Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať.Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať. (Zdroj: facebook.com/Huby a hubári)

SLOVENSKO. Bohatá nádielka hríbov teší nejedného hubára. Nie všetci však vedia, ako správne huby zbierať a čo s nimi následne spraviť. Mykologička nám poradila, ako huby čo najlepšie usušiť aj to, ako ich spracovať pred zmrazením.

Prečítajte si tiež: U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce Čítajte 

Správna technika

Hubári sa podľa mykologičky Ivony Kautmanovej delia na dve skupiny. Jedna skupina tvrdí, že huby treba odrezávať, druhá, že ich treba odtrhávať. „Tí čo tvrdia, že odrezávať, si myslia, že pri odtrhnutí sa poškodia nejaké korienky huby. Ale huba vyrastá z podhubia, ktoré je obrovské. Je ako strom v zemi. Čiže je to podobné, ako keby sme oberali jabĺčka zo zeme. Podhubie nepoškodíme,“ vysvetlila.

Práve na spodku hlúbika sú dôležité určovacie znaky, ktoré nám pomôžu rozoznať hubu, aby sme nenazbierali napríklad muchotrávku zelenú.

„Treba jemne vybrať zo zeme celú plodnicu. Vzniknutú jamku treba zahnúť zeminou a jemne pritlačiť. Potom očistiť hlinu zo spodku huby,“ opísala správny postup pri zbere Kautmanová.

So spracovaním je najlepšie začať už v teréne. „Očistiť všetky červivé alebo nahnité časti. Brať len zdravé huby. Nebrať si také, ktoré už sú staršie a už by sa mohli začať rozkladať po ceste,“ pokračovala.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Pozor na igelitky

Huby odporúča zbierať do košíkov, plátenej tašky alebo do podobných vzdušných nádob. Nie do igelitky.

Po príchode domov ich treba čo najskôr spracovať, alebo aspoň vysypať na širšiu misku alebo do pekáča a dať do chladničky. Tam to pár hodín vydrží. Potom spracovávať, sušiť, variť, mraziť alebo konzumovať.

Huby by sa mali sušiť čo najrýchlejšie, ale tak, aby teplota nepresiahla 40 stupňov Celzia. „Stáva sa, že ľudia si ich dosušujú v rúre, ale tá sa dá nastaviť na minimálne 50 stupňov. Tam sa môžu trošku pripáliť. Dobré a cenné látky, ktoré huby obsahujú, sa tak pri teplotách nad 40 stupňov ničia. V sušičkách na ovocie sa huby sušiť môžu. Na rozdiel od byliniek sa huby môžu sušiť aj na priamom slnku,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Sitko alebo záclona

Najlepšie je ich sušiť na sitku, záclone či na niečom vzdušnom. Ak na papieri, tak na čistom baliacom papieri. „Ale huby sa tam zvyknú prilepiť. Dobrou technikou, ak nemáme nič na sušenie, je huby navliecť na nitku. Naťahané reťazce sa potom sušia,“ odporučila mykologička.

Huby treba sušiť dovtedy, kým nie sú suché. Mali by sa usušiť za 24 hodín, dlhšie ako dva dni nie. Ak sa do dvoch dní neusušia, sú stále mokré, tak začnú hniť a začnú sa kaziť.

„Sušené huby vydržia veľmi dlho. Už som mala aj desaťročné. To prišla do mykologickej poradne pani, ktorá sa pýtala, či sú ešte jedlé. Boli dobre uložené a krásne voňali. Nič im nebolo,“ spomenula Kautmanová.

Sušené huby by sme nemali prechovávať v igelitových vrecúškach. „Najlepšie je dobre ich presušiť a keď sú suché, uskladniť ich do dobre zavretej a utesnenej sklenenej nádoby a uchovávať ich v tme,“ povedala odborníčka.

Na sušenie sú najvhodnejšie hríbovité huby, dubáky, teda hríb smrekový, hríb dubový, hríb borový, biele hríby. Ale aj modráky, čo je hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. „Výborné sú aj sušené masliaky, ale s tým sa málokomu chce hrať, pretože tam sa musia šúpať klobúčiky, ale keď sa to podarí, tak sú vynikajúce. Okrem toho aj suchohríby, kozáky. Dajú sa sušiť aj bedle a niektoré plávky. Nevhodné na sušenie sú tuhšie huby, napríklad kuriatka. Tie keď usušíte, tak ich už nikdy nerozmočíte. Zostanú stále tuhé,“ vymenovala.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Hubový prášok ako ochucovadlo

Pri spracovaní húb sušením ponúkla aj zaujímavý tip. „Keď sú tuhšie huby, tak sa dajú usušené rozmixovať, napríklad v kávovom mlynčeku, na hubový prášok. A to ľudia používajú ako prísadu do polievok alebo omáčok, jednoducho na dochucovanie pri varení.

Treba si však uvedomiť, že prášok je hydroskopický, čiže nasakuje vlhkosť. Tým pádom je oveľa chúlostivejší na splesnivenie ako sušené huby. Treba s ním narábať veľmi opatrne. Spotrebovať by sa mal do jedného roka,“ upozornila.

Prečítajte si tiež: Bojnická ZOO zmenila cenník. Koľko po novom zaplatíte za vstup? Čítajte 

Mrazené huby spracujte do pol roka

Huby sa podľa odborníčky môžu dávať aj do mrazničky. Spracovanie pred ich zamrazením je rôzne. „Keď si chcete bedlové klobúky alebo veľké rezy dubákov odložiť na vyprážanie, tak tie sa zamrazujú surové. Dokonca si môžete spraviť polotovar, že si ich vopred obalíte v trojobale a zamrazíte ich také. Potom už idú rovno do panvice.

Lepší spôsob je huby podusiť, aj keď bez oleja, len posoliť a dať do panvičky. Alebo obvariť, nahádzať do horúcej vody, zliať, schladiť a tak dať do mrazničky. Blanšírovaním sa v hubách zabijú enzýmy, ktoré aj pri mínus dvadsať stupňov Celzia v mrazničke pracujú a huby rozkladajú. Čerstvé huby nevydržia v mrazničke tak dlho a strácajú chuťové vlastnosti aj vôňu. Podusené huby vydržia oveľa dlhšie,“ vysvetlila.

K hubám by sa podľa mykologičky malo pristupovať ako k rybám. „Najlepšie je, aby sa spotrebovali tak do pol roka. Od jesene do jari a podobne. Vtedy sú najchutnejšie. Ale ak máte spoľahlivý mraziak, že sa nerozmrazí a stále drží mínus dvadsať stupňov, tak vydržia aj rok,“ dodala Ivona Kautmanová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  2. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  3. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 591
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 330
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 653
  4. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 142
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 042
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 727
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 545
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 501
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 427
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 341
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sme v obrazoch

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Fotky, Fotografie a fotogalérie

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Požiar v pivničných priestoroch rodinného domu v Handlovej

Dňa 23. novembra, po pol deviatej hodine ráno bol ohlásený požiar v pivničných priestoroch rodinného domu na Žiarskej ulici v Handlovej, v okrese Prievidza.

Pribudlo viac ako tisíc nakazených

PCR testy v pondelok odhalili 1 021 nakazených, laboratóriá otestovali 6 545 vzoriek.

O funkciu predsedu Okresného súdu v Prievidzi majú záujem dvaja sudcovia

Okresný súd v Prievidzi bude mať nového predsedu.

Rudnianska Lehota na jeseň nestratila ani bod. Dočkáme sa jej návratu medzi oblastnú elitu?

Kým mohli hrať, tak ani raz neprehrali. Hráčom Rudnianskej Lehoty sa v súčasnej sezóne opätovne darí. V tabuľke druhej triedy im po prerušenej jesennej časti patrí priebežné prvé miesto.

Mužstvo Rudnianskej Lehoty vedie tabuľku II. triedy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vianočné trhy v Martine budú

Druhá vlna koronavírusu slabne, no ťažko povedať, akú silu bude mať v predvianočnom období. Mesto napriek tomu pripraví vianočné trhy. Budú mať ale svoje epidemiologické pravidlá.

Na rýchlostnej ceste R1 sa dnes stala ďalšia nehoda, vodič je popálený

Po prvej nehode zomrela žena, po druhej bojuje o život muž.

Polícia vyšetruje masívne podozrenia z tunelovania Agrokomplexu

Rezort hovorí o závažných zisteniach v štátnom podniku. V minulosti ho riadili nominanti SNS.

Už ste čítali?