HORNÁ NITRA. Nedostatok zamestnancov v Trenčianskom kraji trápi okrem veľkých firiem už aj reštaurácie. Zohnať a udržať stabilný tím kuchárov a čašníkov v reštauráciách je veľký problém.
Svoje o tom vie aj majiteľka bývalej prievidzskej reštaurácie. Práve pre nedostatok pracovnej sily ju musela zatvoriť. „Každý mal zmluvu. Nemala som nikoho na čierno ani dohodárov. Jediná kuchárka dodržala výpovednú lehotu,“ povedala Nora Urbanová.

Zo dňa na deň
Práve to, že kuchári svoj odchod oznámili zo dňa na deň, jej urobilo mnoho problémov. „Napríklad v pondelok mi povedali, že od piatka už neprídu. A teraz nájdite za týždeň nového kuchára. Ale to bol lepší prípad. Stalo sa mi, že mi povedali, že zajtra už neprídu,“ opísala.
Nové pracovné sily usilovne hľadala všade. Prezerala internetové portály, sama podávala inzeráty, obvolávala známych. Záujem bol takmer nulový.
Ako možné riešenie vidí výrazne zvýšenie platu kuchárov. To by automaticky znamenalo zvýšenie cien jedál, vrátane denného menu. Tento krok by však zrejme zákazníci neprijali.
„Vyššie ceny obedového menu ľudia odmietnu. Všetky reštaurácie sa pohybujú približne v rovnakej cenovej úrovni menu. Samozrejme, keď sme mali nákladnejšie jedlá, ako lososa, tak cena bola vyššia. Ale keby zdvihneme všetko, tak to si ľudia nezaplatia,“ vysvetlila.
S nedostatkom pracovníkov sa stretávala, aj keď niekoľko rokov vlastnila reštauráciu v Handlovej. Aj vtedy mala problém nájsť stabilných kuchárov.
Z Handlovej do Prievidze odišla najmä pre vysoký nájom a nedostatok zákazníkov.
V baníckom meste v poslednom čase otvorili niekoľko reštaurácii. „Ľudia ale nepribudli, len sa porozdeľovali,“ uviedla Nora Urbanová.
Verila, že v Prievidzi sa situácia zlepší, no nestalo sa tak. Začiatkom septembra musela pre nedostatok kuchárov podnik zatvoriť.