U nás si ich nevšímame. Na Slovensku sa objavili huby, za ktoré v zahraničí platia tisíce

Je škaredá a bežní ľudia ju nepoznajú. Podľa mykológa rastie hlavne po daždi.

(Zdroj: ilustračné - TASR – Pavol Remiaš)

HORNÁ NITRA / BRATISLAVA. V slovenských lesoch začali rásť prvé jarné huby. Ide o smrčky / smrčkovce, ktoré vzhľadom nikoho neohúria, no podľa kuchárov majú špecifickú chuť.

„Prvé plodnice sa objavili aj u nás. Bežní ľudia túto hubu nepoznajú, no je výborná do omáčok a polievok. Keďže je dutá, v zahraničí ju zvyknú plniť mäsom,“ prezradil mykológ Juraj Humeňanský.

Prečítajte si tiež: Myslel si, že je to peň. Našiel však gigantický hríb Čítajte 

To, že plodnice začali rásť na hornej Nitre potvrdil hubár Jozef, ktorý sa pochválil svojím úlovkom na internetovej stránke Slovenskej mykologickej spoločnosti. Najviac húb však nachádzajú hubári z okolia Bratislavy.

SkryťVypnúť reklamu

„Prvej jarnej hube sa darí najmä po daždi. Rastie na vlhkých miestach v okolí brezy, osiky. Nájsť sa dá pri porastoch alebo šípkach. V našich lesoch je možné ju objaviť od konca marca. Hľadá sa však veľmi ťažko, pretože splýva s prostredím,“ poradil odborník.

Známy šéfkuchár Jaroslav Židek povedal pre Plus 7 dní, že smrčky patria medzi najlahodnejšie a najdrahšie huby na svete. Niektorí ich radia na druhé miesto hneď po hľuzovkách.

„Obľúbené sú najmä vo Francúzsku, kde sú ľudia ochotní za ne zaplatiť tisíce,“ píše denník.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za kilogram sušených smrčkov zaplatia Slováci približne päťdesiat eur.

„V gastronómii sa smrčok veľmi cení, a to nie preto, že je drahý alebo moderný, ale pre svoju nezameniteľnú vôňu a výraznú chuť. Stačí malý kúsok a jedlo dostane úplne iný rozmer,“ uzavrel Jaroslav Židek.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 307
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 563
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 336
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 418
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 528
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 238
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 566
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


7
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu