Nedeľa, 22. máj, 2022 | Meniny má Júlia, Juliána

Zmrzliny v regióne: Koľko stojí kopček?

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. So skorým nástupom letných teplôt je tento rok spojený aj skorší predaj zmrzliny.
V tomto roku sa pre väčšinu zmrzlinárov sezóna a začala už začiatkom apríla.

Handlová za päťdesiat centov

Predajcovia v baníckom meste si účtujú za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„Preferujeme tradičnejšie príchute. Nezvyčajné neskúšame. V ponuke máme aj novinku, Kinder Surprise,“ povedala majiteľka stánku pri mestskom úrade. Práve o novinku majú tamojší zákazníci najväčší záujem.

Druhý stánok v Handlovej pri kruhovom objazde skúša aj netradičnejšie príchute.

SkryťVypnúť reklamu

K ním môžeme zaradiť tvaroh s figou a granátové jablko. „Medzi naše nové príchute patrí aj čokoládový rez s malinami a španielsky krém. Ale ľudia najčastejšie kupujú klasické príchute, čokoládu a citrón,“ prezradil zmrzlinár.

Prečítajte si tiež: V okrese Prievidza kontrolovali zmrzlinu. Našli v nej zakázané farbivá a fekálne baktérie Čítajte 

V Prievidzi aj mango sorbet

Majitelia stánku pri kruhovom objazde v Handlovej predávajú zmrzlinu aj v Prievidzi oproti Prioru.
Cena je rovnaká, kopček stojí päťdesiat centov. Príchute ponúkajú rovnaké ako v Handlovej a aj dopyt ľudí je totožný. Najžiadanejšie sú teda čokoláda a citrón.

Stánok pri prievidzskom gymnáziu neďaleko podchodu si účtuje za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„V ponuke máme okrem klasickej čokoládovej aj belgickú čokoládu. K tým netradičnejším patrí aj mango sorbet. Ľudia u nás najviac vyhľadávajú jogurt, kinder cookies,“ povedal miestny predajca. Zvýšený dopyt po novších príchutiach môže byť spôsobený polohou miesta pri školskom zariadení a rozmanitejšími požiadavkami žiakov.

SkryťVypnúť reklamu

Bojnice majú širšiu ponuku

Cena zmrzliny v turistickom centre hornej Nitry je oveľa rozmanitejšia. Spôsobené to je aj ponukou točenej zmrzliny.

Neďaleko kúpaliska Čajka stojí kopček zmrzliny šesťdesiat centov. „U nás idú najviac tradičné príchute, citrón a kakao. Zvýšený dopyt po nezvyčajných príchutiach sme nezaznamenali. Mávame ich však v ponuke. Ide napríklad o írsky krém. Teraz skúsime aj Pavlovovu tortu. Ide o smotanovú príchuť. Na vrchu zmrzliny sú malé penové pusinky. Aký o to bude záujem, to neviem. Ideme to vyskúšať,“ vysvetlila zmrzlinárka.

V blízkom okolí zámku a ZOO sa nachádza viacero stánkov. Ponúkajú prevažne točenú zmrzlinu. Jej cena sa pohybuje od eura do eura aj päťdesiat centov. Záleží od polevy a posýpky. Tie sú rôzne. Karamel, tutti-frutti, šmolková.

SkryťVypnúť reklamu

„Ponúkame to, čo ľudia pýtajú. Najviac však ide čokoláda – vanilka. To je overená klasika, ktorá nesklame. Ľudí chuť na zmrzlinu neprešla. Pravda je aj to, že sme v centre diania. Iné je, keď predávajú zmrzlinu niekde na dedine a iné tu,“ povedali v jednom zo stánkov.

Neďaleko bojnického námestia pripravujú zmrzlinu tradičnou metódou – varením. Napriek náročnejšej výrobe stojí kopček päťdesiat centov.

„Z nezvyčajných príchutí máme napríklad štrúdľu-mak, pripravujeme aj oreo a raffaello. Trošku som sa bránila týmto príchutiam, pretože ja som za klasiku. Požiadavka je iná a my sa jej musíme prispôsobiť,“ vysvetlila zmrzlinárka.

Napriek netradičným požiadavkám ľudia stále preferujú klasiku. Čokoláda, citrón, punč a vanilka. V ponuke majú aj točenú zmrzlinu.

„Záujem je viacej o mliečne príchute ako o ovocné. Ponúkame čokoláda – smotana alebo čokoláda – vanilka. Tá čokoláda vždy musí byť,“ zdôraznila zmrzlinárka

Bojnice sú špecifické prílivom turistov. Tento faktor je dôležitý aj pre predajcov chladenej pochúťky.
„Cez týždeň sa predá pomenej. Počas víkendu, keď bol strašidelný sprievod, vtedy to išlo veľmi dobre.

Cez letné prázdniny sú o niečo lepšie aj pracovné dni, ale ťažisko je cez víkendy,“ zosumarizovali v stánku pri námestí.

Prečítajte si tiež: Zmrzlina je v lete pod drobnohľadom. Hygienici ju kontrolujú Čítajte 

Kvalita aj podľa farby

Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa sčasti dá kvalita zmrzliny poznať aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ uzavrela Kočičková.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  2. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  3. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  4. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  6. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  7. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  8. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  1. Prečo potrebujeme udržateľné riešenia v oblasti mobility?
  2. Gestačný diabetes mellitus
  3. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  5. Do finále McDonald´s Cupu sa prebojovalo mužstvo z Víťaza
  6. Garmin vyrobil cykloradar Varia RCT715 s bezpečnostnou kamerou
  7. Obľúbená pracovná agentúra Work Service nezmizla
  8. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov. Už zajtra
  1. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 6 619
  2. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 4 436
  3. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 4 071
  4. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 3 595
  5. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 1 984
  6. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 412
  7. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 263
  8. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 005

Blogy SME

  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Helena Michlíková: Taliansko- Slovensko
  4. Anna Miľanová: Potreba odluky cirkví od štatu.
  5. Juraj Droppa: Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo...
  6. Monika Bošková: Ako mi ochoreli morské prasiatka (2. časť)
  7. Štefan Vidlár: Igorúf advokát
  8. Ivan Beňovič: Populárne mobilné messengery a súkromie ich používateľov
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 11 426
  2. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 213
  3. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 9 769
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 033
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 3 915
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 859
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 3 095
  8. EQUUS: Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší? 2 069
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  2. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  3. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  5. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  6. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  7. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Ilustračné foto.

Samospráva Prievidze plánuje zvýšiť bezpečnosť chodcov pri kruhovej križovatke na uliciach S. Chalupku a J. Kráľa.


TASR 21. máj
Na udeľovaní Novinárskej ceny v Bratislave sprevádzal Ľubicu Stančíkovú manžel.

Porota vyzdvihla kvalitu investigatívnej práce, ktorá poukazuje na nekalé praktiky v súvislosti s pozemkami v okolí Liptovskej Mary.


20. máj
Peter by zaradenie vodíkových vlakov do bežnej prevádzky privítal. Poukázal však na potrebnú infraštruktúru.

Koncom týždňa prišiel do Prievidze prvý vlak poháňaný vodíkom. Aj keď išlo len o prezentačnú jazdu, takéto vlaky by v budúcnosti mohli voziť bežných cestujúcich.


20. máj
Manažér futbalistov Lehoty pod Vtáčnikom Marek Grolmus.

Klub zo štvortisícovej obce zapracováva už niekoľko rokov do svojho kádra najmä hráčov z hornonitrianskeho regiónu.


19. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pásový opar pripúta na nemocničné lôžko až 700 pacientov ročne.


14. máj

Máme k dispozícii obžalobný návrh.


20. máj

Program je v piatok a v sobotu do polnoci.


20. máj

Kvetinové koberce fialovej levandule, žltej horčice a červeného maku budú pastvou pre oči okoloidúcich turistov.


19 h

Blogy SME

  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Helena Michlíková: Taliansko- Slovensko
  4. Anna Miľanová: Potreba odluky cirkví od štatu.
  5. Juraj Droppa: Šanca pre 486 učiteľov na lepšie platenú prácu, alebo...
  6. Monika Bošková: Ako mi ochoreli morské prasiatka (2. časť)
  7. Štefan Vidlár: Igorúf advokát
  8. Ivan Beňovič: Populárne mobilné messengery a súkromie ich používateľov
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 11 426
  2. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 213
  3. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 9 769
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 033
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 3 915
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 859
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 3 095
  8. EQUUS: Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší? 2 069
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  2. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  3. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  5. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  6. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  7. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu