PRIEVIDZA. Storočnica vzniku Československej republiky so sebou prináša i spomienku na tradície čokoládovní. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Pokušenie ľudstva, ktorú si verejnosť bude môcť pozrieť v jeho priestoroch od piatka, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.
Dlhá a bohatá tradícia čokoládového a cukrovinkárskeho priemyslu v rakúsko-uhorskej monarchii sa začala budovať približne v polovici 19. storočia. Po vzniku Československa síce čokoládové fabriky stratili veľké množstvo odbytíšť i dôležitej konkurencie, no po roku 1920 nastal veľký rozmach v zakladaní nových tovární na výrobu čokolády a cukroviniek. Už začiatkom tridsiatych rokov 20. storočia sa ich počet vyšplhal na stoosemdesiat menších či väčších fabrík, ktoré zamestnávali okolo dvadsaťtisíc zamestnancov.
Čokoládový a cukrovinkársky priemysel patril medzi najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu v Československu. Okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i remeselná výroba čokolády a niektorí cukrári boli veľmi populárni a známi po celom Československu i v zahraničí.
Aktuálna výstava Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi ponúkne predmety zo zbierok Múzea obchodu Bratislava. Vernisáž výstavného podujatia Pokušenie ľudstva bude vo štvrtok 22. marca o 16.00 h, verejnosť ho bude môcť navštíviť do 13. mája.