Zmrzliny v regióne: Koľko stojí kopček?

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. So skorým nástupom letných teplôt je tento rok spojený aj skorší predaj zmrzliny.
V tomto roku sa pre väčšinu zmrzlinárov sezóna a začala už začiatkom apríla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Handlová za päťdesiat centov

Predajcovia v baníckom meste si účtujú za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„Preferujeme tradičnejšie príchute. Nezvyčajné neskúšame. V ponuke máme aj novinku, Kinder Surprise,“ povedala majiteľka stánku pri mestskom úrade. Práve o novinku majú tamojší zákazníci najväčší záujem.

Druhý stánok v Handlovej pri kruhovom objazde skúša aj netradičnejšie príchute.

SkryťVypnúť reklamu

K ním môžeme zaradiť tvaroh s figou a granátové jablko. „Medzi naše nové príchute patrí aj čokoládový rez s malinami a španielsky krém. Ale ľudia najčastejšie kupujú klasické príchute, čokoládu a citrón,“ prezradil zmrzlinár.

Prečítajte si tiež: V okrese Prievidza kontrolovali zmrzlinu. Našli v nej zakázané farbivá a fekálne baktérie Čítajte 

V Prievidzi aj mango sorbet

Majitelia stánku pri kruhovom objazde v Handlovej predávajú zmrzlinu aj v Prievidzi oproti Prioru.
Cena je rovnaká, kopček stojí päťdesiat centov. Príchute ponúkajú rovnaké ako v Handlovej a aj dopyt ľudí je totožný. Najžiadanejšie sú teda čokoláda a citrón.

Stánok pri prievidzskom gymnáziu neďaleko podchodu si účtuje za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„V ponuke máme okrem klasickej čokoládovej aj belgickú čokoládu. K tým netradičnejším patrí aj mango sorbet. Ľudia u nás najviac vyhľadávajú jogurt, kinder cookies,“ povedal miestny predajca. Zvýšený dopyt po novších príchutiach môže byť spôsobený polohou miesta pri školskom zariadení a rozmanitejšími požiadavkami žiakov.

SkryťVypnúť reklamu

Bojnice majú širšiu ponuku

Cena zmrzliny v turistickom centre hornej Nitry je oveľa rozmanitejšia. Spôsobené to je aj ponukou točenej zmrzliny.

Neďaleko kúpaliska Čajka stojí kopček zmrzliny šesťdesiat centov. „U nás idú najviac tradičné príchute, citrón a kakao. Zvýšený dopyt po nezvyčajných príchutiach sme nezaznamenali. Mávame ich však v ponuke. Ide napríklad o írsky krém. Teraz skúsime aj Pavlovovu tortu. Ide o smotanovú príchuť. Na vrchu zmrzliny sú malé penové pusinky. Aký o to bude záujem, to neviem. Ideme to vyskúšať,“ vysvetlila zmrzlinárka.

V blízkom okolí zámku a ZOO sa nachádza viacero stánkov. Ponúkajú prevažne točenú zmrzlinu. Jej cena sa pohybuje od eura do eura aj päťdesiat centov. Záleží od polevy a posýpky. Tie sú rôzne. Karamel, tutti-frutti, šmolková.

SkryťVypnúť reklamu

„Ponúkame to, čo ľudia pýtajú. Najviac však ide čokoláda – vanilka. To je overená klasika, ktorá nesklame. Ľudí chuť na zmrzlinu neprešla. Pravda je aj to, že sme v centre diania. Iné je, keď predávajú zmrzlinu niekde na dedine a iné tu,“ povedali v jednom zo stánkov.

Neďaleko bojnického námestia pripravujú zmrzlinu tradičnou metódou – varením. Napriek náročnejšej výrobe stojí kopček päťdesiat centov.

„Z nezvyčajných príchutí máme napríklad štrúdľu-mak, pripravujeme aj oreo a raffaello. Trošku som sa bránila týmto príchutiam, pretože ja som za klasiku. Požiadavka je iná a my sa jej musíme prispôsobiť,“ vysvetlila zmrzlinárka.

Napriek netradičným požiadavkám ľudia stále preferujú klasiku. Čokoláda, citrón, punč a vanilka. V ponuke majú aj točenú zmrzlinu.

„Záujem je viacej o mliečne príchute ako o ovocné. Ponúkame čokoláda – smotana alebo čokoláda – vanilka. Tá čokoláda vždy musí byť,“ zdôraznila zmrzlinárka

Bojnice sú špecifické prílivom turistov. Tento faktor je dôležitý aj pre predajcov chladenej pochúťky.
„Cez týždeň sa predá pomenej. Počas víkendu, keď bol strašidelný sprievod, vtedy to išlo veľmi dobre.

Cez letné prázdniny sú o niečo lepšie aj pracovné dni, ale ťažisko je cez víkendy,“ zosumarizovali v stánku pri námestí.

Prečítajte si tiež: Zmrzlina je v lete pod drobnohľadom. Hygienici ju kontrolujú Čítajte 

Kvalita aj podľa farby

Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa sčasti dá kvalita zmrzliny poznať aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ uzavrela Kočičková.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 755
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 472
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 916
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 645
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 536
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 247
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 135
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 066
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 877
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 587
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 614
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 897
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 945
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 770
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 328
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Keď sa povie skákací hrad, väčšina z nás si spomenie na detský smiech, nekonečné vyskakovanie a farebný svet radosti.


V Tatrách vďaka Lidlu rastie už takmer 2 300 000 nových stromov.


Sgrafitá na budovách prievidzského sídliska Píly.

Dvojdňové podujatie je aj pre verejnosť.


1

Dominika Vrtáková pokorila slovenský rekord na 50 metrov znak.


Zuzana Matúšová
  1. Elena Antalová: T.č. majú nielen šancu prejaviť sa konzervatívni liberáli
  2. Tomas Hlavaty: Zastavme ich, bratia, ved sa ony stratia...
  3. Ján Škerko: Slovenský Cirkus Humberto
  4. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pohľadom na vysoké veže
  5. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  6. Martin Fronk: Ako sa kedysi mrazničky stavali z kameňov, alebo...
  7. Štefan Šturdzík: Kréta je krásny kvet stredomoria.
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 877
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 587
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 614
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 897
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 945
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 770
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 328
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu