Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Zmrzliny v regióne: Koľko stojí kopček?

Pripravili sme prehľad, koľko stojí jeden kopček zmrzliny a aké príchute ponúkajú predajcovia v regióne. Odborníčka poradí, ako odhadnúť kvalitu zmrzliny ešte pred nákupom.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/ T.B.)

HORNÁ NITRA. So skorým nástupom letných teplôt je tento rok spojený aj skorší predaj zmrzliny.
V tomto roku sa pre väčšinu zmrzlinárov sezóna a začala už začiatkom apríla.

Handlová za päťdesiat centov

Predajcovia v baníckom meste si účtujú za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„Preferujeme tradičnejšie príchute. Nezvyčajné neskúšame. V ponuke máme aj novinku, Kinder Surprise,“ povedala majiteľka stánku pri mestskom úrade. Práve o novinku majú tamojší zákazníci najväčší záujem.

Druhý stánok v Handlovej pri kruhovom objazde skúša aj netradičnejšie príchute.

Skryť Vypnúť reklamu

K ním môžeme zaradiť tvaroh s figou a granátové jablko. „Medzi naše nové príchute patrí aj čokoládový rez s malinami a španielsky krém. Ale ľudia najčastejšie kupujú klasické príchute, čokoládu a citrón,“ prezradil zmrzlinár.

Prečítajte si tiež: V okrese Prievidza kontrolovali zmrzlinu. Našli v nej zakázané farbivá a fekálne baktérie Čítajte 

V Prievidzi aj mango sorbet

Majitelia stánku pri kruhovom objazde v Handlovej predávajú zmrzlinu aj v Prievidzi oproti Prioru.
Cena je rovnaká, kopček stojí päťdesiat centov. Príchute ponúkajú rovnaké ako v Handlovej a aj dopyt ľudí je totožný. Najžiadanejšie sú teda čokoláda a citrón.

Stánok pri prievidzskom gymnáziu neďaleko podchodu si účtuje za kopček chladenej pochúťky päťdesiat centov.

„V ponuke máme okrem klasickej čokoládovej aj belgickú čokoládu. K tým netradičnejším patrí aj mango sorbet. Ľudia u nás najviac vyhľadávajú jogurt, kinder cookies,“ povedal miestny predajca. Zvýšený dopyt po novších príchutiach môže byť spôsobený polohou miesta pri školskom zariadení a rozmanitejšími požiadavkami žiakov.

Skryť Vypnúť reklamu

Bojnice majú širšiu ponuku

Cena zmrzliny v turistickom centre hornej Nitry je oveľa rozmanitejšia. Spôsobené to je aj ponukou točenej zmrzliny.

Neďaleko kúpaliska Čajka stojí kopček zmrzliny šesťdesiat centov. „U nás idú najviac tradičné príchute, citrón a kakao. Zvýšený dopyt po nezvyčajných príchutiach sme nezaznamenali. Mávame ich však v ponuke. Ide napríklad o írsky krém. Teraz skúsime aj Pavlovovu tortu. Ide o smotanovú príchuť. Na vrchu zmrzliny sú malé penové pusinky. Aký o to bude záujem, to neviem. Ideme to vyskúšať,“ vysvetlila zmrzlinárka.

V blízkom okolí zámku a ZOO sa nachádza viacero stánkov. Ponúkajú prevažne točenú zmrzlinu. Jej cena sa pohybuje od eura do eura aj päťdesiat centov. Záleží od polevy a posýpky. Tie sú rôzne. Karamel, tutti-frutti, šmolková.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ponúkame to, čo ľudia pýtajú. Najviac však ide čokoláda – vanilka. To je overená klasika, ktorá nesklame. Ľudí chuť na zmrzlinu neprešla. Pravda je aj to, že sme v centre diania. Iné je, keď predávajú zmrzlinu niekde na dedine a iné tu,“ povedali v jednom zo stánkov.

Neďaleko bojnického námestia pripravujú zmrzlinu tradičnou metódou – varením. Napriek náročnejšej výrobe stojí kopček päťdesiat centov.

„Z nezvyčajných príchutí máme napríklad štrúdľu-mak, pripravujeme aj oreo a raffaello. Trošku som sa bránila týmto príchutiam, pretože ja som za klasiku. Požiadavka je iná a my sa jej musíme prispôsobiť,“ vysvetlila zmrzlinárka.

Napriek netradičným požiadavkám ľudia stále preferujú klasiku. Čokoláda, citrón, punč a vanilka. V ponuke majú aj točenú zmrzlinu.

„Záujem je viacej o mliečne príchute ako o ovocné. Ponúkame čokoláda – smotana alebo čokoláda – vanilka. Tá čokoláda vždy musí byť,“ zdôraznila zmrzlinárka

Bojnice sú špecifické prílivom turistov. Tento faktor je dôležitý aj pre predajcov chladenej pochúťky.
„Cez týždeň sa predá pomenej. Počas víkendu, keď bol strašidelný sprievod, vtedy to išlo veľmi dobre.

Cez letné prázdniny sú o niečo lepšie aj pracovné dni, ale ťažisko je cez víkendy,“ zosumarizovali v stánku pri námestí.

Prečítajte si tiež: Zmrzlina je v lete pod drobnohľadom. Hygienici ju kontrolujú Čítajte 

Kvalita aj podľa farby

Podľa Kateřiny Kočičkovej, redaktorky českého časopisu Apetit, ktorá je odborníčkou na zmrzlinu, sa sčasti dá kvalita zmrzliny poznať aj pred jej nákupom.

„Podozrivé sú zmrzliny neprirodzených farieb. Ide o svietivo žltú banánovej, jedovato zelenú pistáciovej. Niečo napovie aj konzistencia. Pokiaľ sú zmrzliny navŕšené vo vysokých kopcoch, výrobca použil nejaký stabilizátor, ktorý zmrzlinu udrží v pre ňu neprirodzenom tvare. Každá zmrzlina sa totiž topí, aj vo vitríne, kde je priemerne mínus trinásť stupňov Celzia,“ vysvetlila Kočičková.

Pri výbere zmrzliny sa riadi aj podľa toho, ako sa predavač ku zmrzline správa a ako udržuje hygienu stánku. „Tiež, či je ochotný dať zmrzlinu ochutnať. Výrobca, ktorý je na svoju zmrzlinu hrdý, obvykle nemá s ochutnávkou problém,“ povedala.

Aj ona má skúsenosti s netradičnými príchuťami. „Mala som napríklad chrenovú, bazalkovú, koriandrovú s kokosom, avokádovú, sorbet zo stopkového zeleru. Naposledy som v Poľsku ochutnala skvelú z kvetov čiernej bazy. Vlani bola hitom čierna zmrzlina. Mala som ju napríklad na Kozej farme vo Vizoviciach z kozieho mlieka a bola veľmi dobrá,“ uzavrela Kočičková.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 141
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 230
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 800
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 526
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 814
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 592
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 968
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 743
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 268
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 928

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Štefan Vidlár: Babenkám
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  6. Roland Ondrus: Lockdown
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Štefan Vidlár: Darmožráč
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 939
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 982
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 779
  4. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 758
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 617
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 504
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 405
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Lôžka s umelými pľúcnymi ventiláciami sú v bojnickej nemocnici už niekoľko dní po sebe plne obsadené.

Pacientov, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu je niekedy viac, než ventilácii, ktoré má nemocnica k dispozícii. Aj také dni zažívajú zdravotníci v Bojniciach.


10 h
Ilustračné foto.

Dobývací priestor bane Handlová je z pohľadu uzatvárania povrchu rozsiahly, predstavuje 48,75 štvorcového kilometra.


TASR 17 h
Ilustračné foto.

Pred vakcinačným centrom bojnickej nemocnice sa opäť objavuje rad, v ktorom ľudia na podanie vakcíny čakajú.


2. dec
Ilustračné foto.

Muža pred štyrmi rokmi pri krádeži v Prievidzi vyrušil náhodný svedok, ktorého sa snažil umlčať údermi do hlavy, na čo použil kovový hrot do zbíjačky.


SITA 2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


13 h

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


2. dec

Jeho výstavba je plánovaná na štyri roky.


a 1 ďalší 21 h

Blogy SME

  1. Anton Kovalčík: Postmodernistický prístup k telesnému postihnutiu.
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – Dôvera spoločnosti k vedeckým poznatkom.
  3. Štefan Vidlár: Babenkám
  4. Ján Šeďo: Spomienky bývalého elitného policajta zabalené v kriminálnych príbehoch - akt odvahy v troch dejstvách ( zatiaľ ).
  5. Jakub Konečný: Samit pre demokraciu: východiská a očakávania pred najväčšou diplomatickou akciou roka
  6. Roland Ondrus: Lockdown
  7. ASEKOL SK: Končí sa doba plastová. Do čoho vám zajtra zabalia jedlo?
  8. Štefan Vidlár: Darmožráč
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 939
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 982
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 779
  4. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 758
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 617
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 504
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 405
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu