Štvrtok, 2. december, 2021 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať.Hubu treba jemne vziať zo zeme, nie ju odrezávať. (Zdroj: facebook.com/Huby a hubári)

SLOVENSKO. Bohatá nádielka hríbov teší nejedného hubára. Nie všetci však vedia, ako správne huby zbierať a čo s nimi následne spraviť. Mykologička nám poradila, ako huby čo najlepšie usušiť aj to, ako ich spracovať pred zmrazením.

Prečítajte si tiež: U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce Čítajte 

Správna technika

Hubári sa podľa mykologičky Ivony Kautmanovej delia na dve skupiny. Jedna skupina tvrdí, že huby treba odrezávať, druhá, že ich treba odtrhávať. „Tí čo tvrdia, že odrezávať, si myslia, že pri odtrhnutí sa poškodia nejaké korienky huby. Ale huba vyrastá z podhubia, ktoré je obrovské. Je ako strom v zemi. Čiže je to podobné, ako keby sme oberali jabĺčka zo zeme. Podhubie nepoškodíme,“ vysvetlila.

Práve na spodku hlúbika sú dôležité určovacie znaky, ktoré nám pomôžu rozoznať hubu, aby sme nenazbierali napríklad muchotrávku zelenú.

„Treba jemne vybrať zo zeme celú plodnicu. Vzniknutú jamku treba zahnúť zeminou a jemne pritlačiť. Potom očistiť hlinu zo spodku huby,“ opísala správny postup pri zbere Kautmanová.

So spracovaním je najlepšie začať už v teréne. „Očistiť všetky červivé alebo nahnité časti. Brať len zdravé huby. Nebrať si také, ktoré už sú staršie a už by sa mohli začať rozkladať po ceste,“ pokračovala.

Prečítajte si tiež: Hubárov v lesoch je stále viac. Škodia, alebo je to naopak? Čítajte 

Pozor na igelitky

Huby odporúča zbierať do košíkov, plátenej tašky alebo do podobných vzdušných nádob. Nie do igelitky.

Po príchode domov ich treba čo najskôr spracovať, alebo aspoň vysypať na širšiu misku alebo do pekáča a dať do chladničky. Tam to pár hodín vydrží. Potom spracovávať, sušiť, variť, mraziť alebo konzumovať.

Huby by sa mali sušiť čo najrýchlejšie, ale tak, aby teplota nepresiahla 40 stupňov Celzia. „Stáva sa, že ľudia si ich dosušujú v rúre, ale tá sa dá nastaviť na minimálne 50 stupňov. Tam sa môžu trošku pripáliť. Dobré a cenné látky, ktoré huby obsahujú, sa tak pri teplotách nad 40 stupňov ničia. V sušičkách na ovocie sa huby sušiť môžu. Na rozdiel od byliniek sa huby môžu sušiť aj na priamom slnku,“ ozrejmila.

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Sitko alebo záclona

Najlepšie je ich sušiť na sitku, záclone či na niečom vzdušnom. Ak na papieri, tak na čistom baliacom papieri. „Ale huby sa tam zvyknú prilepiť. Dobrou technikou, ak nemáme nič na sušenie, je huby navliecť na nitku. Naťahané reťazce sa potom sušia,“ odporučila mykologička.

Huby treba sušiť dovtedy, kým nie sú suché. Mali by sa usušiť za 24 hodín, dlhšie ako dva dni nie. Ak sa do dvoch dní neusušia, sú stále mokré, tak začnú hniť a začnú sa kaziť.

„Sušené huby vydržia veľmi dlho. Už som mala aj desaťročné. To prišla do mykologickej poradne pani, ktorá sa pýtala, či sú ešte jedlé. Boli dobre uložené a krásne voňali. Nič im nebolo,“ spomenula Kautmanová.

Sušené huby by sme nemali prechovávať v igelitových vrecúškach. „Najlepšie je dobre ich presušiť a keď sú suché, uskladniť ich do dobre zavretej a utesnenej sklenenej nádoby a uchovávať ich v tme,“ povedala odborníčka.

Na sušenie sú najvhodnejšie hríbovité huby, dubáky, teda hríb smrekový, hríb dubový, hríb borový, biele hríby. Ale aj modráky, čo je hríb zrnitohlúbikový a hríb siný. „Výborné sú aj sušené masliaky, ale s tým sa málokomu chce hrať, pretože tam sa musia šúpať klobúčiky, ale keď sa to podarí, tak sú vynikajúce. Okrem toho aj suchohríby, kozáky. Dajú sa sušiť aj bedle a niektoré plávky. Nevhodné na sušenie sú tuhšie huby, napríklad kuriatka. Tie keď usušíte, tak ich už nikdy nerozmočíte. Zostanú stále tuhé,“ vymenovala.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Hubový prášok ako ochucovadlo

Pri spracovaní húb sušením ponúkla aj zaujímavý tip. „Keď sú tuhšie huby, tak sa dajú usušené rozmixovať, napríklad v kávovom mlynčeku, na hubový prášok. A to ľudia používajú ako prísadu do polievok alebo omáčok, jednoducho na dochucovanie pri varení.

