Pondelok, 6. apríl, 2020 | Meniny má Irena

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. 
Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre. (Zdroj: IL.FOTO: BORYLIFESTYLE)

HORNÁ NITRA. Veľkonočné sviatky si dnes mnohí ľudia spájajú s vajíčkami, údeným mäsom, klobásou, majonézovým šalátom a koláčmi. Viaceré z potravín, ktoré počas sviatkov konzumujeme dnes, jedli ľudia na hornej Nitre aj v minulosti. Sladká calta však už dnes nie je bežným koláčom.

„Na Veľký piatok sa veľmi prísne zachovával pôst, jedlo sa veľmi striedmo, ba staršie ženy nejedli v tento deň nič,“ začala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Prečítajte si tiež: Turistickú sezónu v Bojniciach otvoria sprievodom i ohňovou šou Čítajte 
Článok pokračuje pod video reklamou

V piatok polievky, cez víkend údeniny

Ľudia na hornej Nitre obvykle v piatok pripravovali polievky zo strukovín. Boli to napríklad fazuľová na sladko alebo na kyslo, hrachová, z cíceru alebo polievka z bôbu. Okrem toho gazdinky varili aj polievku zo sušených húb, ktorú okrem veľkonočných sviatkov pripravovali aj na Štedrý večer.

„K polievke sa chystali ešte šúľance, súkané slíže zo zemiakového cesta, osypané orechmi, osmaženou krupicou alebo žemľovými omrvinkami. Je to prastaré jedlo, ktoré malo privodiť dobrú úrodu obilia,“ opísala Géczyová.

Údeniny, tak ako ich poznáme dnes, mali naši predkovia v jedálničku až v sobotu a nedeľu. Vtedy varievali údenú šunku a klobásy, ktoré zostali z domácich zabíjačiek. Do hrn-ca k nim pridali variť aj vajíčka, ktoré vďaka tomu nasali vôňu údeniny.

„Často sa v domácnostiach pripravoval aj chren, ktorý hojne rástol na záhradách. Očistené a na jemno postrúhané korene chrenu ochutili sladkokyslým nálevom alebo k nemu pridali nastrúhanú uvarenú cviklu,“ ozrejmila. Hojnosť obedu na Veľkonočnú nedeľu predstavovali pečené jahniatka a kozliatka.

Počas veľkonočných sviatkov nesmeli chýbať ani sladkosti. Ženy piekli viacero druhov koláčov, medzi ktorými na hornej Nitre rezonovala najmä jednoduchá calta zo sladkého kysnutého cesta.

Prečítajte si tiež: Prameň rieky Nitra bol svedkom zázraku, ktorý zachránil ľudské životy (+FOTO) Čítajte 

Veľkonočné dobroty

„Okrem toho sa pripravovali veľké osúchy s tvarohom, záviny s makovou alebo orechovou plnkou. Drobné koláčiky okrúhleho tvaru alebo v tvare rožtekov či malých rybiek sa tiež plnili ochuteným makom, mletými orechmi alebo slivkovým lekvárom. Baránok sa často piekol len ako pečivo v hlinenej alebo kovovej forme,“ vymenovala riaditeľka múzea.

Zároveň podotkla, že všetky tieto jedlá sa jedli až po návrate z kostola, teda po Vzkriesení alebo až v nedeľu. Na veľkonočnom stole nechýbala domáca pálenka a víno.

Tradičná calta zo sladkého cesta ako aj ostatné uvedené jedlá neboli dominantou len jednej obce. Gazdinky ich pripravovali v kuchyniach na celej hornej Nitre. V súčasnosti tieto jedlá z úcty k tradíciám robia napríklad v Prievidzi, Lazanoch, ale aj iných obciach.

„Dnes je skladba jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov podstatne bohatšia, ale stále sa varí údené bravčové mäso, klobásky a vajíčka. Chren už mnohí kupujú v obchodoch a klasické kysnuté koláčiky nahrádzajú kupované sladké pečivá,“ uzavrela Iveta Géczyová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  2. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  3. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  4. Nestarnú, ale dozrievajú
  5. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  6. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  7. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  8. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk
  2. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  3. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  4. Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...
  5. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  6. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  7. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  8. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  9. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT!
  10. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 56 325
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 37 199
  3. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 26 015
  4. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 18 783
  5. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 660
  6. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 16 955
  7. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 16 871
  8. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 13 995
  9. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 129
  10. Bude dobre! 12 624

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

POTVRDENÉ: Pacient z Bojníc zomrel na koronavírus

Slovensko má prvé dve obete koronavírusu. Jednou z nich je pacient z Bojníc.

Ilustračné foto.

Podriadený zosnulého pacienta s koronavírusom: Som pozitívny a mám strach o kolegov

Hygiena v týchto dňoch testuje všetkých zamestnancov firmy, ktorej riaditeľ zomrel minulý týždeň na zápal pľúc po prepustení z nemocnice v Bojniciach.

Ilustračné foto.

MY TO ZVLÁDNEME: Online diskusia z Prievidza

Prinášame vám priamy prenos diskusie MY TO ZVLÁDNEME s generálnym riaditeľom spoločnosti Brose Prievidza Axelom Mallenerom a odborníkom na potravinárstvo Miroslavom Žiakom.

Pod rúškom informácii v Prievidzi.
Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Štrnásť nových prípadov, z nášho regiónu ani jeden

Banskobystrický kraj s celkovo 29 prípadmi (zo 485 na Slovensku) stále ostáva okresom s najnižším výskytom pozitívnych osôb.

Slovensko má 14 nových prípadov koronavírusu. V Trenčianskom kraji pribudli štyria

Na Slovensku pribudlo počas soboty 14 nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 1524 testovaných. Celkovo ich na Slovensku je 485. Trenčiansky kraj ich má po bratislavskom najviac.

Oščadnicou lomcuje rozsiahly požiar lesa

Na mieste zasahujú hasičské zbory piatich obcí a brigády HaZZ v Žiline.

Slovensko má 49 nových prípadov COVID-19, medzi nimi je aj muž z Poltára

Väčšina nových pacientov sa vracala z Tirolska.

Už ste čítali?