je to prastaré jedlo, ktoré malo privodiť dobrú úrodu obilia,“ opísala Géczyová.

Údeniny, tak ako ich poznáme dnes, mali naši predkovia v jedálničku až v sobotu a nedeľu. Vtedy varievali údenú šunku a klobásy, ktoré zostali z domácich zabíjačiek. Do hrn-ca k nim pridali variť aj vajíčka, ktoré vďaka tomu nasali vôňu údeniny.

„Často sa v domácnostiach pripravoval aj chren, ktorý hojne rástol na záhradách. Očistené a na jemno postrúhané korene chrenu ochutili sladkokyslým nálevom alebo k nemu pridali nastrúhanú uvarenú cviklu,“ ozrejmila. Hojnosť obedu na Veľkonočnú nedeľu predstavovali pečené jahniatka a kozliatka.

Počas veľkonočných sviatkov nesmeli chýbať ani sladkosti. Ženy piekli viacero druhov koláčov, medzi ktorými na hornej Nitre rezonovala najmä jednoduchá calta zo sladkého kysnutého cesta.

Prečítajte si tiež: Prameň rieky Nitra bol svedkom zázraku, ktorý zachránil ľudské životy (+FOTO) Čítajte 

Veľkonočné dobroty

„Okrem toho sa pripravovali veľké osúchy s tvarohom, záviny s makovou alebo orechovou plnkou. Drobné koláčiky okrúhleho tvaru alebo v tvare rožtekov či malých rybiek sa tiež plnili ochuteným makom, mletými orechmi alebo slivkovým lekvárom. Baránok sa často piekol len ako pečivo v hlinenej alebo kovovej forme,“ vymenovala riaditeľka múzea.

Zároveň podotkla, že všetky tieto jedlá sa jedli až po návrate z kostola, teda po Vzkriesení alebo až v nedeľu. Na veľkonočnom stole nechýbala domáca pálenka a víno.

Tradičná calta zo sladkého cesta ako aj ostatné uvedené jedlá neboli dominantou len jednej obce. Gazdinky ich pripravovali v kuchyniach na celej hornej Nitre. V súčasnosti tieto jedlá z úcty k tradíciám robia napríklad v Prievidzi, Lazanoch, ale aj iných obciach.

„Dnes je skladba jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov podstatne bohatšia, ale stále sa varí údené bravčové mäso, klobásky a vajíčka. Chren už mnohí kupujú v obchodoch a klasické kysnuté koláčiky nahrádzajú kupované sladké pečivá,“ uzavrela Iveta Géczyová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  2. Dell offers multifaceted careers
  3. It’s not about what a company does, but how it behaves
  4. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  5. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  10. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  1. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  2. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  3. It’s not about what a company does, but how it behaves
  4. Dell offers multifaceted careers
  5. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  6. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  7. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  8. Natankujete len za 1 euro. OMV otvára novú čerpačku
  9. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  10. Rádio Košice počúva každý tretí Košičan
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 12 163
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 042
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 027
  4. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 9 864
  5. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 9 719
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 9 447
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 8 810
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 8 367
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 271
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 7 137

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Prievidza chce častejším zberom papiera a plastov zabrániť preplneniu nádob

Samospráva Prievidze od začiatku tohto roka zintenzívnila zber niektorých separovaných zložiek odpadov. V tomto období zabezpečila častejší vývoz papiera plastov.

Prievidza zintenzívni vývoz niektorých separovaných komodít.

V bojnickej zoo utratili šesť kačíc pre podozrenie na vtáčiu chrípku

V nedeľu v Národnej zoologickej záhrade museli utratiť šesť zvierat. Vtáky mali príznaky typické pre vtáčiu chrípku.

Bojnická zoo tvrdí, že situáciu s vtáčou chrípkou nepodcenila

Národná zoologická záhrada v Bojniciach reaguje na vyjadrenia, že podcenila situáciu s vtáčou chrípkou. Inštitúcia uistila, že prísne dodržiava nariadené opatrenia.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Údajný mafián sa skrýval na Orave v Tvrdošíne, pracoval na stavbách

Henrich Sz., na ktorého bol vydaný európsky zatykač, sa do rúk polície vydal dobrovoľne.

Pre Zvolen bude jazdiť na prímestských linkách iný dopravca

Primátorka Zvolena hovorí o alternatíve, ak SAD Zvolen neobnoví od pondelka dopravu.

Autobusy budú v žiarskom regióne od pondelka jazdiť, odkazujú starostovia

Funkciu medzičlánku medzi dopravcom a samosprávnym krajom prevzali mestá a obce.

Vybrali SME

Už ste čítali?