Treba si však uvedomiť, že prášok je hydroskopický, čiže nasakuje vlhkosť. Tým pádom je oveľa chúlostivejší na splesnivenie ako sušené huby. Treba s ním narábať veľmi opatrne. Spotrebovať by sa mal do jedného roka,“ upozornila.

Prečítajte si tiež: Bojnická ZOO zmenila cenník. Koľko po novom zaplatíte za vstup? Čítajte 

Mrazené huby spracujte do pol roka

Huby sa podľa odborníčky môžu dávať aj do mrazničky. Spracovanie pred ich zamrazením je rôzne. „Keď si chcete bedlové klobúky alebo veľké rezy dubákov odložiť na vyprážanie, tak tie sa zamrazujú surové. Dokonca si môžete spraviť polotovar, že si ich vopred obalíte v trojobale a zamrazíte ich také. Potom už idú rovno do panvice.

Lepší spôsob je huby podusiť, aj keď bez oleja, len posoliť a dať do panvičky. Alebo obvariť, nahádzať do horúcej vody, zliať, schladiť a tak dať do mrazničky. Blanšírovaním sa v hubách zabijú enzýmy, ktoré aj pri mínus dvadsať stupňov Celzia v mrazničke pracujú a huby rozkladajú. Čerstvé huby nevydržia v mrazničke tak dlho a strácajú chuťové vlastnosti aj vôňu. Podusené huby vydržia oveľa dlhšie,“ vysvetlila.

K hubám by sa podľa mykologičky malo pristupovať ako k rybám. „Najlepšie je, aby sa spotrebovali tak do pol roka. Od jesene do jari a podobne. Vtedy sú najchutnejšie. Ale ak máte spoľahlivý mraziak, že sa nerozmrazí a stále drží mínus dvadsať stupňov, tak vydržia aj rok,“ dodala Ivona Kautmanová.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  3. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  4. Vieme čo je úspech. Pomôžeme ho dosiahnuť aj vám
  5. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  6. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  7. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  8. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  10. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  1. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  2. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  6. Tento rok turizmu neprial
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 211
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 14 235
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 9 650
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 758
  5. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 7 119
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 784
  7. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 5 150
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 4 842
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 4 179
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 597

Blogy SME

  1. Samuel Ivančák: Hommage à Miroslav Zikmund
  2. Ján Marton: Vízia ministerstva pôdohospodárstva 2035 - oslava víťazného februára 1948.
  3. Marek Strapko: Tak tomuto sa hovorí politicky vyzretý líder!
  4. Ivan Mlynár: ZUZANA ČAPUTOVÁ – JEDINÝ ŠTÁTNIK V KRÁĽOVSTVE PLEBEJSKOM.
  5. Martin Bohoš: Europol počas akcie zameranej na Money Muling identifikoval viac ako 18 000 „bielych koní“, zatkol takmer 2 000 z nich
  6. Monika Vojčíkova: Vládny hochštapler a jeho/našich/ 500 eur.
  7. Robert Škerko: Keď ešte žila naša mamka.
  8. Věra Tepličková: Kto ešte nebol vinný, nech sa obráti na súdruha Žinčicu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 023
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 8 040
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 028
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 073
  5. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 708
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 699
  7. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 684
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 548
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Ilustračné foto.

Pred vakcinačným centrom bojnickej nemocnice sa opäť objavuje rad, v ktorom ľudia na podanie vakcíny čakajú.


6 h
Ilustračné foto.

Muža pred štyrmi rokmi pri krádeži v Prievidzi vyrušil náhodný svedok, ktorého sa snažil umlčať údermi do hlavy, na čo použil kovový hrot do zbíjačky.


SITA 6 h
Testovanie zamestnancov na Bojnickom zámku.

Časť zamestnancov pred vstupom do práce sa musí otestovať aj vo firmách na hornej Nitre. Zisťovali sme, ako sú na tom najväčší zamestnávatelia v regióne.


11 h

Ide o prvé očkovanie v nákupnom centre v okrese Prievidza. Prísť môžu záujemcovia o prvú, druhú aj tretiu dávky vakcíny.


11 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca PCR testy potvrdili veľa infikovaných covidom.


1. dec

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


6 h

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


12 h

Odporúčajú ľuďom, aby sa pohybovali v skupinkách.


12 h

Blogy SME

  1. Samuel Ivančák: Hommage à Miroslav Zikmund
  2. Ján Marton: Vízia ministerstva pôdohospodárstva 2035 - oslava víťazného februára 1948.
  3. Marek Strapko: Tak tomuto sa hovorí politicky vyzretý líder!
  4. Ivan Mlynár: ZUZANA ČAPUTOVÁ – JEDINÝ ŠTÁTNIK V KRÁĽOVSTVE PLEBEJSKOM.
  5. Martin Bohoš: Europol počas akcie zameranej na Money Muling identifikoval viac ako 18 000 „bielych koní“, zatkol takmer 2 000 z nich
  6. Monika Vojčíkova: Vládny hochštapler a jeho/našich/ 500 eur.
  7. Robert Škerko: Keď ešte žila naša mamka.
  8. Věra Tepličková: Kto ešte nebol vinný, nech sa obráti na súdruha Žinčicu
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 023
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 8 040
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 8 028
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 073
  5. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 708
  6. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 699
  7. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 684
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 548
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu