Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Zmrzliny v regióne: Koľko stojí kopček?

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. So skorým nástupom letných teplôt je tento rok spojený aj skorší predaj zmrzliny.
V tomto roku sa pre väčšinu zmrzlinárov sezóna a začala už začiatkom apríla.

Článok pokračuje pod video reklamou

Handlová za päťdesiat centov

Predajcovia v baníckom meste si účtujú za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„Preferujeme tradičnejšie príchute. Nezvyčajné neskúšame. V ponuke máme aj novinku, Kinder Surprise,“ povedala majiteľka stánku pri mestskom úrade. Práve o novinku majú tamojší zákazníci najväčší záujem.

Druhý stánok v Handlovej pri kruhovom objazde skúša aj netradičnejšie príchute.

K ním môžeme zaradiť tvaroh s figou a granátové jablko. „Medzi naše nové príchute patrí aj čokoládový rez s malinami a španielsky krém. Ale ľudia najčastejšie kupujú klasické príchute, čokoládu a citrón,“ prezradil zmrzlinár.

Prečítajte si tiež: V okrese Prievidza kontrolovali zmrzlinu. Našli v nej zakázané farbivá a fekálne baktérie

V Prievidzi aj mango sorbet

Majitelia stánku pri kruhovom objazde v Handlovej predávajú zmrzlinu aj v Prievidzi oproti Prioru.
Cena je rovnaká, kopček stojí päťdesiat centov. Príchute ponúkajú rovnaké ako v Handlovej a aj dopyt ľudí je totožný. Najžiadanejšie sú teda čokoláda a citrón.

Stánok pri prievidzskom gymnáziu neďaleko podchodu si účtuje za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„V ponuke máme okrem klasickej čokoládovej aj belgickú čokoládu. K tým netradičnejším patrí aj mango sorbet. Ľudia u nás najviac vyhľadávajú jogurt, kinder cookies,“ povedal miestny predajca. Zvýšený dopyt po novších príchutiach môže byť spôsobený polohou miesta pri školskom zariadení a rozmanitejšími požiadavkami žiakov.

Bojnice majú širšiu ponuku

Cena zmrzliny v turistickom centre hornej Nitry je oveľa rozmanitejšia. Spôsobené to je aj ponukou točenej zmrzliny.

Neďaleko kúpaliska Čajka stojí kopček zmrzliny šesťdesiat centov. „U nás idú najviac tradičné príchute, citrón a kakao. Zvýšený dopyt po nezvyčajných príchutiach sme nezaznamenali. Mávame ich však v ponuke. Ide napríklad o írsky krém. Teraz skúsime aj Pavlovovu tortu. Ide o smotanovú príchuť. Na vrchu zmrzliny sú malé penové pusinky. Aký o to bude záujem, to neviem. Ideme to vyskúšať,“ vysvetlila zmrzlinárka.

V blízkom okolí zámku a ZOO sa nachádza viacero stánkov. Ponúkajú prevažne točenú zmrzlinu. Jej cena sa pohybuje od eura do eura aj päťdesiat centov. Záleží od polevy a posýpky. Tie sú rôzne. Karamel, tutti-frutti, šmolková.

„Ponúkame to, čo ľudia pýtajú. Najviac však ide čokoláda – vanilka. To je overená klasika, ktorá nesklame. Ľudí chuť na zmrzlinu neprešla. Pravda je aj to, že sme v centre diania. Iné je, keď predávajú zmrzlinu niekde na dedine a iné tu,“ povedali v jednom zo stánkov.

Neďaleko bojnického námestia pripravujú zmrzlinu tradičnou metódou – varením. Napriek náročnejšej výrobe stojí kopček päťdesiat centov.

„Z nezvyčajných príchutí máme napríklad štrúdľu-mak, pripravujeme aj oreo a raffaello. Trošku som sa bránila týmto príchutiam, pretože ja som za klasiku. Požiadavka je iná a my sa jej musíme prispôsobiť,“ vysvetlila zmrzlinárka.

Napriek netradičným požiadavkám ľudia stále preferujú klasiku. Čokoláda, citrón, punč a vanilka. V ponuke majú aj točenú zmrzlinu.

„Záujem je viacej o mliečne príchute ako o ovocné. Ponúkame čokoláda – smotana alebo čokoláda – vanilka. Tá čokoláda vždy musí byť,“ zdôraznila zmrzlinárka

Bojnice sú špecifické prílivom turistov. Tento faktor je dôležitý aj pre predajcov chladenej pochúťky.
„Cez týždeň sa predá pomenej. Počas víkendu, keď bol strašidelný sprievod, vtedy to išlo veľmi dobre.

Cez letné prázdniny sú o niečo lepšie aj pracovné dni, ale ťažisko je cez víkendy,“ zosumarizovali v stánku pri námestí.

Prečítajte si tiež: Zmrzlina je v lete pod drobnohľadom. Hygienici ju kontrolujú

Kvalita aj podľa farby

Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa sčasti dá kvalita zmrzliny poznať aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ uzavrela Kočičková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  7. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  8. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  9. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  10. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  1. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  2. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  3. DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  5. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  6. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  7. Najužitočnejšia appka
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  9. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  10. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 19 638
  2. Najužitočnejšia appka 15 716
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 645
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 925
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 8 914
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 626
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 106
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 744
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 5 205
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 646

Téma: Zmrzlina


Hlavné správy z MY Horná Nitra

Materskú školu v Handlovej rozšíria, pribudnú aj ihriská

Rozšíriť kapacitu materskej školy môžu vďaka eurofondom.

Príznaky otravy sa môžu dostaviť až po niekoľkých dňoch

Huby sú výbornou pochúťkou, môžu však byť aj veľmi nebezpečné.

Výstava v múzeu priblíži jednu z vnútrozemských krajín Afriky

Výstava je pre návštevníkov dostupná počas septembra a októbra.

K využívaniu alternatívnej dopravy motivuje mesto ľudí súťažou

K využívaniu alternatívneho spôsobu prepravy motivuje Handlová svojich obyvateľov počas Európskeho týždňa mobility aj súťažou. Zapojiť sa do nej môžu vo štvrtok 20. septembra.

Ľudí znepokojujú nočné prelety vrtuľníkov

Obyvatelia zaregistrovali nočné prelety vrtuľníkov. Nevedia o čo ide. Vrtuľníky lietajú z neďalekého letiska pri Žiline.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Sanitka prišla neskoro, pacient leží vo vážnom stave v nemocnici

Vo februári sa zrušila rýchla lekársku služba v Kysuckom Novom Meste.

Dvaja Trnavčania napadli skupinku pracujúcich Rómov

Policajti už obvinili dvojicu mužov, ktorí bezdôvodne napadli skupinu Rómov.

Vybrali SME

Už ste čítali?