HORNÁ NITRA / BRATISLAVA. V slovenských lesoch začali rásť prvé jarné huby. Ide o smrčky / smrčkovce, ktoré vzhľadom nikoho neohúria, no podľa kuchárov majú špecifickú chuť.
„Prvé plodnice sa objavili aj u nás. Bežní ľudia túto hubu nepoznajú, no je výborná do omáčok a polievok. Keďže je dutá, v zahraničí ju zvyknú plniť mäsom,“ prezradil mykológ Juraj Humeňanský.

To, že plodnice začali rásť na hornej Nitre potvrdil hubár Jozef, ktorý sa pochválil svojím úlovkom na internetovej stránke Slovenskej mykologickej spoločnosti. Najviac húb však nachádzajú hubári z okolia Bratislavy.
„Prvej jarnej hube sa darí najmä po daždi. Rastie na vlhkých miestach v okolí brezy, osiky. Nájsť sa dá pri porastoch alebo šípkach. V našich lesoch je možné ju objaviť od konca marca. Hľadá sa však veľmi ťažko, pretože splýva s prostredím,“ poradil odborník.
Známy šéfkuchár Jaroslav Židek povedal pre Plus 7 dní, že smrčky patria medzi najlahodnejšie a najdrahšie huby na svete. Niektorí ich radia na druhé miesto hneď po hľuzovkách.
„Obľúbené sú najmä vo Francúzsku, kde sú ľudia ochotní za ne zaplatiť tisíce,“ píše denník.
Za kilogram sušených smrčkov zaplatia Slováci približne päťdesiat eur.
„V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to nie preto, že je drahý alebo moderný, ale pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Stačí malý kúsok a jedlo dostane úplne iný rozmer,“ uzavrel Jaroslav Židek.