Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry

Farma pod Vtáčnikom sa postupne dostáva do povedomia ľudí.

Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. Majiteľ farmy Marek Čepko ukazuje dozrievajúce syry. (Zdroj: Igor Roško)

KAMENEC POD VTÁČNIKOM/BYSTRIČANY. Prekvapivé ocenenie získal lokálny výrobca mliečnych produktov Farma pod Vtáčnikom z hornej Nitry na tohtoročnej výstave Agrokomplex v Nitre. Priniesol si odtiaľ diplom za najlepšiu bryndzu na Slovensku.

V rámci výstavy Agrokomplex 2018 sa už po niekoľkýkrát konala súťaž výrobkov z ovčieho, kozieho a kravského mlieka pod názvom Memoriál docenta Egona Gyarmathyho. Súťaž sa koná na počesť Egona Gyarmathyho, nestora ovčiarstva a koziarstva.

Tento rok si prvé miesto v kategórii ovčia bryndza vybojovala spomedzi 85 vzoriek Farma pod Vtáčnikom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Je to pre nás veľké ocenenie a dáva nám obrovskú motiváciu do práce. Prihlásili sme naše tradičné ovčie syry a čerstvú ovčiu bryndzu. Samozrejme, aj celé portfólio zrejúcich syrov. Spomedzi viac ako osemdesiatich vzoriek sme získali ocenenie najlepšia ovčia bryndza,“ opísal majiteľ Farmy pod Vtáčnikom Marek Čepko.

Prečítajte si tiež: V rybách z Nitrianskeho Rudna našli škodlivú látku Čítajte 

Skúsili to s viacerými druhmi

Tento rok prihlásili viacero syrov. „Aj napriek tomu, že sa špecializujeme na zrejúce syry, sme sa rozhodli, že skúsime súťažiť aj s tradičnými produktmi,“ ozrejmil.

Na to, aby sa do súťaže zapojili s viacerými produktmi, ich motivoval minuloročný úspech.

„Vlani sme prvýkrát prihlásili náš syr do súťaže. Išlo o ovčí zrejúci trojmesačný syr. Podarilo sa nám hneď v prvom roku získať ocenenie v rámci kategórie ovčie špeciality – najlepší zrejúci syr na Slovensku. Dodávalo nám to veľa motivácie a tešili sme sa na túto výstavu,“ spomenul Čepko.

Skryť Vypnúť reklamu

Laik by očakával, že najlepšie hodnotená bryndza bude pochádzať z tradičných re-giónov ako Liptov či Orava.

„Minulý rok ma prvýkrát prekvapil človek s otázkou, či mu nemôžem dodávať výrobky na Oravu. Vtedy som si povedal, že asi budú naše syry dobré, keď je o ne záujem v mekke ovčiarstva. Je však pravda, že najväčšia hustota chovu oviec a výroby bryndze je na Orave a Liptove. Ale myslím si, že kvalitná bryndza sa dá vyrobiť aj v Bratislave,“ prekvapil majiteľ farmy.

Rozlišujú kvalitu

Ľudia podľa neho začínajú rozlišovať medzi tým, čo dostávajú vo veľkých hypermarketoch a medzi zdravými syrmi, ktoré im prinášajú prospech aj pre ich zdravie.

„Robíme iba stopercentné syry. To znamená, že ak ide o ovčí syr, tak je stopercentne ovčí, ak je syr kravský, tak sme ho vyrobili iba z kravského mlieka,“ priblížil farmár.

Skryť Vypnúť reklamu

Z pohľadu kvality syra často ide hlavne o dodržiavanie hygienických podmienok.

„Začína to kvalitou dojenia. Ovce dojíme elektricky, to znamená, že kvalita je na najvyššej úrovni. Mlieko prechádza priamo z vemena zvieraťa do dojnej kanvy.

Z maštale ide priamo do syrárne, kde ešte podlieha ďalšiemu filtrovaniu a do kotla sa dostáva úplne čisté. Ďalším faktorom je čerstvosť. Mlieko spracovávame dvakrát denne, ráno a večer. Náš syrár po večernom dojení vždy ešte spracuje získané mlieko,“ opísal Čepko

Prečítajte si tiež: Hubárska sezóna je v plnom prúde, jeden človek už na otravu zomrel Čítajte 

Čerstvé výrobky vo vákuovom balení

Výrobky predávajú len vo vákuovom balení. Ľudia si podľa slov majiteľa na tento spôsob zvykli.

„Vidíme v tom väčšiu ochranu syrov. Veľakrát sa stáva, že ľudia po nakúpení produktov nejdú priamo domov, ale absolvujú ďalšie zastávky. Tam sa stáva to, že ochrana potravín zabalených len v sáčku alebo v papieri je nižšia. Preto preferujeme vákuové balenie,“ vysvetlil.

Ľudia na Farme pod Vtáčnikom najviac vyhľadávajú to, na čo sú zvyknutí.

„Je to klasický ovčí syr, bryndza, naše skvelé kravské nite a v poslednom období najmä camembert a zrejúce syry, ktoré robíme ako jediní v regióne. Som veľmi rád, že návštevníci vyhľadávajú aj nové chute. Je jedno, či sú to mladí, alebo starí. Akonáhle je niečo dobré a poctivo vyrobené tak sa to predáva,“ dodal s úsmevom Marek Čepko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 120
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 030
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 541
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 731
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 334
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 073
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 490
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 377
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 293
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 217
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Rieka Handlovka a niektoré jej prítoky v Handlovej sa v utorok sfarbili do oranžova. Situáciou sa už zaoberá mesto.

4 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

6 h
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

10 h
Ilustračná foto.

Príspevok samospráva vyplácala od roku 2008 počas dvoch rokov, zrušila ho pre vtedajšiu hospodársku krízu.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

9 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?