Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Slová v hornonitrianskom nárečí sa z bežnej reči pomaly vytrácajú

Múzejníci zachovávajú veľké množstvo pôvodných nárečových výrazov, ktoré sa používali ešte za čias Ľudovíta Štúra.

Kroje zo Zemianskych Kostolian.Kroje zo Zemianskych Kostolian. (Zdroj: TASR)

PRIEVIDZA. Ribajzlík, čukoláda, slíže či štedrák označujú predmet a jedlá v hornonitrianskom nárečí. Tieto slová sa však postupne z bežnej reči vytrácajú a práve úlohou múzejníkov je zachovať ich pre ďalšie generácie, povedala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Prečítajte si tiež: Ľudia vlani darovali múzeu takmer štyristo predmetov Čítajte 

„V roku 1843 sa udiala veľmi dôležitá vec, ktorá posilnila svojbytnosť a aj povedomie samotného slovenského národa, to bolo uzákonenie slovenčiny v podstate zo stredoslovenského nárečia. My múzejníci si osobujeme, že zachovávame veľké množstvo pôvodných nárečových výrazov, ktoré sa používali snáď aj za čias Ľudovíta Štúra," načrtla Géczyová.

Skryť Vypnúť reklamu

Všade mrvenička, u nás melence

Dnes podľa nej mnohí obyvatelia vôbec ani netušia, čo sa za týmito názvami skrýva, ale pre múzejníkov sú to výrazy veľakrát odborné, ktoré vystihujú samotný charakter a používanie danej muzeálie.

„Z pastierskeho života ide o črpák, nádobku, ktorá sa používala na pitie tekutín na salaši. Zo ženského odievania je to mimo iných slovo lajblík, ktoré sa aj tu u nás na hornej Nitre vyslovovalo pomerne mäkko. Z poľnohospodárskeho náradia lemeš ako súčasť pluhu," vymenovala.

Na hornej Nitre sa do dnešných čias ešte zachovávajú i nárečové názvy jedál. „Máme tu slíže, ktoré ľudia poznajú v rámci celého Slovenska ako rezance. Všade na Slovensku poznajú mrveničku, ale my tu na hornej Nitre máme melence. Počas fašiangov zase ľudia dostávali ako výslužku veľmi často vajíčka, pre označenie jedla len s použitím vajíčok a pochutín sa používa názov praženica a bežne sa hovorí škvarenina," priblížila ďalej Géczyová.

Skryť Vypnúť reklamu

Chcú zachovala pamäť minulých generácií

V regióne podľa nej existuje aj mnoho názvov, ktoré súvisia s nemeckým osídlením. „Napríklad prešburt, čo je tlačenka a pritom tento názov sa vyskytuje nielen v obciach s nemeckým osídlením, ale bol bežne zaužívaný aj v iných lokalitách. Zemiakové placky sa v rámci celého regiónu nazývajú babky, ale poznáme ich aj ako praženinky. Pretrváva tu i pomenovanie jedného koláča, ktorý sa pečie len v čase Vianoc. Na Štedrý večer sa chystal koláč z kysnutého cesta so štyrmi plnkami, ktorý tu voláme štedrák. Neďaleko v Solčanoch je to skladaník," ozrejmila.

„Nepoužívaním určitého náradia sa stráca slovo ako také a stráca sa aj jeho význam. Práve tu zohráva dôležitú úlohu múzejná obec, ktorá veľakrát za názvom uvádza pôvodný názov v nárečovom význame. Folkloristov zase, dá sa povedať, nútime, aby pri vystúpeniach používali práve nárečové výrazy, aby sa zachovala pamäť minulých generácií aj pre nasledovníkov," uzavrela riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 001
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 860
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 594
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 624
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 232
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 969
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 419
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 284
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 225
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Rieka Handlovka a niektoré jej prítoky v Handlovej sa v utorok sfarbili do oranžova. Situáciou sa už zaoberá mesto.

6 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

8 h
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

12 h
Ilustračná foto.

Príspevok samospráva vyplácala od roku 2008 počas dvoch rokov, zrušila ho pre vtedajšiu hospodársku krízu.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

11 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

18 h

Už ste čítali?