Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce

Je škaredá a bežní ľudia ju nepoznajú. Podľa mykológa rastie hlavne po daždi.

(Zdroj: ilustračné - TASR – Pavol Remiaš)

HORNÁ NITRA / BRATISLAVA. V slovenských lesoch začali rásť prvé jarné huby. Ide o smrčky / smrčkovce, ktoré vzhľadom nikoho neohúria, no podľa kuchárov majú špecifickú chuť.

„Prvé plodnice sa objavili aj u nás. Bežní ľudia túto hubu nepoznajú, no je výborná do omáčok a polievok. Keďže je dutá, v zahraničí ju zvyknú plniť mäsom,“ prezradil mykológ Juraj Humeňanský.

Prečítajte si tiež: Myslel si, že je to peň. Našiel však gigantický hríb

To, že plodnice začali rásť na hornej Nitre potvrdil hubár Jozef, ktorý sa pochválil svojím úlovkom na internetovej stránke Slovenskej mykologickej spoločnosti. Najviac húb však nachádzajú hubári z okolia Bratislavy.

„Prvej jarnej hube sa darí najmä po daždi. Rastie na vlhkých miestach v okolí brezy, osiky. Nájsť sa dá pri porastoch alebo šípkach. V našich lesoch je možné ju objaviť od konca marca. Hľadá sa však veľmi ťažko, pretože splýva s prostredím,“ poradil odborník.

Známy šéfkuchár Jaroslav Židek povedal pre Plus 7 dní, že smrčky patria medzi najlahodnejšie a najdrahšie huby na svete. Niektorí ich radia na druhé miesto hneď po hľuzovkách.

„Obľúbené sú najmä vo Francúzsku, kde sú ľudia ochotní za ne zaplatiť tisíce,“ píše denník.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za kilogram sušených smrčkov zaplatia Slováci približne päťdesiat eur.

„V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to nie preto, že je drahý alebo moderný, ale pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Stačí malý kúsok a jedlo dostane úplne iný rozmer,“ uzavrel Jaroslav Židek.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  5. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  6. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  7. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  2. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  3. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  7. Virtuálne sídlo v Bratislave
  8. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  9. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  10. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 834
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 994
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 11 834
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 756
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 436
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 605
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 265
  8. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 257
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 686
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 977

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Viac ako tisícka ľudí strávila deň s mládežou

Na Dni s mládežou sa 
prezentovali stredné školy v okrese, mládežnícke 
organizácie aj miestni 
zamestnávatelia. 
Žiakom základných škôl tak ukázali, čo ich čaká 
v budúcnosti.

FOTO: Peter Župník odfotil mačku, ktorá chcela byť tigrom

Fantazijný svet zvieracej ríše zachytil objektívom na výstave A N I M A popredný slovenský fotograf Peter Župník.

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

Vlado Valenta stretol v horách už trikrát Brockenské strašidlo

Brockenský prízrak alebo aj vidmo. Väčšina z nás ho počas života neuvidí ani jedenkrát. Vlado Valenta bol na dotyk zázračnej pestrofarebnej glorioly už tri razy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?